Magazín Elita

Nejlepším barmanem Česka pro rok 2023 se stal Jan Šebek. Teď ho čeká závěrečné světové finále v brazilském São Paulu

Nejlepším barmanem Česka pro rok 2023 se stal Jan Šebek. Teď ho čeká závěrečné světové finále v brazilském São Paulu

Jan Šebek z Becher’s baru z Grandhotelu Pupp v Karlových Varech je mistrovský vítěz českého kola Diageo Reserve World Class pod patronací společnosti STOCK Plzeň-Božkov. Pro Becher´s Bar to navíc není první vítězství, v loňském roce totiž české kolo World Class vyhrál Šebkův kolega a kamarád Vítězslav Cirok, který v Sydney na globálním finále skončil třetí. Letos proběhne závěrečný celosvětový souboj v brazilském São Paulu, kde bude Jan Šebek v pondělí 25.9.2023 bojovat o prestižní barmanský titul.

Mladý barman se českého kola soutěže Diageo Reserve World Class zúčastnil celkem 5x a dle svých slov musel nejprve dozrát, aby mohl reprezentovat Česko i na světovém finále: „Po pěti letech jsem si uvědomil, že předchozí roky jsem nebyl připravený vyjet na světové finále. Nyní po těch pěti letech mám na to jet na světové finále odvahu a zkušenosti.“ Během své kariéry Šebek působil mimo jiné i v pražském L´Fleur a společně s Víťou Cirokem založil Apollo Bar&Beverage consulting.

Soutěže, jako je Diageo Reserve World Class, jsou podle Honzy Šebka skvělým způsobem, jak se přiučit novým věcem a posunout své barmanské schopnosti na nový level. „Soutěžím proto, že mě to v barmanském řemesle nutí být mezi těmi nejlepšími. Naučilo mě to se spoléhat sám na sebe a zlepšily se také mé schopnosti komunikace. Soutěže mě osobnostně posunuly a daly mi příležitost růst. Je skvělé, že dnes mohu motivovat další mladé bartendery.“ Honza také vysvětlil, že v České republice jsou navíc soutěžní klání aktuálně na světové úrovni a mohou se pochlubit vysokou kvalitou. Jejich součástí je také množství seminářů, školení a zájezdů, čímž vzniká silná podpora barmanského řemesla.

Finále předcházela intenzivní dvouměsíční příprava

Přípravu na finální klání Diageo Reserve World Class Honza Šebek nepodcenil. Jak sám popsal: „Připravoval jsem se intenzivně během posledních dvou měsíců. I když se zdá, že dva měsíce jsou dlouhá doba, ve skutečnosti utekla rychle. Příprava na světové finále byla náročná, od tvorby jedenácti koktejlů v pěti různých konceptech. Tyto disciplíny jsou spojeny s portfoliem Diageo Reserve a barmani soutěží se značkami jako je Johnnie Walker, Zacapa, Singleton 12YO nebo tequila Don Julio. Příprava dále zahrnovala i volbu sklenic a oblečení až po vytváření fotografií, videí, menu a grafiky. Posledních pár dní před odjezdem strávím sbalováním věcí do kufru, a toho je opravdu hodně.“ S přípravou na světové finále pomohla Šebkovi také jeho spolupráce s Víťou Cirokem, která je pro oba velmi inspirativní. „Víťa mi pomohl především s tím, jak se na soutěž dívat. Důležité je být kreativní, ale zároveň udržet smysl a souvislosti.“

Společně s Honzou do Brazílie poletí jeho osobní tým, Petr Kymla a Jakub Kabourek. „Online budou se mnou také členové mého týmu a česká barmanská komunita, která mi poskytuje silnou podporu,“ dodává Šebek.

Trendy barmanského řemesla úzce souvisí s gastronomií

Jako odborník a barmanská jednička Honza také posoudil současné trendy v pití drinků. Ty jdou podle jeho slov ruku v ruce s trendy v gastronomii. „Lidé si oblíbili kvalitní koktejly s prvotřídními ingrediencemi, a to vše podávané stylově v krásné sklenici na kvalitní led. Klíčová je také atmosféra baru a pohostinnost, která zajišťuje, že zákazníci se budou cítit dobře jak ten samý den, tak i při budoucích návštěvách.“

Podobné myšlenky tak mladý barman bude moci realizovat po konci soutěže ve svých vlastních kariérních cílech. „Můj cíl byl posledních pět let vyhrát soutěž World Class, což se mi podařilo. Nyní budu vážně uvažovat o tom, co dál. Chci se zaměřit na posun Becher's Baru na světovou scénu. V budoucnu bych se rád věnoval tvorbě nových produktů nebo předávání zkušeností na nové pozici a kdo ví třeba i otevřít nový barový koncept.“

Finále je jako Barmanská Olympiáda

Závěrečné globální kolo je samozřejmě pro finalisty nejen velkou výzvou, ale i zdrojem inspirativního setkání s nejlepšími barmany na světě, na což se Honza velmi těší. „Pro mě je to jako být na Barmanské Olympiádě. Největší výzvou bude porovnat své schopnosti s ostatními a ukázat, že i Česká republika má své místo na světové scéně. V celosvětovém souboji bude zásadní vytvořit nejen skvělý drink, ale také vytvořit skvělé prostředí, které přitahuje a ukazuje moji osobnost,“ doplnil Šebek.

A co dělá Honza v momentě, kdy nestojí za barovým pultem? „I přes hektický život mám rád sport. V létě je to wakeboarding, v zimě snowboarding, a pravidelně navštěvuji posilovnu.“

Historie soutěže

Soutěž Diageo Reserve World Class vznikla v roce 2009 a prvního ročníku se zúčastnilo 14 světových zemí. Vůbec prvním vítězem se stal Řek Aristotelis Papadopoulos. O pět let později se mezi soutěžící země probojovalo do světového finále i Česko a Slovensko. V Česku letos proběhl 9. ročník soutěže, které již podruhé pořádala společnost STOCK Plzeň-Božkov.

Kromě ocenění těch nejlepších barmanů z celého světa je cílem Diageo World Class také dlouhodobá péče o barmanskou komunitu – a to jak podporou, tak vzděláváním a inspirací. Zasazuje se také o podporu trhu a inspiraci k lepší konzumaci alkoholu (Better drinking).


Další články z rubriky

Jakub Vencl: „To, že se můžu kolu věnovat naplno, je můj splněný sen.“

Jakub Vencl: „To, že se můžu kolu věnovat naplno, je můj splněný sen.“

Pavel Soukup získává Cenu za mimořádný přínos v oblasti audioknih a mluveného slova za rok 2023

Pavel Soukup získává Cenu za mimořádný přínos v oblasti audioknih a mluveného slova za rok 2023

Lenka Kočišová: Mám ráda složité osobnosti, vrstvené charaktery, které můžu v rámci zkoušení zkoumat

Lenka Kočišová: Mám ráda složité osobnosti, vrstvené charaktery, které můžu v rámci zkoušení zkoumat

Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Thomas Verny opět zavítá do Česka a prozradí více o životě nenarozeného dítěte

Thomas Verny opět zavítá do Česka a prozradí více o životě nenarozeného dítěte

Na vlně audioknih