Magazín Elita

Melounové léto: Čtyřchodové menu plné šťavnatých nápadů

Melounové léto: Čtyřchodové menu plné šťavnatých nápadů

Hledáte nápadité a chuťově vyvážené menu na letní oslavu, zahradní párty nebo prostě jen pohodový víkend s přáteli? Sáhněte po sladkém, šťavnatém, a hlavně bezpeckovém melounu Bouquet, který se díky své intenzivní chuti a jednoduchosti ve zpracování skvěle hodí jak do sladkých dezertů, tak do slaných nebo pikantních kombinací.

Připravili jsme pro vás čtyři recepty, které spolu ladí jako celé malé menu – od osvěžujícího salátu s jahodami a mozzarelou přes grilované maso s nečekaně výraznou melounovou omáčkou až po zábavné party lodičky a domácí mramorovanou zmrzlinuMelouny Bouquet dodají každému chodu svěžest a šťavnatost, takže zbývá už jen vychladit drinky a užít si léto naplno. 

Pokud pátráte po osvěžujícím a originálním pohoštění na letní party, vsaďte na melounové lodičky s čokoládovým nádechem a kapkou vodky. Jsou hravé, lahodné a připravené během chvilky. Zaujmou na první pohled a chutnají tak dobře, jak vypadají!

Ingredience:

  • 500 g červeného melounu Bouquet
  • 500 g žlutého vodního melounu
  • 200 ml vodky
  • 100 g tmavé čokolády
  • 2 lžíce másla

Červený meloun nakrájejte na kostky, dejte do mísy a zalejte vodkou. Nechte chvilku stát. Mezitím nakrájejte žlutý meloun na trojúhelníky. Čokoládu nalámejte na kousky a nechte ji spolu s máslem rozpustit ve vodní lázni. Meloun s vodkou slejte a kostičky namáčejte z poloviny do čokolády. Skládejte je na potravinovou folii nebo alobal. Poté napíchněte na špejli žlutý meloun a připíchněte na červený, aby vznikly lodičky. Podávejte vychlazené.

Meloun jako sladká příloha k masu? Funguje to překvapivě skvěle. Pikantní melounová omáčka s chilli a balzamikem vytvoří dokonalý kontrast k šťavnatým medailonkům a překvapí každého, kdo si myslí, že meloun patří jen do salátu nebo dezertu. Zkuste tohle netradiční spojení a možná si najde trvalé místo ve vašem letním jídelníčku.

Ingredience:

  • 400 g červeného melounu Bouquet
  • 600 g kuřecích prsních řízků
  • 1 cibuli
  • 1 lžíci balzamikového octa
  • špetku mletého chilli
  • grilovací koření na kuře
  • olej
  • sůl, pepř

Meloun nakrájejte na malé kousky. Cibuli nasekejte nadrobno. Osmažte ji na oleji a přidejte chilli. Promíchejte, nechte rozvonět a přidejte meloun. Směs osolte, bohatě opepřete a přidejte balzamikový ocet. Nechte ji probublávat, aby se odpařilo co nejvíc tekutiny. Mezitím maso nakrájejte na medailonky. Osolte, opepřete a posypte kořením. Na pánvi na oleji je osmažte z obou stran. Medailonky můžete také péct na grilu. Podávejte s melounovou omáčkou a přílohou podle chuti.

Lehký, osvěžující a plný letních chutí – salát je ideální volbou na horké dny. Kombinace šťavnatých melounů, krémového avokáda, sladkých jahod a jemné mozzarelly vytvoří harmonii, která potěší nejen chuťové buňky, ale i oči. Stačí pár minut a na stole máte svěží barevnou bombu! Potřebovat budete:

Ingredience:

  • 500 g melounu Bouquet
  • 200 g žlutého vodního melounu
  • 2 avokáda
  • 300 g mini mozzarelly
  • 200 g polníčku
  • šťáva z 1 citronu
  • hrst čerstvých jahod
  • balzamikový ocet
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Oba druhy melounu nakrájejte na kostičky. Avokádo překrojte, zbavte pecky, slupky a nakrájejte na plátky. Promíchejte s melounem a zakapejte citronovou šťávou. Poté přidejte polníček, nakrájené jahody, osolte, opepřete a zakapejte olivovým olejem. Salát rozdělte na talíře, přidejte kuličky mozzarelly, a nakonec zakapejte balzamikovým octem. Ihned podávejte.

Nic neosvěží v parném létě tak jako poctivá domácí zmrzlina. Tato varianta s tvarohem, smetanou a šťavnatým melounem je krémová, přirozeně sladká a díky čokoládovému mramorování i krásná na pohled. Příprava je jednoduchá a výsledek rozhodně stojí za čekání!

Ingredience:

  • 300 g melounu Bouquet
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 g moučkového cukru
  • 60 g čokolády

Tvaroh se smetanou vložte do mísy a prošlehejte. Poté přidejte cukr, na kousky nakrájený meloun a vše rozmixujte. Směs dejte do vaničky. Navrch nakapejte rozpuštěnou čokoládu a vidličkou ji vmíchejte tak, aby ve směsi zůstalo mramorování. Zmrzlinu vložte do mrazáku a po dvou hodinách jí vidličkou trochu promíchejte. Poté postup ještě jednou opakujte po dvou hodinách a nechte mrazit další dvě hodiny. Celkem tedy zmrzlina bude v mrazáku 6 hodin. Zmrzlinu podávejte ozdobenou čerstvým melounem.

Melouny Bouquet dováží do České republiky společnost Anecoop, která je španělským lídrem v exportu čerstvého ovoce a zeleniny. Firma spolupracuje s více než 70 000 farmáři, jejichž produkty vyváží do více než 60 zemí světa. Celý systém je chráněn ochrannou známkou Naturane s přísnými předpisy.

Více informací najdete na www.nejmelouny.cz nebo na Instagramu a Facebooku

Melouny Bouquet jsou k dostání od konce dubna v supermarketech Kaufland, Globus, Albert a ve vybraných maloprodejnách.

Fotogalerie
22590 22591 22592

Další články z rubriky

Svačiny, co nezklamou: Čtyři nápady nejen pro školáky

Svačiny, co nezklamou: Čtyři nápady nejen pro školáky

Spojení Ricola a waterdrop®: Začíná nová kapitola bylinného zážitku

Spojení Ricola a waterdrop®: Začíná nová kapitola bylinného zážitku

Podzim u moře s vaším psím kámošem můžete naplánovat právě teď

Podzim u moře s vaším psím kámošem můžete naplánovat právě teď

Užijte si poslední prázdninové dny, třeba ve Dvoře Králové nad Labem

Užijte si poslední prázdninové dny, třeba ve Dvoře Králové nad Labem

Gin Felicita – esence Itálie z dílny Lihovaru Poněšice

Gin Felicita – esence Itálie z dílny Lihovaru Poněšice

Na kole jen s přilbou