Magazín Elita

Menopauza neznamená konec sexu! Mějte své libido pod kontrolou i v přechodu

Menopauza neznamená konec sexu! Mějte své libido pod kontrolou i v přechodu

Menopauza může v těle ženy způsobit fyzické i emocionální změny, které ovlivňují i její sexuální život. Intimní problémy jsou u žen v přechodu velmi časté, což jasně dokazuje negativní vliv klimakteria na ženské libido. Snížená sexuální touha je přitom nejčastěji způsobena sníženou hladinou estrogenu, která může utlumit vzrušení a mít za následek i bolestivější styk. Podle výzkumů jsou sexuální problémy hlášeny u 68 až 86,5 % postmenopauzálních žen. S tímto nepříjemným projevem klimakteria však můžete účinně bojovat!

Co ovlivňuje vaši touhu?

Nízká hladina estrogenu může mít za následek snížení průtoku krve do pochvy, což v mnoha případech způsobuje, že se tkáně pochvy a stydkých pysků ztenčují. Vaginální atrofie také vede ke snížení míry citlivosti na sexuální stimulaci. Snížený průtok krve rovněž ovlivňuje vaginální vlhkost a celkové vzrušení. Ve výsledku má žena potíže s dosažením orgasmu a styk může být nepříjemný až bolestivý, čímž se automaticky vytrácí i touha po jeho praktikování. Libido rovněž ovlivňují i další fyzické změny, které se ve vašem těle během menopauzy odehrávají. Mnoho žen v přechodu přibývá na váze a nepohodlí v novém těle zároveň snižuje jejich touhu po pohlavním styku. Velmi nepříjemné jsou i návaly horka a noční pocení, které mohou způsobit pocit únavy a celkového vyčerpání z každodenní rutiny.

Důležitá je příprava

Pokud chcete dát svým sexuálním problémům sbohem, musíte je začít řešit ve správnou dobu. Pokud máte potíže se vzrušením či nedostatečnou vaginální vlhkostí, promluvte si nejprve se svým partnerem o všem, co se vám při milování líbí a jak může on sám pomoci k tomu, abyste se cítila dobře. Vyhraňte si čas na předehru a relaxaci, která vám zaručeně pomůže zvýšit úroveň vzrušení.

Vaginální suchost si často způsobujete i vy sama. Věděla jste, že parfémovaná mýdla, sprchové gely, ale i časté sprchování či koupání v horké vodě může způsobit nepříjemné pálení nebo svědění a tím i zhoršit pocit suchosti? Pro svůj klín proto používejte výhradně hypoalergenní přípravky pro citlivou pokožku, aby se mohl čistit přirozeně sám. Pokud se vám ani přes všechna opatření a snahu nedaří dosáhnout požadované vlhkosti, zkuste ji doplnit sama, a to buď komerčními lubrikačními gely nebo organickými produkty, jako je ghee či kokosový olej. Ty vyhovují především ženám, které se rozhodly zavrhnout chemickou kosmetiku.

Zvolte vhodnou léčbu

Symptomy menopauzy zřídkakdy odcházejí samy od sebe, proto byste se měla o zmírnění nepohodlí a zlepšení svého sexuálního života pokusit vy sama. Vhodnou komplexní léčbu by vám měl vždy doporučit především váš gynekolog, podle druhu a míry problémů i celkové anamnézy. Některé ženy se při řešení menopauzálních problémů přiklání k hormonální substituční terapii. Tento způsob léčby však může mít na vaše zdraví také negativní vliv, proto se mnoho žen v přechodu přiklání k šetrnějšímu řešení.

Oblíbenou alternativu k HRT představuje užívání přírodních doplňků stravy, které jsou nehormonální a způsobují minimální množství nežádoucích účinků. Bylinky mohou jednoduše obnovit ztracenou rovnováhu vašich hormonů, stačí si jen vybrat ty správné podle potíží, které vás sužují. Vhodnou variantou je ploštičník hroznatý, jenž je je jednou z nejspolehlivějších a nejvíce vědecky prozkoumaných alternativ k hormonální terapii v období menopauzy. V ženském těle může pomoci při gynekologických obtížích i na všechny jevy provázející klimakterium. Klinické studie německých lékařů, uskutečněné speciálně pro potravinový doplněk GS Merilin Harmony, prokázaly, že účinnost ploštičníku násobí kombinace s další oblíbenou rostlinou – třezalkou tečkovanou. Tato rostlinka má příznivé účinky především na výkyvy nálad, které hrají v osobním, a tím pádem i sexuálním, životě velkou roli.     

Profesionální zákrok

Suchost sliznice a bolestivý pohlavní styk lze řešit i další cestou. Gynekoložka Zoja Roháčová, gynekoložka a odbornice na klimaktérium, využívá u svých pacientek v menopaue kyselinu hyaluronovou, jež na sebe váže vodu a dokáže sliznici hloubkově hydratovat a zjemňovat. Tento zákrok řeší problémy nejen s bolestivostí při pohlavním styku a vaginální suchostí, ale uleví také od inkontinence, a dokonce lze díky němu zvětšit bod G, což umožní ženám snazší a intenzivnější prožití orgasmu.

Další odbornou variantou je použití laseru. „Tento nechirurgický zákrok má příznivé účinky na vaginální sliznici, podporuje tvorbu kolagenu a správný tok krve v intimních partiích. Díky stimulaci nervových zakončení může dojít ke zlepšení sexuálního prožitku a komfortu,“ vysvětluje MUDr. Roháčová. Pomocí laser lze prohřát vrstvy poševní stěny a tím stimulovat nervová zakončení, což umožní lepší sexuální uspokojení a zmírní některé příznaky spojené s vaginální atrofií.

GS Merilin

3měsíční kúra (90 tablet)

Orientační cena:

526 Kč

Dávkování:

1x denně jedna tableta

Účinné látky:

Ploštičník hroznatý, třezalka tečkovaná, cimicifuga racemosa, vápník, vitamin D3

Efekt lze očekávat nejdříve po 4 - 6 týdnech užívání

 

 Více informací:

www.merilin.cz

www.plastickagynekologie.cz


Další články z rubriky

Včasné CT vyšetření může zachránit život. V brandýské nemocnici na CT nečekáte a žádanku můžete mít odkudkoliv

Včasné CT vyšetření může zachránit život. V brandýské nemocnici na CT nečekáte a žádanku můžete mít odkudkoliv

Zadýchávání může mít vážnou příčinu!

Zadýchávání může mít vážnou příčinu!

Spánek jako nejlepší ásana pro více energie

Spánek jako nejlepší ásana pro více energie

Je čas zasadit! Vyrobte jednoduchou velikonoční dekoraci

Je čas zasadit! Vyrobte jednoduchou velikonoční dekoraci

Pozor na časté mýty o pylových alergiích. Některé mohou komplikovat léčbu

Pozor na časté mýty o pylových alergiích. Některé mohou komplikovat léčbu