Magazín Elita

Často platí, že pokud nezměníme svůj životní styl, nebudeme zdravější…

Často platí, že pokud nezměníme svůj životní styl, nebudeme zdravější…

Jistě pro vás není novou informací, že lidé mají obecně málo pohybu, neustále se za něčím ženou, jsou trvale vystavovaní stresu, trpí úzkostmi a nejrůznějšími strachy, a to je důvod proč jsou celkově více náchylnější k nemocem. Taková už je doba, můžeme si povzdechnout, ale především je to o naší volbě. Všimli jste si, že málo aktivní a stále s něčím nespokojení lidé, kteří se k tomu ještě málo smějí často svůj stav komentují, že neměli v životě tolik štěstí jako ti druzí. Jsou to v drtivé většině ti, co se jen vzdáleně přibližují ke zdravému životnímu stylu.

Tito lidé často trápí sami sebe, jako by se zaobalovali do psychosomatického roucha, které bývá často spojené i s „línějším“ imunitním systémem. Vytváří si totiž svoji životní bublinu, která je často prostoupena řadou nepodložených informací, polopravd, nezdravým sebevědomím a pocitem, že jsou oběti systému.

Věřte, že klíčem ke zdraví a svobodnému životu, je vnitřní klid. Nezajistí vám sice absolutní zdraví, ale rozhodně podpoří váš imunitní systém, který nebude zbytečně zatěžovat patologickými procesy, které jsou nežádoucí obzvláště v současných koronavirových časech. Chceme-li se vrhnout do změn, které povedou k našemu zdravějšímu životu, měli byste začít u těch nejzásadnějších věcí, které tak zvaně nic nestojí a prokazatelně pomáhají.

Začněte u pravidelných vycházek do přírody, je to přímo balzám pro naši duši. Vydáte-li se s cílem, že si jdete odpočinout, bude to snadnější. Co se v nás vlastně děje, proč v přírodě posilujeme imunitu a jdeme proti depresím? Naladíme-li se správně, rychle se snižuje napětí v nás, chmury a stres se rozptylují díky snižování hladiny kortizolu v krvi. Imunitní systém je aktivnější, protože je tělo exponováno široké škále alergenů, zvyšuje se činnost Th1 lymfocytů, čímž se spouští řetězová reakce, která nutí imunitní systém k vyšší aktivitě.

Snažte se odbourávat neopodstatněné obavy, snažte se vypořádávat s jednotlivými strachy. Velice zajímavým způsobem dává návod, jak se vypořádávat s nejrůznějšími strachy Jana Marešová ve své knize…. Jistě znáte pořekadlo „Strach má velké oči,“ který v nás spouští celý systém, který nás ohrožuje především tím, že zasahuje do imunitního systému, který okamžitě reaguje na pocit ohrožení a související úzkosti. Co rozhodně pomáhá je sdílení s nejbližšími, meditace, psychoterapie či koedukovaná setkání, která vám mohou dát více úhlů pohledů na váš konkrétní strach, úzkosti i původ depresí.

Vyvarujte se stresu. Snadno se to řekne, ale některé dny jsou tak těžké… Zamyslete se tedy nad tím, co jsou vaše největší stresory a snažte se je eliminovat, alespoň dočasně. V současné době se na vrchol stresorů velice rychle vyšplhal koronavirus a následky pandemie, ať už jde o zdravotní riziko, ekonomické obavy, strach ze sociální izolace či psychické strádání z jakéhokoli jiného důvodu. Omezte sledování online zpravodajství, které vás spíše děsí, než uklidní, a to ať už se jedná o informace o prostupujícím koronaviru všemi směry či politice. Věděli jste například, že upřímné objímání, sauna či kondiční cvičení zvyšuje produkci oxytocinu.

Stále je ještě významně podceňované psychosociální prostředí, o které je nutné pečovat. Důležitou roli hraje okruh těch nejbližších, kam patří rodina, přátelé a nejužší pracovní vazby. Vycházíme také z toho, že lidé jsou přizpůsobeni pro život v tlupách. Mějte vždy na paměti, že dobré vztahy jsou velmi křehké a nejsou samozřejmostí, ale také to, že stojí za produkcí oxytocinu, který zabraňuje tvorbě hlavního stresového hormonu, který známe pod zkratkou ACTH a opět jsme u imunitního. Zdravé sociální kontakty jsou přímo spojené se zdravím každého z nás.


Další články z rubriky

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Jarní detox v lázních na Slovensku – obnova těla i ducha zaručena

Jarní detox v lázních na Slovensku – obnova těla i ducha zaručena

Mnohočetný myelom je druhé nejčastější zhoubné onemocnění krve

Mnohočetný myelom je druhé nejčastější zhoubné onemocnění krve

Na vlně audioknih