Magazín Elita

Staré dobré časy - RETRO je fakt in!

Staré dobré časy  - RETRO je fakt in!

Celoplošná televize Retro oslavila 10. narozeniny, a to ve stylových prostorech Café 80’s. Osmdesátky stále frčí! Na staré dobré časy si přišli zavzpomínat Michal David, Dalibor Janda, Jitka Zelenková, Petr Kotvald, Richard Tesařík, Marta Jandová, Petr Ryšavý či Markéta Muzikářová. Klub praskal ve švech a všichni se nechali dobovou atmosférou doslova pohltit, někteří také zazpívali!

Vstoupit do Café 80’s je jako vrátit se po ose času zpět, protože celý interiér je stylizovaný ve stylu 80. let a září barvami. Na zdech visí plakáty zpěváků a obaly vinylových desek, na stolech jsou pod sklem rozhozená céčka. Je tedy snadné zapomenout na šedivost všedních dní. Večer zahájili slavnostní řečí majitelé TV Retro Jiří Neymon a Tomáš Fuxa, kterého čejako v průběhu večera ještě jedno překvapení. Na počest desátého výročí jeho žena Markéta Divišová, bývalá Vicemiss ČR, rozkrojila slavnostní RETRO dort. Moderátor pak pozval na podium Petra Kotvalda, který zazpíval píseň Šedesát z posledního alba LX. Pak už přišel malý koncert Michala Davida a hosté se celý večer bavili tak dobře, že se party protáhla až do ranních hodin. Největší rachot a veselí byly u foto koutku s Michaelem Jacksonem a také u baru.

„Na TV Retro je super, že je retro a nepokrytě to přiznává. To je pro její fandy dobrá zpráva,“ poznamenal Petr Kotvald. A aby taky ne, když hrají největší světové hity, jaké kdy byly natočené na video a nikdy se už nepřestanou hrát. „Všechny naše pořady jsou hojně sledované, pouštíme nepřetržitý proud hudby, mluvené slovo ne,“ řekl Tomáš Fuxa, spolumajitel TV Retro. Fanouškovská základna je široká, což dokazuje vysoká sledovanost. I u Tomáše doma dělá retro muzika dobrou náladu. „U nás doma neběží nic jiného, než televize Retro nebo kanál pro děti, protože máme dvě dcerky,“ řekla Tomášova žena Markéta Divišová. „ S Tomášem se mi žije dobře. Často se mě ptá na názor a televizi Retro spolu řešíme pořád, protože dělám televizi Instagram a Facebook,“ dodala ještě Markéta.

Mezi fandy patří i Richard Tesařík a Michal David, který si TV Retro chválí: „Líbí se mi, že vysílají písně mého mládí. Ta dnešní produkce mě již tolik neoslovuje. Chybí mi tam harmonie i melodika,“ svěřil se Michal. „Poslouchám hlavně kapely Steely Dan a Ságu, ale třeba i Bee Gees, Eltona Johna, Philla Collinse, Whitney Houston, Michaela Jacksona. Vyrůstal jsem především na jazzových pianistech,“ řekl Michal David.

Richard Tesařík má retro hity rád: „Tenkrát to byla bohatá sklizeň. Mám hodně oblíbených hitů. Já jsem vyrůstal na rock’n’rollu a budovatelských písních, které se naštěstí už teď nehrajou. Když poslouchám retro, rád si pustím soul, funky nebo reggae.“ Marta Jandová zase ráda poslouchá rockové nebo pop-rockové skladby, konkrétně třeba Beatles. Hudba je pro ni vším. „Bez hudby si život nedokážu vůbec představit. Je to, jako když se člověk dívá na film. Když ve filmu není hudba, tak emoce úplně nefungují. To znamená, že hudba je zesilovač našich emocí,“ svěřila se Jandová.

TV Retro vysílá 80 % cizích interpretů a 20 % našich. Z těch českých je možné slyšet například Lucii, Mig 21, Ready Kirken, Olgu Lounovou, Janka Ledeckého, Petra Muka, JAR a jiné. „Jsme první televize v Evropě, která využila volného prostoru u formátu 4:3 k umístění infopanelu, a tak se divák mimo poslechu pohodové hudby také dozví mnoho informací o interpretech, které jsme za mlada slýchávali na diskotékách a v klubech a leckdy jsme ani nevěděli, kdo to hraje,“ vysvětluje spolumajitel TV Retro Tomáš Fuxa.

„Rád občas poslouchám muziku z let "dospívání". Mě třeba úplně minuly Beatles. Ty jsem objevoval mnohem později. Já jsem vyrostl na Horečce sobotní noci, Xanadu a ABBA,“ vzpomíná Petr Kotvald. Petr musí mít na poslech hudby pohodu a klid, protože chce slyšet všechny detaily skladeb. „Chci slyšet buď všechno, nebo nic. Nejraději a nejvíc poslouchám muziku v autě a pak doma v noci se sluchátky. Často sám sebe a ptám se, proč to média nerotují víc, když jsem nejlepší,“ směje se Petr Kotvald.

Foto: RETRO Music Television

Fotogalerie
11698 11699 11701 11702 11703

Další články z rubriky

Vibrační plošina Galileo dává sílu do pohybu a pomáhá handicapovaným dětem udělat první krůčky

Vibrační plošina Galileo dává sílu do pohybu a pomáhá handicapovaným dětem udělat první krůčky

Velikonoce jsou jedním z hlavních křesťanských svátků

Velikonoce jsou jedním z hlavních křesťanských svátků

Michaela Gemrotová připravuje sólovou desku. Prvním singlem je píseň věnovaná dceři Anežce

Michaela Gemrotová připravuje sólovou desku. Prvním singlem je píseň věnovaná dceři Anežce

Film VÝJIMEČNÝ STAV s Ondřejem Vetchým je o dezinformacích, které hýbou světem

Film VÝJIMEČNÝ STAV s Ondřejem Vetchým je o dezinformacích, které hýbou světem

V Praze povědomí o autismu podpoří charitativním během

V Praze povědomí o autismu podpoří charitativním během