Magazín Elita

Upečte si kváskový chléb z kvalitní mouky

Upečte si kváskový chléb z kvalitní mouky

Kváskový chléb zvládnete upéct i doma. Co je však důležité, je mít kvásek, který snadno připravíte. Stačí vám opravdu jen mouka, voda a sůl. Nejpodstatnější je kvalitní mouka a nejlépe v biokvalitě. My můžeme jen doporučit PROBIO z Velkých Hostěrádek. Veganský, bezlaktózový chléb připravíte za 20 minut bez kynutí a pečení.

Ingredience na 1 bochník
Rozkvas:

  • 1 lžíce žitného kvásku
  • 250 g žitné celozrnné mouky jemně mleté PROBIO
  • 250 ml odstáté vlažné vody

Těsto:

  • 550 g pšeničné celozrnné mouky jemně mleté PROBIO
  • 300 ml odstáté vody
  • 20 g mořské soli
  • 7 g kmínu

Postup:

Večer před pečením si připravte rozkvas. V míse smíchejte kvásek, mouku a vodu. Přikryjte talířem/ poklicí a nechte 12 hodin pracovat. Druhý den nezapomeňte odebrat do skleničky lžíci kvásku na příští pečení a uložte jej do lednice. Do mísy přidejte mouku, vodu, sůl a kmín. Důkladně promíchejte a uhněťte těsto. Nechte jej přikryté v míse kynout asi 2 hodiny. Na pomoučený vál vyklopte těsto, znovu jej prohněťte a zpracujte bochánek, který vložte do moukou vysypané ošatky. V ošatce nechte přikrytý cca 1 hodinu kynout. Troubu rozpalte na 250 ˚C i s plechem a pečicím papírem, na spod trouby můžete dát kastrolek nebo plecháček s vodou pro měkčí kůrku. Chléb vyklopte na rozpálený plech. Pečte 10 minut na 250 ˚C, potom na 200 ˚C asi 35-40 minut. Chléb nechte zchladnout na mřížce.

Zdobeného bochníku dosáhnete nařezáním chleba žiletkou. Z ošatky jej vyklopte nejprve na sázecí lopatku/moukou vysypaný karton, žiletkou nařežte různé tvary a pak vsaďte na rozpálený plech do trouby.


Další články z rubriky

Vydejte se za krásami Slovenska, nebudete litovat

Vydejte se za krásami Slovenska, nebudete litovat

Slunečná Andalusie volá. Objevte ji na čtyřech kolech díky našim praktickým radám na cesty!

Slunečná Andalusie volá. Objevte ji na čtyřech kolech díky našim praktickým radám na cesty!

Bohemia Sekt Prestige se stal šampionem mezinárodní soutěže TERRAVINO 2025 v Izraeli

Bohemia Sekt Prestige se stal šampionem mezinárodní soutěže TERRAVINO 2025 v Izraeli

Becherovka rozšiřuje nabídku likérů o novinku s příchutí grepu a chmele

Becherovka rozšiřuje nabídku likérů o novinku s příchutí grepu a chmele

Sendviče, co vás dostanou do kolen – Pastrami Pop Up je zpátky v Holešovické tržnici!

Sendviče, co vás dostanou do kolen – Pastrami Pop Up je zpátky v Holešovické tržnici!

Písecký víkend módy a designu

PURE fest