Magazín Elita

České prémiové destiláty Fleret v mezinárodní konkurenci v Londýně

České prémiové destiláty Fleret v mezinárodní konkurenci v Londýně

Česká destilérka Fleret z Frenštátu pod Radhoštěm zabodovala v jedné z nejvýznamnějších a nejrespektovanějších degustátorských světových soutěží, která se již po pětadvacáté konala v Londýně. Do klání o medaile přihlásil Fleret pět svých produktů a získal neuvěřitelných pět ocenění, čímž se stal nejúspěšnějším českým zástupcem v populární soutěži International Spirits Challenge,   

Hned čtyři prémiové destiláty z dílny Fleretu získaly stříbrnou medaili. U mezinárodní poroty zabodoval Beskyd Willi Willi, Beskyd Cafe Cafe, Réva pálenka a destilát Williams z řady Collection 1850. Bronzovou medaili získala Slivovice z řady Collection 1850. Odborní porotci tak ve slepých degustacích opět zařadili produkty z Beskyd mezi světovou špičku. Destilérka Fleret tedy nejen, že letos slaví 170 let od svého založení, ale také úspěchy na světových soutěžích.

Ředitel destilérky Tomáš Novák uvedl: „Britská International Spirits Challenge je jednou z největších a nejvíce respektovaných soutěží v segmentu destilátů, a proto máme obrovskou radost, že jsme uspěli. Máme o to větší radost, že jsme nejúspěšnější českou destilérkou v rámci klání vůbec a vezeme domů pět medailí.“ Novák dále komentuje úspěch produktů Beskyd 1129, které byly uvedeny na trh v roce 2019 a účastnily se tak soutěže poprvé: „Je velmi potěšující, že obě varianty prémiového likéru na bázi ovocného destilátu Beskyd 1129 získaly další ocenění na jedné z nejvýznamnějších a nejvlivnějších soutěží destilátů na světě.

A dodává, čím byla netradiční chuť destilátu Beskyd 1129 inspirována: „Beskyd 1129 vychází z receptur z dob zakladatele destilérky, C. Jakuba Kohna. Základ tvoří vyzrálý ovocný destilát, vyrobený tradičními postupy bez doslazování ovocného kvasu nebo přidávání lihu, jehož chuť dál rozvíjejí maceráty. Beskyd 1129 Cafe Cafe s decentními tóny exotiky a čokolády v sobě skrývá 40 % tříletý švestkový destilát s macerátem z jihoamerických kávových zrn typu Arabica a kakaových bobů. Tajemstvím delikátního Beskydu 1129 Willi Willi je opět 40 % destilát, tentokrát čtyřletý z hrušek Williams; tuto jemnou hruškovici obohacuje macerát ze zeleného čaje Chun Mee o lehce nasládlou chuť s aromatikou lesa a medu.“

Réva pálenka, další skvost z produkce Fleretu získává na světových kláních medaile pravidelně. Ne jinak tomu bylo i v rámci International Spirits Challenge, kde získala stříbrný kov. Réva pálenka je 100 % přírodní ovocný destilát z celých vinných hroznů odrůdy Muškátu moravského, jinak používaných pro přívlastková vína. Právě tyto hrozny se ideálně hodí pro pálení a dlouhodobé zrání nejen svou kořenitě medovou chutí s tóny citrusových plodů, ale i poměrem cukru a kyselinek.

„Máme štěstí, že naše sesterská společnost Vinařství Neoklas Šardice vlastní vinohrady na jižní Moravě. Před pěti lety jsme začali prozkoumávat možnosti destilace celých vinných hroznů a výsledkem byl destilát z odrůdy Muškátu moravského. Zásadní rozdíl je v tom, že oproti konkurenčním vínovicím, nedestilujeme víno, ale vybrané hrozny jedné odrůdy, které se během několika hodin převezou z vinohradu do destilérky. Tento výrobní postup u nás nemá obdoby,“ říká Tomáš Novák, který se ve frenštátském FLERETU věnuje také vývoji novinek.

Čtvrtou stříbrnou medaili si odnesla jemná jednodruhová hruškovice Collection 1850 Williams z lahodných, šťavnatých hrušek „Williams Christ-Birne“. Tento přírodní destilát se 40 % obsahem alkoholu vzniká podle původních, 170 let starých postupů frenštátské destilérky, a to destilací ovocných jednodruhových kvasů bez přídavku cukru nebo jakýchkoliv jiných podpůrných látek, urychlujících kvašení.

Bronzovou medaili si z londýnského klání odvezla Slivovice z řady Collection 1850, produkt, který boduje na všech světových soutěžích. K letošnímu zlatu ze soutěže World Spirits Competition v San Franciscu tak přidala celkově již pátou medaili za posledních 6 let. „Tajemství naší jemné slivovice je harmonizovaný poměr vypeckovaného a nevypeckovaného ovoce, sedm druhů švestek a trojnásobná destilace, po které následuje minimálně čtyřleté zrání,“ říká Novák a dodává, že na ideálním poměru vlastně pracují už více než sto sedmdesát let.

Ovocné destiláty Fleret pravidelně bodují na všech významných světových soutěžích od San Francisca po Hong Kong a letos si včetně londýnského úspěchu již na své konto připsaly 2 zlaté, 6 stříbrných a 2 bronzové medaile.

O soutěži International Spirits Challenge

Britská International Spirits Challenge je jednou z největších a nejvíce respektovaných soutěží v segmentu lihovin. Tohoto klání, které letos slavilo 25. výročí, se každoročně účastní stovky značek od výrobců z celého světa. Značky procházejí zevrubným hodnocením ze strany padesáti členů odborné poroty, kterou tvoří odborníci z oboru, například blendeři, destilatéři, obchodníci, ale také novináři a barmani. Při slepých testech žádný z degustátorů neví, jaké značky jsou hodnoceny. V soutěži se samostatně posuzuje barva, vzhled, vůně, chuť a celkový dojem. Bodové hodnocení jednotlivých kategorií následně vytvoří výsledné skóre. Porotci letos celkově degustovali na 1 700 značek ze 70 zemí celého světa.

V letošním roce byl formát soutěže díky omezením změněn z původních 12 degustačních dní na více měsíční etapové posuzování dle kategorií, takže byly výsledky vyhlášeny místo tradičního začátku července v průběhu srpna a září.

Fotogalerie
13059 13060 13061 13062

Další články z rubriky

Inspirujte se na kulinářských akcích v Miele Experience Centrech v Praze a Brně

Inspirujte se na kulinářských akcích v Miele Experience Centrech v Praze a Brně

Oblíbení společníci jarních výletů – zelňáky!

Oblíbení společníci jarních výletů – zelňáky!

Češi a Slováci vymysleli nový, jemný a ovocný Jägermeister ORANGE

Češi a Slováci vymysleli nový, jemný a ovocný Jägermeister ORANGE

Medailemi ověnčená značka ROSE GARDEN slaví další úspěchy

Medailemi ověnčená značka ROSE GARDEN slaví další úspěchy

Novinky na nestátních památkách sdružených do celorepublikového projektu Objevuj památky

Novinky na nestátních památkách sdružených do celorepublikového projektu Objevuj památky

Na vlně audioknih