Magazín Elita

Markin, to je kvalitní gynekologická péče pro ženu v každém věku

Markin, to je kvalitní gynekologická péče pro ženu v každém věku

Ženy mají tendenci klást potřeby druhých před ty své a často tak zapomínají na péči o sama sebe. A nejedná se jen o vzhled či zájmy, ale především zdraví, které by si měl každý z nás opatrovat. Dvojnásob to platí v oblasti gynekologie, kde pravidelné preventivní prohlídky představují podstatnou součást ženského života.

Každá žena má jedinečné potřeby, které se v průběhu let mění. U gynekologa pak v různých věkových kategoriích řeší menstruační problémy, infekce, plodnost, a v pozdějším věku pak i hormonální změny či obtíže spojené s menopauzou. Co všechno gynekologická péče obnáší a jaké problémy se u žen vyskytují nejčastěji?

Prevence je základ

Preventivní gynekologická péče začíná brzy, každá z nás má na bezplatné rutinní prohlídky nárok již od svých 15 let. Kontroly jsou přizpůsobeny věku a sexuální aktivitě ženy, která by je měla podstupovat pravidelně, a to jednou ročně. Jejich součástí je obvykle vyšetření pohmatem a screening karcinomu děložního hrdla, jenž lékař provádí odběrem vzorku tkáně z děložního čípku. Po jeho zaslání k cytologickému vyšetření do laboratoře je výsledek známý zhruba do 14 dnů.

Kompletní gynekologická prohlídka by však měla zahrnovat i vyšetření prsů, obzvlášť pak v případě, že se v rodinné anamnéze ženy rakovina prsu vyskytuje. Po 45. roku má pak každá žena jednou za 2 roky nárok na bezplatné mamografické vyšetření prsou.

Když přijdou potíže

Jakmile však žena cítí, že něco není v pořádku, měla by svého gynekologa navštívit i mimo čas preventivních prohlídek. Vaginální krvácení a výtok jsou běžnou součástí menstruačního cyklu před menopauzou, mohou se však objevit obtíže, které signalizují infekci či dokonce závažnější onemocnění – od sexuálně přenosné choroby až po rakovinu. Důvodem pro návštěvu lékaře je krvácení mimo cyklus, abnormálně silná či bolestivá menstruace, bolesti během nebo po pohlavním styku, boláky nebo vřídky v oblasti genitálií, silný vaginální výtok s nepříjemným zápachem nebo neobvyklou barvou nebo svědění, pálení, otok či zarudnutí ve vaginální oblasti.

Právě poslední zmíněné symptomy jsou většinou signálem počínající nebo již probíhající vaginální infekce, kterou si za život několikrát projde snad každá žena. Takzvaná kandidóza je způsobena kvasinkami, které se běžně v lidském těle vyskytují. Jakmile je však z nějakého důvodu narušena rovnováha – ať už vlivem špatné stravy, nemoci či užívání léků – kvasinky se přemnoží a začnou způsobovat výše zmíněné potíže. Léčba je přitom vcelku rychlá a jednoduchá – gynekolog předepíše mast či vaginální čípky, s jejichž použitím je běžně problém vyřešen během jednoho týdne. Během probíhající infekce by se žena měla zdržet sexuálního styku, protože kvasinková infekce může být přenesena i na partnera. To je také důvod, proč by měl být v případě kandidózy přeléčený i muž, se kterým jste v kontaktu. Doporučuje se také nosit prodyšné bavlněné spodní prádlo a na určitou dobu vyloučit ze stravy jednoduché cukry, které přemnožení kvasinek podporují.

centru Markin je gynekologická péče prováděna na vysoké úrovni. Polohovací křeslo Golem s nastavitelnou výškou a polohou poskytuje maximální pohodlí, a to jak při preventivních prohlídkách, tak i diagnostice poševních zánětů. Profesionální tým pod vedením zkušené lékařky Halyny Markin poskytuje individuální poradenství o antikoncepci, včetně zavedení nitroděložních tělísek dle výběru, vyšetření při neplodnosti, indukci ovulace i poradenství v léčbě močové inkontinence, včetně instruktáže o cvičení svalů pánevního dna. V rámci prevence proti lidskému papilomaviru (HPV) provádí očkování vakcínou Gardasil, ale i řešení hormonální substituční terapie při poruchách menopauzy.

Více informací naleznete na:  www.markin.cz

Fotogalerie
12620 12621

Další články z rubriky

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Jarní detox v lázních na Slovensku – obnova těla i ducha zaručena

Jarní detox v lázních na Slovensku – obnova těla i ducha zaručena

Mnohočetný myelom je druhé nejčastější zhoubné onemocnění krve

Mnohočetný myelom je druhé nejčastější zhoubné onemocnění krve

Na vlně audioknih