Magazín Elita

Moringa z Filipín – imunita i hubnutí

Moringa z Filipín – imunita i hubnutí

Moringa olejodárná (Moringa oleifera) je ve světě často označovaná pojmem „Královna superpotravin“. Český trh se s touto rostlinou stále seznamuje, v zahraničí patří mezi superstar pro její neskutečné vlastnosti podporující především imunitu.

Rostlina moringa je původem z podhůří Himálaje, poté se rozšířila do Asie i Afriky. Strom dorůstá do výšky až dvanácti metrů a dá se zužitkovat do posledního lístečku.

Kořeny rostliny připomínají křen, květy provoní čajové směsi. Zelené plody se podobají fazolovým luskům, když dozrají, poskytují semena plná oleje. Ten se z nich také lisuje.

Drsné podmínky jako nadmořská výška a extrémní sucho donutily moringu zadržovat v sobě co možná nejvíce živin, aby v náročném prostředí mohla vůbec přežít. Díky tomu v listech stromu moringa nalézáme obsah látek skutečně mimořádné nutriční hodnoty.

Důvodů, proč zkusit, jak moringa chutná i účinkuje, je pochopitelně mnohem víc. Ale pro začátek, tady je deset těch nejdůležitějších. S čím pomáhá? Na co funguje? Proč udělá radost i vašemu zdraví?

Imunita

Moringa poskytuje tělu ideální štít a ochranu před civilizačními nemocemi. Obsahuje takové množství antioxidantů jako žádná jiná potravina na světě. Moringové listy pak prokázaly své působení v prevenci proti rakovinotvorným buňkám, zejména u rakoviny tlustého střeva a rakoviny prsu. V ORAC testu (antioxidanty) moringa svými antioxidačními schopnostmi s přehledem převyšuje tradiční antioxidanty jako je zelený čaj, matcha, goji nebo kurkuma.

Metabolismus, zažívání

Moringa obsahuje velké množství vápníku, který přispívá k normální funkci trávicích enzymů. Obsahuje také 31 % vlákniny podporující zdravé trávení
a správnou funkcí střev. Přítomný rostlinný hormon zeatin také zněkolikanásobí efektivní využitelnost živin pro vaše tělo. Moringa je proto také skvělým pomocníkem při úpravě či redukci váhy

Zdravá pokožka

Vitamín A je nezbytný pro zdravou a zářivou pleť a vitamín E chrání buňky před oxidačním stresem. Zeatin zároveň zpomaluje buněčné stárnutí, tedy i pokožky. A moringa všechny tři obsahuje ve velmi štědrém množství!

Svaly

Extrémně vysoké množství bílkovin podpoří růst i udržování svalové hmoty, což dělá z moringy skvělého parťáka pro sportovce. Listy moringy jsou tvořeny z 25 % bílkovinami, což je na rostlinu naprosto mimořádné. Přítomné bílkoviny jsou zastoupeny v dokonalé rovnováze doplněné devíti esenciálními aminokyselinami. Moringa je kompletním a ideálním zdrojem bílkovin podporující růst a udržování svalové hmoty.

Zrak

Moringa obsahuje již zmíněný vitamínu A, který je kromě pokožky důležitý také pro naše vidění. Ale to určitě víte…  

Ochrana proti únavě a vyčerpání

Přítomný hořčík, železo a (znovu) vitamín A vás dokonale chrání před únavou a vyčerpáním, podpoří vás v náročném životním období i v případě jednorázového vypětí. Vysoký obsah železa je také důležitý pro vegany i vegetariány nebo nastávající a kojící maminky, často trpící tzv. anémií!
Anti-stres

Obsažený hořčík hraje důležitou roli také v otázkách zvládání stresu. A moringa vám ho nabídne opravdu vysokou hladinu. Pomáhá proto k normální funkci nervového systému a ve světě je moringa ze stejného důvodu užívána jako lék na depresi, bolesti hlavy, úzkosti, podrážděnost a neklid.   

Zdravé kosti

Zdravé kosti jsou základ zdraví. Moringa je podpoří vysokým obsahem vápníku, bílkovin, vitamínu K a hořčíku. Všechny tyto vitamíny a minerální látky přispívají k růstu kostí a podporují jejich pevnost.  

Zdravé zuby

Moringa je úžasným zdrojem vápníku, který je důležitý pro správný vývoj a udržení zdravých a silných zubů. Z toho důvodu je doporučována dokonce i dětem pro správný vývoj chrupu!  

Antidiabetikum
Nedávné vědecké studie, které se obvykle používají v tradičních léčivech, potvrdily, že moringa je ve skutečnosti úspěšným způsobem léčby diabetu a je prokázáno, že snižuje hladinu glukózy v krvi.
Navíc další výzkum ukázal, že ti, kteří jedí stravu bohatou na rostlinné proteiny, mohou snížit riziko cukrovky typu 2.

Na trhu je řada zelených potravin, pro srovnání moringa obsahuje výrazně více živin a téměř dvojnásobný počet důležitých vitamínů a minerálů než u nás známé zelené superpotraviny jako je spirulina, chlorella a zelený ječmen.

U nás ji koupíte v podobě prášku, kapslí, sušených listů (v prodejnách se zdravou výživou či v e-shopech, jako je například www.HERBandME.cz , kde vysoce kvalitní moringa pochází z z rodinné farmy na Filipínách. Kapsle, prášek, ale nově i lipozomální vitamín C a D s moringou, čajové a kořenící směsi, ale i kuskusy. Směsi jsou míchány v České republice s použitím českých bylin od předních dodavatelů. Veganské kapsle v BOP kvalitě (EU certifikát) jsou efektivním pomocníkem při redukci nebo úpravě váhy a trávení a doplnění živin i energie. 


Další články z rubriky

Pozor na časté mýty o pylových alergiích. Některé mohou komplikovat léčbu

Pozor na časté mýty o pylových alergiích. Některé mohou komplikovat léčbu

Zapojte se do nového programu časného záchytu nádorů prostaty

Zapojte se do nového programu časného záchytu nádorů prostaty

Next.Move fitness dál expanduje a nabízí neustálý pohyb kupředu

Next.Move fitness dál expanduje a nabízí neustálý pohyb kupředu

Vzácným onemocněním fenylketonurie trpí v Česku přibližně 1000 lidí

Vzácným onemocněním fenylketonurie trpí v Česku přibližně 1000 lidí

Lékaři bijí na poplach: Nepodceňujte prevenci zeleného zákalu!

Lékaři bijí na poplach: Nepodceňujte prevenci zeleného zákalu!