Magazín Elita

I pleť může být ve stresu, a to má své následky…

I pleť může být ve stresu, a to má své následky…

Stres! Slovo, které děsí, vyvolává pocity úzkosti, strachu a obav. Naše doba a životy se zrychlují, při studiu i v zaměstnání jsou na nás kladeny stále větší nároky, a tak se zdá, že stres je zkrátka všudypřítomný. Ještě před pár lety se na ty, kteří mluvili o stresu koukalo „skrz prsty“ jako na psychicky labilní, přecitlivělé nebo líné, dnes však určitou formu stresu zažívá asi každý z nás, a tak se toto slovo stalo běžnou součástí našeho slovníku. Věděli jste však, že stresem netrpí jen naše psychika, ale i naše pleť? Respektive, že stres a stresové situace, kterými procházíme postupně napadají naše tělo, tedy i naši pokožku a její buňky? Ano! Staré známé potvrzení faktu, že veškeré problémy se projeví nejprve v oblasti psychiky a pak přejdou i na fyzické tělo.

Stres je skutečný zabiják, a to doslova. Nejen, že nás svazuje, nutí k nečinnosti a dokáže i zcela ochromit, ale je to právě stres, který stojí za řadou tělesných a zdravotních problémů – zažívací potíže, výkyvy v nárůstu nebo naopak úbytku váhy, nespavost, ale i kožní problémy, od akné, přes extrémní suchost pokožky až třeba po rychlejší stárnutí pleti nebo radikální nárůst vrásek. Vše souvisí se vším!

Pleť a stres

Dodržujeme veškeré zásady správné péče o pleť, ráno a večer se důkladně odličujeme, používáme kvalitní kosmetiku, ale přesto naše pokožka trpí kožními problémy, je suchá nebo jí rychle přibývají vrásky? Pokud máte pocit, že mluvíme o vás, pak byste měli zbystřit! Na vině totiž nemusí být zanedbání nějakého ze správných kroků péče o pleť, ale právě STRES.

To, že i pleť je ve stresu může být na první pohled úsměvné, ale bohužel je to realita dnešních dní. Stres nás doslova ničí a sžírá zevnitř, a pokud je pravidelný a dlouhotrvající je jen otázkou času, kdy se projeví i na naší kráse a na pokožce začneme, přes veškerou péči, pozorovat první problémy.

Akné, vrásky v mladém věku, extrémně suchá pleť, počínající lupénka, dehydrovaná pleť a pleť bez pružnosti – to vše může působit stres.

Pomooc! Stres útočí

„Pomoooc, už je tu zase ten nepřítel na S, který vše devastuje“, jako by volala naše pleť. A co se při zásadnějších stresových stavech děje v nitru našeho těla a kožních buněk? Seznamte se…

Adrenalin stoupá

Známe to asi všichni – čeká nás důležitá zkouška, jednání nebo setkání a najednou nemůžeme dýchat, jako bychom se nemohli vůbec nadechnout, máme zrychlený dech i tep a vůbec se necítíme dobře. To se hlásí o slovo hormon adrenalin, jehož hladina prudce stoupá. Pro jednou se samozřejmě nic neděje, ale pakliže takovéto stavy zažíváme v zaměstnání, škole nebo domácnosti konstantě, zaděláváme si na zásadní problém.

A co na zvýšený adrenalin říká naše pleť? V tomto stavu dochází ke snížení přívodu kyslíku, zúžení cév a k nižšímu dodávání a vstřebávání živin do těla. U pleti to je tolik zásadní kolagen a právě stres může vést k radikálnímu snížení jeho tvorby. A protože právě kolagen je zásadní pro pružnost a pevnost pokožky, pleť bez vrásek či její pomalejší stárnutí, je první vada na kráse hned na světě.

Nadbytek kortizolu

Hormon stresu zvaný kortizol jede v těchto stavech na plno a naše tělo ještě zvyšuje ve stresu jeho produkci. Stresový hormon tak stojí za problémem s mastnou pletí a větší produkcí mazu, což vede k rozsáhlejšímu vzniku akné. Nakonec, posuďte sami! Nestalo se vám alespoň jednou, že celou dobu dovolené nebo prázdnin, jste měli pleť „jako ze škatulky“, ale jakmile se blížily poslední dny volna a s nimi i začátek povinností, vaše pokožka začala protestovat a objevil se nejeden pupínek? Ano, za tím vším stojí stres a kortizol.

Vrásky… a zase ten kortizol

Pokud si říkáte, jak je možné, že i v mladém věku se tvoří vrásky a proč o tolik starší lidé je prakticky nemají, odpověď se skrývá opět ve stresu a kortizolu. Hormon, který naše tělo ve stresových stavech produkuje, toho má na svědomí skutečně víc. Vedle zvýšené produkce mazu zvyšuje i hladinu krevního cukru, jehož molekuly se vážou na proteiny kolagenových vláken, které následně praskají a hned máme o nějakou tu vrásku víc.

Dehydratace pokožky a narušená bariéra

Dehydrovaný není jen náš organismus jako celek, ale přímo naše pleť, a i to má na svědomí stres. Při stresu, vlivem produkce stresových hormonů, dochází k oslabení bariérové funkce pokožky a další potíže vyplouvají na povrch. Navíc dnes, kdy řada z nás bojuje s kožními problémy a narušenou kožní bariérou i bez přispění stresu, se jedná o zcela zásadní problém.

Vlivem narušené kožní bariéry dochází k úniku vláhy z pokožky a k její dehydrataci. I proto až 50 % populace trpí určitou formou suchosti pokožky. Navíc pod tíhou narušené přirozené kožní bariéry do pleti mohou pronikat i škodliviny, což je živná půda pro vznik nebo prohloubení kožních problémů jako jsou ekzémy nebo lupenka.

Jak říct stresu pleti STOP!?

Bylo by krásné zbavit se stresu s okamžitou platností nastálo, ale vzhledem k tomu, že většina z nás se nemůže přestěhovat do Dominikánské republiky nebo na Seychelské ostrovy, musíme hledat jiné cesty. Stejně tak okamžitě nezměníme ani práci, nevyměníme šéfa, kolegy ani spolupracovníky a už vůbec ne sousedy nebo členy rodiny. Tak jak na to?

Odpočinek a relaxace

O tom, že by se práce měla prokládat relaxem slyšíme ze všech míst. Kdo z nás to ale skutečně dělá? Na prvním místě bychom si měli uvědomit, že relaxace a odpočinek není hřích a naplánovat si třeba hned večeři s přáteli, masáž, návštěvu wellness centra nebo aromaterapii. I když se to na první pohled nemusí zdát, tak právě při plánovaném odpočinku dokážeme alespoň na chvíli vypnout a nechat myšlenky volně plynout, bez neustálého uvažování nad tím, kolik nás další den čeká práce nebo kolik špinavého nádobí či nevyžehleného prádla máme doma. Relaxace dokáže alespoň krátkodobě odbourat stres a podpořit i naši pleť. A první, mnohdy nejdůležitější, krok nás snad ani nebude stát tolik úsilí…

Kvalitní jídelníček

Ranní snídaně ve stoje nebo až za volantem auta, pak rychlá káva a možná ohřátý oběd v kanceláři u počítače nebo jen jídlo z rychlého občerstvení. Přesně tak v poslední době vypadá pracovní den řady Čechů, kteří se vlivem stresu a rychlé doby odnaučili kvalitně jíst, vlastně vůbec jíst. A přitom právě pro krásu je jídelníček zásadní.

Kvalitní jídlo si navíc mohou dopřát i pracovně vytížení lidé, kteří jej mohou připravit doma a donést v krabičkách, stačí jen nad stravou, porcemi a jejich počtem uvažovat. A co je správně? Pro krásu je nezbytné ovoce a zelenina, ryby nebo ořechy a semínka, jinak řečeno pokrmy obsahující omega 3 mastné kyseliny, které naše pleť stoprocentně potřebuje. Vždyť i v nespočtu kosmetických přípravků právě omega 3 mastné kyseliny objevíme. Důvodem je jejich pozitivní vliv na kožní buňky, posílení kolagenových vláken v pleti i obsah antioxidantů.

Vhodná péče o „vystresovanou“ pleť? Antistresová kosmetika

Relaxace, pravidelný delší spánek a kvalitní jídelníček naši krásu a vitalitu pokožky nastartují, ale nesmíme zapomínat ani na vhodnou volbu kosmetiky, která naše snažení ještě podpoří. Ne náhodou se můžeme v poslední době setkat s takzvanou antistresovou kosmetikou, jejíž cílem je ochránit pleť před stresem a obnovit její přirozené vlastnosti. Tedy dodat ji potřebnou hydrataci, redukovat tvorbu mazu, navrátit ji pružnost, důležitý kolagen, zbavit ji únavy a nadbytečných vrásek či obnovit její přirozenou kožní bariéru.

Samozřejmostí by vedle kvalitní kosmetiky měla být i pravidelná a důkladná péče. Tedy ranní a večerní čištění pleti, neopomínání odlíčení, pečující masky a výživná séra, která dovedou opět podpořit tvorbu vlastního kolagenu.

Pamatujte, pleť se orgán, který nevyměníme!

Tipy pro vás

Nedovolte vaší pleti být ve stresu! Pomůže vám s tím i správně zvolená pečující kosmetika.


Antistres Lifting Sérum –
s hydrokomplexem a antioxidanty

Intenzivní antistresový koncentrát pro rychlé vypnutí a zjemnění pleti. Povadlé pleti okamžitě dodá energii, osvěží, rozjasní a vyhladí ji. Obsahuje extrakt zeleného čaje, Beta glukan, hydratační a liftingové složky.

491 Kč, 30 ml, www.forlifemadaga.com


2Derm Transparent –
pro obnovu kožní bariéry

Bojujte se stresem i obnovou přirozené kožní bariéry, která zaručí hydratovanou pokožku a zabraní pronikání škodlivin. Krém je vhodný pro citlivou a narušenou pleť, pokožku trpící extrémní suchostí, ekzémy nebo lupénkou.

636 Kč, 50 ml, www.2derm.com


Antistres Lifting Maska –
s kyselinou hyaluronovou a vitamínem E

Krémová maska pro povadlou, unavenou pleť napadenou stresem. Obsahuje cukerné estery, přírodní estery kukuřičného oleje, vitamín E, kyselinu hyaluronová zaručující hydrataci a extrakt zeleného čaje.

161 Kč, 18 ml, www.forlifemadaga.com

 

Fotogalerie
11615 11616 11617

Další články z rubriky

Včasné CT vyšetření může zachránit život. V brandýské nemocnici na CT nečekáte a žádanku můžete mít odkudkoliv

Včasné CT vyšetření může zachránit život. V brandýské nemocnici na CT nečekáte a žádanku můžete mít odkudkoliv

Zadýchávání může mít vážnou příčinu!

Zadýchávání může mít vážnou příčinu!

Spánek jako nejlepší ásana pro více energie

Spánek jako nejlepší ásana pro více energie

Je čas zasadit! Vyrobte jednoduchou velikonoční dekoraci

Je čas zasadit! Vyrobte jednoduchou velikonoční dekoraci

Pozor na časté mýty o pylových alergiích. Některé mohou komplikovat léčbu

Pozor na časté mýty o pylových alergiích. Některé mohou komplikovat léčbu