Magazín Elita

SHELMA MEATY STICKS: Bezobilné kočičí masové tyčinky se superpotravinami pro zdraví a vitalitu koček

SHELMA MEATY STICKS: Bezobilné kočičí masové tyčinky se superpotravinami pro zdraví a vitalitu koček

Kočka dělá domov a pochoutky pro ně v podobě nejrůznějších snacků, tyčinek nebo polštářků si prostě zaslouží. To, co bylo dříve vnímáno spíše jako zbytný doplněk pro rozmazlování kočky se stává stále výrazněji trendem v kočičím stravování. Kočičí pamlsky totiž z oblasti stravy přesahují do oblasti volnočasové zábavy, emocí a pouta mezi chovatelem a mazlíčkem i třeba tréninku a pohybu. A to už stojí za to, věnovat jim trochu více pozornosti. Pojďme se s nimi proto seznámit blíže.

V obecném povědomí je stále hojně zažit názor, že pamlsek je něco nezdravého, co stav a vitalitu kočky zrovna nepodpoří, podobně jako to vnímáme u dětí. U koček je to však zcela jinak. Skutečně kvalitní snack je naopak pro kočku a její vitalitu přínosný. Nakonec, v receptuře některých snacků najdeme kromě lákavých masových vůní a příchutí i super potraviny, vysoký podíl čerstvého masa i vysoké procento živočišných bílkovin (např. Shelma meaty sticks), tedy přesně tak, jak má moderní a zdravá kočičí strava vypadat.

Jak zařadit snack do kočičího jídelníčku…

Řada chovatelů si láme hlavu, jak a kdy zařadit pamlsek do kočičího jídelníčku. Možná vás překvapíme, ale může to být snazší a s menší mírou plánování, než byste si mysleli. Kočičí stravování a stravovací režim je výrazně jiný než ten lidský. Zatímco my známe ideálně 5 – 6 jídel denně a pokud chceme mlsat je vhodné tak činit spíše ráno a dopoledne, kočky to mají jinak. Ať už je krmíme pouze suchou stravou, tedy granulemi nebo granule kombinujeme s kapsičkami, existují v krmení a servírování určité zásady. Zatímco přístup ke granulím a vodě má mít kočka po celý den nepřetržitě, kapsičky dáváme jen 1x či 2x denně. Kdy záleží na režimu kočky, na tom, jak je naučena. Někteří kočičí mazlíčci požadují kapsičky hned ráno, další v poledne a další třeba navečer.

A kdy je tedy nejvhodnější doba na snack? Je to úplně jednoduché, prakticky kdykoli. Pokud chceme kočku potěšit pamlskem hned ráno po probuzení není to problém, stejně jako není problém jím zakončovat den nebo jej nabízet odpoledne či v poledne. Dodržet je ale třeba základní pravidlo, a to je nikdy nepřekračovat denní dávkování.

Vhodné je ale kočce podávat snacky takzvaně za odměnu. Pokud se jí například něco podaří nebo za to, že vydržela v bytě sama, zatímco my jsme byli v práci nebo třeba za novou dovednost, kterou zvládla. A je vhodné používat snacky i jako podpůrnou metodu při výcviku kočky. Ano správně, výcvik kočky. I kočku lze totiž vycvičit, nakonec to ve svých videích jasně dokazuje i známá kočičí psycholožka Klára Nevečeřalová. Ať už chceme, aby kočka přiběhla na zavolání, hezky poprosila, panáčkovala nebo nám chodila mezi nohama, jsou to dovednosti, které lze naučit, ale na které je třeba jít postupně, a i za malý posun ve výcviku je vhodné kočku odměnit. A čím jiným než lahodným pamlskem?

Probuďme v kočce šelmu…

Kočičí snacky nakonec můžeme skvěle využít i ke společné hře, učení a rozvíjení kočičího zkoumání a intelektu. Zapojit je totiž můžeme do celé řady her tak, že ve finále si kočka svůj pamlsek uloví.

Postupovat můžeme úplně jednoduše, kdy například kočce dáme pamlsky postupně třeba na schůdky škrabadla nebo na nejvíce vyvýšené místo na škrabadle. Stejně tak snack můžeme připevnit na škádlítka, například vedle pírek či kůžiček a připravit jim můžeme i zajímavou hru.

Stačí vzít několik papírových kelímků nebo krabiček a pod námi vybrané umístit pochoutku. A pak už jen čekat, zda kočička najde ty správné a bude s k nim umět dostat. A o společnou zábavu s máme postaráno. Snack si tak kočka může skutečně ulovit, a navíc u toho zažijeme nejen spoustu legrace, ale podpoříme i rozvoj kočičího intelektu, zkoumání a objevování. Jen pozor! Kočka je tvor inteligentní a zvídavý, a tak je vhodné pravidelně hry měnit a zkoušet hledat těžší možnosti odhalení pamlsku a úkryty, ke kterým bude náročnější se dostat. Aby takzvaně kočka po pár dnech už nešla na jistotu, ale stále pro ni lovení pamlsků mělo ten správný náboj a mohla využít svůj potenciál šelmy.

Jak poznat kvalitní kočičí snack…

Tip na hry, zábavu a lovení snacku bychom měli. Teď ještě správně vybrat, aby byl pamlsek pro kočku a její zdraví a vitalitu skutečně přínosem.

Při výběru vhodného kočičí pamlsku je tak třeba především sledovat složení a recepturu. „Vyjít bychom měli z toho, že kočka je od přírody šelma, tedy, že ke svému životu potřebuje maso. Vhodný a prospěšný snack pro kočku je tedy takový, který obsahuje co nejvyšší podíl masa, zejména toho čerstvého, a vysoký podíl živočišného proteinu, ideálně 90 % a více. Dívat bychom se měli i po receptuře. Aby byl pamlsek pro kočičí kondici a vitalitu přínosem měl by obsahovat i další zdraví prospěšné ingredience, například tzv. super potraviny, které jsou bohaté na přírodní antioxidanty, podporující zdraví a vitalitu a my si můžeme být jistí, že pro zdravý a šťastný život našeho kočičího mazlíčka děláme maximum,“ vysvětluje Andrea Němcová, ze společnosti Partner in Pet Food, výrobce kočičích krmiv Shelma.

Každý správný chovatel by tak v dnešní době měl mít vedle granulí a kapsiček pro svého kočičího mazlíčka připravený i snack. Ať už za odměnu, pro zvláštní příležitosti nebo naopak pravidelně pro každý den, stejně jako he hrám, zábavě či rozvíjení kočičích schopností a intelektu. Všude tam najde své místo. A nebojte, kočičí pamlsky jsou úplně jiné než ty lidské.

Fotogalerie
16329 16330

Další články z rubriky

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Jarní detox v lázních na Slovensku – obnova těla i ducha zaručena

Jarní detox v lázních na Slovensku – obnova těla i ducha zaručena

Mnohočetný myelom je druhé nejčastější zhoubné onemocnění krve

Mnohočetný myelom je druhé nejčastější zhoubné onemocnění krve

Na vlně audioknih