Magazín Elita

Voňavá tradice Vánoc, kterou si zamilujete: vánočka od Lubojatzky Couple, ambasadorů Miele

Voňavá tradice Vánoc, kterou si zamilujete: vánočka od Lubojatzky Couple, ambasadorů Miele

Vánoce mají své rituály, jako jsou světýlka, vůně cukroví a jehličí, šálky horkého kakaa…A taky třeba pečení domácí vánočky. Právě u Lubojatzky Couple tahle tradice platila odjakživa: vánočka se nekupuje, ta se peče. A když se do ní pustí oni, vznikne recept, který podle nich nemá konkurenci, „ta nejlepší vánočka, jakou kdy jedli“. Nadýchaná, máslová, ručně pletená, s čokoládou, kokosem a vůní rumu.

A my vám jejich recept přinášíme krok za krokem, abyste si stejnou vůni i radost mohli užít doma, ideálně společně s těmi, které máte rádi.

Suroviny (na jednu střední půlkilovou vánočku pro 4 osoby)

Těsto

  • 155 g hladké pšeničné mouky
  • 80 g celozrnné pšeničné mouky
  • 95 g mléka
  • 60 g třtinového světlého cukru
  • 55 g másla
  • 1 vejce velikosti M
  • 10 g čerstvého droždí
  • 30 g kvalitní hořké čokolády
  • 1 lžíce strouhaného kokosu
  • 1 lžíce kvalitního rumu
  • 2 špetky soli
  • zrníčka z půlky vanilkového lusku

Na dokončení

  • 1 vejce na potření
  • plátky nebo hranolky mandlí
  • párátka či dřevěné špejle

K servírování

  • máslo
  • marmeláda
  • ořechové máslo

Krok 1 – Příprava těsta

Vytáhněte jedno vejce na těsto z lednice a nechte jej v pokojové teplotě aspoň 30 minut.

Mezitím nalijte do velkého hrnku mléko a na talířek nakrájejte máslo na malé kostky.

Navažte si do malé až střední misky nejprve celozrnnou a pak hladkou mouku. Hladkou schválně sypte do misky jako druhou, neboť z ní budete ještě odebírat na kvásek, ale zároveň pak obě mouky budete míchat do těsta dohromady.

Navažte do mističky také cukr.

Do širokého velkého hrnku nadrobte čerstvé droždí a přidejte k němu jeden a půl lžičky z naváženého cukru. Vidličkou třete droždí s cukrem o sebe, dokud se z něj nestane tekutá kašička.

Ohřejte v mikrovlnce v hrníčku nebo v hrnci na indukci mléko na teplotu těla, max
na 37 ˚C – mléko nesmí být moc teplé. Přilijte mléko do hrníčku ke kašičce, vše promíchejte a přidejte jednu lžíci hladké mouky. To je ten moment, když se snažíte hrábnout do misky s moukami tak, abyste nabrali především hladkou mouku, nikoliv celozrnnou. Promíchejte vše vidličkou v hrníčku s kváskem. Nasypte na povrch půl lžíce hladké mouky, celý hrníček zakryjte voskovaným ubrouskem / fresh fólií nebo čistou utěrkou a nechte na teplém místě (trouba, u topení, pozor jen, aby teplota nepřesáhla 37 ˚C, jinak se zabijí kvasinky v droždí) 15 minut pracovat.

Mezitím promíchejte v misce obě mouky a prosejte je do mísy od robota. U celozrnné mouky vám v sítku zbydou větší části zrna, která sítkem neprojdou. Přisypte je taktéž do mísy.

K moukám přisypte cukr, dvě špetky soli a zrníčka z vanilkového lusku a všechny suché suroviny promíchejte.

Rozklepněte do mísy vejce, přilijte rum a kvásek. Lžící promíchejte suroviny, aby se vám aspoň trošku spojily, a dejte vypracovat těsto do robotu. Používejte přitom nástavec typu hák a hněťte aspoň 10 minut na nízkou rychlost. V průběhu tohoto času tu a tam stáhněte těsto stěrkou z háku a převraťte jej, aby se vám zpracovávalo ze všech stran.

Po deseti minutách přidejte do těsta změklé kostky másla. Je lepší to dělat po částech, třeba natřikrát. Vždycky mezitím počkejte, než se kousek másla předtím zapracuje, a pak teprve přihoďte další. Nechte těsto asi 10 minut zpracovávat.

Mezitím si nakrájejte na prkýnku čokoládu na malé kostičky, ale pořád tak velké, aby se čokoláda úplně nerozpadla. Přisypte do mísy od robota kostičky čokolády a strouhaný kokos. Nechte promíchat už jen tak dlouho, dokud se všechny suroviny nespojí dohromady.

Těsto se bude zdát hodně tekuté, ale nenechte se zmást. Odpočinutím a kynutím se těsto zpevní. 

Následně vyklopte těsto na pracovní plochu a párkrát jej rukama prohněťte do výsledné podoby bochánku – bude se pouze mírně lepit.

Pak už jen vymažte troškou oleje pomocí mašlovačky střední mísu, do které těsto vložte, zakryjte voskovaným ubrouskem a dejte kynout na teplém místě aspoň na 45 minut, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Opět se řiďte tím, že teplota nesmí přesáhnout 37 ˚C, jinak se vám ve vánočce rozpustí čokoláda.

Krok 2 – Příprava pramenů a pletení

Ke konci doby kynutí připravte plech s pečicím papírem. Zvažte nakynuté těsto (mělo by mít přibližně 558 g) a rozdělte jej na 9 stejných dílů (každý díl má cca 62 g). Z každého dílu vytvořte bochánek. Nejlépe to jde tak, že schováte bochánek do dlaně se zahnutými prsty a krouživými pohyby na pracovní ploše rukou tvoříte souměrný bochánek. Ten následně rozválejte články všech prstů do pramenu o délce cca 22 cm. Snažte se, aby byl pramen v celé své délce stejně široký. Tohle udělejte se všemi devíti bochánky.

TIP: Pokud se rozhodnete neplést vánočku, ale připravit si „vánoční briošky", pak vám postačí jen první část tohoto popisu, ve kterém tvoříte bochánky. Ty následně rukou položte na plech, zakryjte utěrkou a nechte v pokojové teplotě naposledy asi 20 minut nakynout.

Pokud tvoříte vánočku, teď přijde ta chvíle, kdy si pustíte video.:)

Vánočku se osvědčilo plést z devíti dílů. Spodní patro se skládá ze čtyř pramenů. Prostřední ze tří a horní ze dvou.

Jakmile máte spodní patro upletené, položte jej na plech. Malíkovou hranou udělejte uprostřed spodního patra menší důlek, kam následně střední patro krásně zapadne. Na spodní patro položte prostřední patro (opět malíkovou hranou udělejte důlek) a poslední horní patro položte na vánočku tak, že konce přetáhnete přes konce a podložíte je pod vánočku.

Následně napíchejte do vánočky párátka tak, že každé párátko bude držet jednotlivé copy, aby se při kynutí a následném pečení nesesunuly.

Nechte pod utěrkou v pokojové teplotě kynout cca 30 minut. Tento proces nevynechejte – pokud dáte upletenou vánočku rovnou do trouby, mohla by popraskat rychlým kynutím za vysokého tepla. Nedávejte ji do trouby ani na topení, máme odzkoušené, že tak vánočka snadno překyne.

Krok 3 – Kynutí a pečení

V čase kynutí si rozšlehejte jedno vejce. Pak už jen zbývá rozehřát troubu na 180 ˚C na horkovzduch.

Pomažte nakynuté vánoční briošky nebo vánočku rozšlehaným vajíčkem pokojové teploty, posypte plátky nebo hranolky mandlí a pečte prvních 5 minut na 180 ˚C. Následně stáhněte teplotu na 160 ˚C a vánoční briošky pečte dalších 10–15 minut (celkem tedy 15–20 minut), vánočku dalších 20 minut (celkem tedy 25–30 minut). Každá

trouba ale peče trochu jinak, proto propečení zkontrolujte dřevěnou špejlí nebo párátkem. Pokud byste měli pocit, že se vánočka začíná připékat, klidně ji přikryjte kouskem alobalu.

Vytáhněte vánoční briošky / vánočku z trouby, pokud na špejli nemáte ani kousek těsta. Počkejte dvě minuty, pak vše přesuňte na chladicí mřížku, vytáhněte z vánočky párátka a nechte pečivo úplně vychladnout. Nikdy nezakrojujte do teplé vánočky, protože by se srazila.

Náš tip: Pro dokonalé a rovnoměrné propečení si dopřejte kvalitní přístroj, např. pečicí troubu Miele H 2861-1 B Edition s mnoha automatickými programy, možností propojení Miele@home nebo vybavením PerfectClean, která vám usnadní i následné čištění po pečení.

Domácí vánočka není jen obyčejné pečivo. Je to vůně, rituál, atmosféra a chvíle strávené doma, s rodinou, přáteli nebo partnerem. Recept od Lubojatzky Couple je poctivý, hravý, voňavý, a hlavně tak dobrý, že se po něm jen zapráší.

Ať už pečete poprvé, nebo je to vaše každoroční tradice, užijte si tenhle okamžik. Vánoce začínají tam, kde se peče první kousek vánočky.

O ambasadorech Miele - Lubojatzky Couple

Lubojatzky Couple patří mezi respektované foodbloggery a influencery v České republice. Jako ambasadoři značky Miele pravidelně testují a prezentují možnosti prémiových spotřebičů v každodenním provozu domácnosti. Jejich recepty kombinují tradici s moderními technologiemi a jsou známé pro svou dostupnost i pro domácí kuchaře.

Recept a foto paštiky se svolením Lubojatzky Couple – www.lubojatzkycouple.cz, @lubojatzky_couple.


Další články z rubriky

Advent na Zámku Svijany: trhy, koncerty a tradice

Advent na Zámku Svijany: trhy, koncerty a tradice

Kouzelná Vysočina: vánoční světla, betlémy a zimní klid

Kouzelná Vysočina: vánoční světla, betlémy a zimní klid

Advent v Koruně Vysočiny: kde letos zažít kouzlo světla, tradic a setkávání

Advent v Koruně Vysočiny: kde letos zažít kouzlo světla, tradic a setkávání

Darujte společně strávený čas v exotice: Vánoce v plavkách nebo dárkový poukaz

Darujte společně strávený čas v exotice: Vánoce v plavkách nebo dárkový poukaz

Kombinace, která vládne podzimu: pizza s modrým sýrem, jablky a slaninou

Kombinace, která vládne podzimu: pizza s modrým sýrem, jablky a slaninou