Magazín Elita

Při výběru šunky si dejte pozor na sůl a tuk!

Při výběru šunky si dejte pozor na sůl a tuk!

Nenechte se už nikdy napálit při nákupu šunky. Myslete na to, že líbivé obaly mají za úkol prodávat, ale náš malý rychlokurz doporučuje, abyste se raději zaměřili na povinné etikety s údaji o kvalitě.

Podle společnost LE & CO to není zas tak složité, jak rozpoznat kvalitní šunku. Doporučuje, abychom při výběru na prvním místě hledali jakostní označení. Podle  českých státních norem (ČSN) je šunka rozřazována do tří základních typů. Čím více obsahuje svaloviny, tím vyšší bude i obsah čistých svalových bílkovin v produktu. Šunka nejvyšší jakosti má nejméně 16 % čisté svalové bílkoviny. Šunka výběrová má nejméně 13 % ČSB. Šunka standardní má nejméně 10 % a navíc může obsahovat barviva, vlákninu, škrob a rostlinné či živočišné bílkoviny.

Sledovat také musíte množství tuku a obsah soli. Tyto hodnoty by měly být v nejnižších možných hodnotách, pak je totiž můžete bez starostí nabídnout i dětem. V neposlední řadě musí být celistvá a také příjemně vonět.

Informace poskytla společnost LE & CO

 

Fotogalerie
10079

Další články z rubriky

Užijte si poslední prázdninové dny, třeba ve Dvoře Králové nad Labem

Užijte si poslední prázdninové dny, třeba ve Dvoře Králové nad Labem

Gin Felicita – esence Itálie z dílny Lihovaru Poněšice

Gin Felicita – esence Itálie z dílny Lihovaru Poněšice

Barevný parťák do aktovky: pití, které děti milují

Barevný parťák do aktovky: pití, které děti milují

Podzimní Stubaital: Tam, kde se odpočinek snoubí s dobrodružstvím

Podzimní Stubaital: Tam, kde se odpočinek snoubí s dobrodružstvím

Borůvkové kynuté knedlíky: sladká tradice českého léta

Borůvkové kynuté knedlíky: sladká tradice českého léta

Na kole jen s přilbou