Magazín Elita

AUTOPORTRÉT KUBÍNA SE VYDRAŽIL TÉMĚŘ ZA 6 MILIONŮ KORUN

AUTOPORTRÉT KUBÍNA SE VYDRAŽIL TÉMĚŘ ZA 6 MILIONŮ KORUN

Unikátní Autoportrét Otakara Kubína (1913-14) se na aukci v Arthouse Hejtmánek v Praze prodal za 5 952 000 korun.  Svou vyvolávací cenu tak obraz překročil  o 4 miliony a stal se tak nejvyšší položkou celé aukce. V pořadí čtvrtá aukce v Arthouse Hejtmánek v Bubenči v Praze zájemcům o umění nabídla více než 300 položek z kolekce cenných starožitností, výtvarných děl, nábytku, soch, historických zbraní a designu z období od 13. do 21. století. Celkem se vydražila díla za 45 999 000 Kč.  

Napínavou atmosféru dražby nenarušil ani déšť, jehož bubnování vytvořilo k několika licitacím správně dramatickou kulisu. Maxima se dočkala i menší verze slavného obrazu Václava Brožíka Mistr Jan Hus na koncilu kostnickém (před 1883), která se z vyvolávací ceny 1,2 miliónů korun vyšplhala až na 3 224 000 korun. Na 2 232 000 korun se dostal i vůbec největší nabízený obraz Velká sfinga v Gíze, monumentální plátno o velikosti 240 x 335 cm z roku 1903 od německého symbolistního malíře Karla Wilhelma Diefenbacha. Za pozornost stojí rovněž prodej dvojbusty Voskovec a Werich od Otakara Švece, dílo z polychromované sádry, které dle informace od prodejce pochází údajně přímo z majetku Jana Wericha. Dílo se vydražilo za 458 000 korun, což je tuzemským rekordem tohoto autora.

Výtečně šly na odbyt také starožitnosti, umělecká řemesla a nábytek: hned v úvodu aukci rozproudila licitace o zřejmě nejstarší kousek z celé dražby, německou aquamanile - bronzovou nádobu na vodu ve tvaru lva - ze 13. století, která začínala na 250 000 a končila na 868 000 korunách. Nejdráže prodanou starožitností však byla honosná osmanská šavle pocházející patrně z bitvy u Vídně roku 1683. Překrásná historická zbraň v pozlacené stříbrné montáži zdobená jadeitem a tyrkysy se vydražila za 4 216 000 korun, přičemž cena vyvolávací byla 900 000 korun. Jednou z nejdráže prodaných starožitností 20. století byla i kubistická komoda architekta Josefa Chochola vydražená za 1 364 000 miliónu korun. Poměrně lítý souboj se odehrál i o párové vázy Gallé z vrstveného skla (1885, Francie), jejichž cena vyskočila z vyvolávacích 350 000 až na 1 240 000 korun a dosáhla tak výrazného domácího aukčního maxima pro Émila Gallé.

Sám galerista Tomáš Hejtmánek hodnotí aukci jako velmi úspěšnou: „Všechny očekávané hity aukce v podobě obrazů, ale i téměř všechna díla v dalších uměleckých i cenových kategoriích našla na aukci své nové majitele, což svědčí jak o kvalitě, tak o pestrosti letošní kolekce," uvedl Hejtmánek.

Galerie Arthouse Hejtmánek se jako jedna z mála v tuzemsku orientuje nejen na klasickou aukční nabídku umění, vždy  také nabízí zajímavé a  neobvyklé umělecko-řemeslné předměty a slouží i jako showroom pro koupi a prodej uměleckých předmětů. Funguje rovněž jako soukromá galerie, kde se pravidelně konají výstavy.

www.arthousehejmanek.cz

Fotogalerie
5532

Další články z rubriky

Zaposlouchejte se do audioknižních novinek, které vám zlepší náladu a rozšíří obzory

Zaposlouchejte se do audioknižních novinek, které vám zlepší náladu a rozšíří obzory

Litava Park nabídne hvězdný line-up a prostředí renesančního zámkuMig 21, Wohnout, Janek Ledecký nebo Vlasta Redl

Litava Park nabídne hvězdný line-up a prostředí renesančního zámkuMig 21, Wohnout, Janek Ledecký nebo Vlasta Redl

Kapela QUEENIE si na své narozeninové koncerty 18. a 19. dubna  pro fanoušky připravila opět výpravnou show i nové písně

Kapela QUEENIE si na své narozeninové koncerty 18. a 19. dubna pro fanoušky připravila opět výpravnou show i nové písně

Show Pop in Symphony doplní s českým popem Michal Penk a Poetika

Show Pop in Symphony doplní s českým popem Michal Penk a Poetika

Columbia otevřela v pražském Palladiu svoji značkovou vlajkovou prodejnu

Columbia otevřela v pražském Palladiu svoji značkovou vlajkovou prodejnu

Na vlně audioknih