Magazín Elita

Terroir, tajemství jedinečnosti vín Valpolicella

Terroir, tajemství jedinečnosti vín Valpolicella

Stará vinařská moudrost praví, že víno se rodí na vinicích a dělá ve sklepích. Místo, kde réva roste, terroir, má pro jeho charakteristiku zásadní význam. Nejde tedy o marketingový trik, ale o základní pravidlo pro všechny vinaře. Terroir je termínem označujícím komplexní souhrn přírodních a lidských vlivů na charakter vína z konkrétní oblasti. Celkově lze říci, že terroir zahrnuje různé faktory, které ovlivňují vlastnosti a chuť vína s chráněným označením původu ve Valpolicelle a jeho vliv je patrný na velké rozmanitosti vín pocházejících z této oblasti na severovýchodě Itálie.

Valpolicella se rozkládá na ploše 300 km2 a táhne se deset kilometrů na západ od jezera Lago di Garda přes jedenáct údolí až do nejjižnější části Lessini, benátského alpského podhůří. Rozloha vinic Valpolicella se za posledních 20 let zdvojnásobila na aktuálních 8 586 hektarů. Valpolicella má dvě oficiální podzóny, které můžete najít na etiketách zdejších vín: Classico a Valpantena. Valpolicella Classico je historicky nejstarší část tohoto regionu, nejblíže k jezeru Garda. Po prudkém nárůstu poptávky po vínech z Valpolicella byla v roce 1968 Valpolicella rozšířena o údolí řeky Valpantena a nejvýchodnější zónu Valpolicella Orientale.

Region Valpolicella je až na malé výjimky regionem červených vín. Lehčí červená vína Valpolicella jsou určena ke konzumaci jako mladá, například Amarone della Valpolicella je dnes nejslavnějším vínem této části Itálie a Ripasso di Valpolicella pak vůbec nejrozšířenějším. Odlišnosti ve stylech vín z Valpolicelly jsou tvořeny širokou paletou faktorů. V první řadě jsou to samozřejmě specifika terroiru v jednotlivých zdejších údolích. Navíc si tu vinaři hrají s pestrou kombinací lokálních odrůd. Těm vévodí zejména Corvina, Corvinone a Rondinella, které dávají vínům tělo a strukturu, doplněné o další odrůdy jako Molinara, Croatina nebo Oseleta, ty zase dodávají aroma a zaoblenost. Další autorizované odrůdy v regionu jsou Forsellina, Oseleta, Molinara, Dindarella, ale i celá řada dalších.

Všechna významná zdejší vína jsou vždy sofistikovanou směsí. Každé vinařství používá svou vlastní unikátní recepturu, která odpovídá konkrétnímu terroiru – například 45 % Corvina, 45 % Corvinone, 5 % Rondinella a 5 % Molinara.  Amarone a Recioto jsou navíc vína, u kterých hraje roli i délka sušení hroznů před jejich lisováním.

Zeměpisné rozdělení v oblasti Valpolicella je pečlivě vymezeno a stanoveno pro vína produkovaná v této oblasti. Rozsáhlá vinařská oblast Valpolicella s označením DOC a DOCG zahrnuje rozsáhlý pás obce Verona a je rozdělena do tří různých zón podle přísných výrobních pravidel:

  • Klasická oblast (Classico) se skládá z pěti geografických zón, které zahrnují oblasti Sant'Ambrogio di Valpolicella a San Pietro in Cariano, stejně jako údolí Fumane, Marano di Valpolicella a Negrar di Valpolicella.
  • Oblast Valpantena zahrnuje údolí stejného jména.
  • Oblast Valpolicella DOC zahrnuje okresy obce Verona a údolí Illasi, Tramigna a Mezzane.

Rozmanitost chutí místních vín má kořeny také v různorodých půdních typech v benátské vinařské oblasti. Kromě vápence, který je typický pro kopcovité pásy spojující jedenáct údolí a dodává vínům elegantní a někdy i minerální tóny, se v oblasti Valpolicella nachází i další rozmanité půdní formace, včetně bahna, jílu, písku, tufu a sopečného čediče. Tyto pestré půdy, které se mohou střídat i na velmi malých vzdálenostech, jsou pro místní vinaře skvělým darem. Při práci ve sklepě často pracují s hrozny z jednotlivých tratí odděleně, a až poté je šikovně kombinují, aby dosáhli jedinečné chuti, která odráží jejich původ.

Consorzio per la Tutela dei Vini Valpolicella aktivně podporuje ekologickou udržitelnost v oblasti vinařství prostřednictvím Národního systému kvality integrované produkce (SQNPI). Tento systém nejen chrání životní prostředí ve vinicích, ale také podporuje sociální udržitelnost a ochranu krajiny, což je pro uchování jedinečnosti vína z Valpolicelly klíčové.

Významnou novinkou konsorcia je rovněž nedávné ocenění jejího víceprezidenta Andrey Lonardiho prestižním titulem Master of Wine.  Andrea Lonardi se tak stal druhým italským Mistrem vína a od této chvíle patří mezi úzký okruh světových odborníků, kteří získali tento prestižní titul od Institute of Masters of Wine v Londýně. Jde o členskou organizaci, která je aktivní už od roku 1955 a jejím hlavním posláním je celosvětová podpora vinařské komunity.  Významný úspěch Andrey Lonardiho bude mít veskrze pozitivní dopad na celou oblast Valpolicella. Lonardiho prestižní titul Master of Wine jej řadí mezi nejuznávanější vinařské odborníky na světě a jeho znalost tradičních vinařských metod, včetně techniky sušení hroznů, může pomoci zachovat a rozvíjet tyto tradiční postupy výroby vína, což je nejen důležité pro zachování autentičnosti vína Valpolicelly, ale také pro jejich potenciální uznání jako nehmotného dědictví UNESCO.

O kampani „Evropský životní styl: ochutnejte fantastické potraviny"

Tříletá kampaň (2022–2024) „Evropský životní styl: ochutnejte fantastické potraviny“ sdružení Vini Valpolicella, Formaggio Asiago, Vialone Nano Veronese a Associazione Interregionale Produttori Olivicoli CHOP, kterou financuje Evropská unie, hodlá spojit vzájemně se doplňující potravinářské produkty se stejným regionálním původem a přiblížit je příjemným a přirozeným způsobem konečnému spotřebiteli. Maximální důraz bude při tom kladen na chráněný původ ze severovýchodní Itálie. Slogan kampaně „That's Amore“, který bude zaznívat napříč Itálií, Německem a Českou republikou, bude slyšet zejména při četných ochutnávkových kampaních v maloobchodním prostředí.

O sdružení Consorzio Tutela dei Vini Valpolicella

Consorzio Tutela dei Vini Valpolicella, neboli Konsorcium na ochranu vín Valpolicella, je sdružení vinařů, pěstitelů a stáčíren z vinařské oblasti Valpolicella, jež zahrnuje 19 obcí v provincii Verona. Konsorcium plní důležité institucionální úkoly: zabývá se propagací a informováním o vínech z území Valpolicella, ochranou značky a místního vinařství nebo dohledem nad označením a jeho ochranou.

O sdružení Consorzio Tutela Formaggio Asiago

Consorzio Tutela Formaggio Asiago, neboli Konsorcium na ochranu sýru Asiago, vzniklo v roce 1979, aby zajistilo, že jako Asiago budou označovány, uznávány a prodávány pouze sýry splňující přísné výrobní parametry. Institucionálními úkoly konsorcia jsou podpora výrobku, který je významným dědictvím národního zemědělsko-potravinářského průmyslu, včetně jeho propagace v Itálii i v zahraničí, a ochrana spotřebitelů před padělky. Dodavatelský řetězec sýra Asiago CHOP, čtvrtého nejčetněji prodávaného sýra z kravského mléka v Itálii, tvoří 36 výrobních závodů a 6 zráren, které ročně zpracují 2 200 00 tun mléka a vyrábí z něj čerstvý sýr Asiago CHOP (minimální doba zrání 20 dní) či jeho déle zrající variantu (doba zrání od 3 do více než 15 měsíců).

O sdružení Consorzio di Tutela della Nano Vialone Veronese

Chráněné zeměpisné označení Riso Nano Vialone Veronese se vztahuje pouze na rýži, která se pěstuje z přísně vybraných semen druhu Japonica, odrůdy Vialone Nano. Čistotu odrůdy, způsoby pěstování a zpracování rýže kontroluje Konsorcium pro ochranu CHZO Riso Nano Vialone Veronese, jež sdružuje podniky se závazkem dodržovat specifikaci produkce schválenou a registrovanou Evropským společenstvím.


Další články z rubriky

Poznejte sílu „léčivého obilí“ a vyzkoušejte recepty z pšenice jednozrnky a dvouzrnky

Poznejte sílu „léčivého obilí“ a vyzkoušejte recepty z pšenice jednozrnky a dvouzrnky

Mezinárodní hudební festival zve v létě na krásu klasické hudby, poprvé nabízí i prohlídky barokních kostelů

Mezinárodní hudební festival zve v létě na krásu klasické hudby, poprvé nabízí i prohlídky barokních kostelů

Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan

Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan

Restaurace Royal v novém – exkluzivní gastronomický zážitek

Restaurace Royal v novém – exkluzivní gastronomický zážitek

Památky na Vysočině otevírají své brány

Památky na Vysočině otevírají své brány

Na vlně audioknih