Magazín Elita

ROBERT ROHÁL PŘEDSTAVUJE SVOU FOTOGRAFICKOU TVORBU NA NĚKOLIKA VÝSTAVÁCH

ROBERT ROHÁL PŘEDSTAVUJE SVOU FOTOGRAFICKOU TVORBU NA NĚKOLIKA VÝSTAVÁCH

„Jako protagonisty mé nejnovější kolekce jsem zvolil mou dvorní modelku Soňu Drábkovou a herce a šansoniéra Jiřího Bartoně,“ řekl fotograf, spisovatel a publicista Robert Rohál krátce předtím, než v galerii šumperského divadla 26. května představil novou kolekci černobílých fotografií Nostalgia 22. Na podzim tuto kolekci vystaví ve Vyškově a mezitím odprezentuje jinou kolekci v Kroměříži.

Na konci května jste představil novou kolekci fotografií. Prozraďte, kdy a kde vznikala?

Fotil jsem v Kroměříži a v Šumperku, chtěl jsem tam tyto "kulisy" mít. Obě města mám rád a v obou nacházím něco, co mě přitahuje. A protože Soňa Drábková patří do Kroměříže, nafotil jsem ji v kroměřížských reáliích. A Jirku Bartoně jsem zase nafotil v Šumperku, kde strávil několik sezón coby herec v tamním divadle. Přiznám se, že jsem byl v Šumperku prvně loni a naprosto mne dostal.

Soubor jste nazval Nostalgia 22. Najdeme opravdu na vašich velkoformátových fotografiích tesknou touhu nebo stesk

Cítím to hlavně z fotek s Jirkou Bartoněm. Nevím, v jakém rozpoložení se mnou loni 18. listopadu fotil, ale myslím, že to tam je. Ten smutek či teskná touha po něčem, co nedefinujeme. Ale třeba mi to tam jen tak zahrál. Fotky se Soňou jsou jinde. Tam tu nostalgii spíš dotvářejí staré divadelní kostýmy, zvolené pozadí. Jirku jsem fotil v civilu. Na deseti snímcích je tedy Soňa, na deseti Jirka a na dvou fotografiích jsou společně. Fotografie jsem nechal převést na plátno, takže budou vypadat o poznání zajímavěji.

K Soně Drábkové, která je vaší dvorní modelkou, se tentokrát přidal herec, zpěvák a pedagog Jiří Bartoň. Byla to jeho první zkušenost? Jak focení probíhalo?

Myslím, že ne. Jirka toho už předtím nafotil docela hodně. Některé fotky jsem viděl a jsou moc krásné, poetické, ale i docela dekadentní, odvážně. Takže zkušenosti měl. Přesto jsem ty obrázky s ním pojal civilně. A jak to probíhalo? Stačilo nám par hodin, prošli jsme ulicemi Šumperku, a tak trošku i divadlem. Jirka mi vyprávěl, tu a tam se zatvářil a já fotil.

Premiérově soubor prezentujete v krásných prostorách divadla v Šumperku, kde byl kdysi Jiří Bartoň členem souboru. Vybral jste místo cíleně?

Ano, už při mé první návštěvě jsem zatoužil něco nafotit právě v Šumperku a mít tam pak v tom krásném divadle výstavu. A to se povedlo. Focení se realizovalo a vernisáž proběhla v sobotu 26. května v 17 hodin přímo v divadle. Byli u toho i oba moji modelové. Jirka Bartoň přitom zazpíval i několik šansonů.

Co máte v plánu dál co se výstav týče?

Už koncem června vystavím jinou kolekci ve foyer Domu kultury v Kroměříži. Jde o dva roky starý cyklus Tisíc tváří černovlásky, který jsem teď přejmenoval na Návraty černovlásky. Modelkou je samozřejmě Soňa Drábková. Celé je to vlastně tak, že původně měla být v kroměřížském kulturáku výstava jednoho dost známého malíře, ale ten to celé krátce před  zahájením zrušil. A tak jsem vlastně taková náhražka... Černovláska bude v kroměřížském kulturáku k vidění od 22. června do 31. srpna... Jinak na podzim bych měl vystavovat také ve Vyškově, a v krásném foyer tamního kina kolekci Nostalgia 22. Těším se.

Vedle výstav fotografií jste znám jako autor četných knih. Na co se pro změnu mohou těšit čtenáři?

Mám smlouvu na několik knížek, ale mluvit o nich zatím nechci. Co však mohu prozradit, je to, že půjde o známé osobnosti. Přitom na jedné knize pracujeme společně právě s Jirkou Bartoněm.

Dana Ehlová, foto archiv autora

Robert Rohál, rodák z Holešova, působí v kulturních a mediálních sférách. Je autorem několika desítek knížek z prostředí filmu, divadla a pop music. Novinář, který začal v roce 2002 fotit původně pro noviny - od té doby se stal fotoaparát jeho nejlepším přítelem. V letech 2005 - 2010 prezentoval svou fotografickou tvorbu v rámci kolektivních výstav Kresby světlem v Městské galerii Holešov, poté absolvoval řadu samostatných výstav. Zabývá se černobílou fotografií a nejčastěji fotí lidi, které stylizuje do různých postav a příběhů. V rámci České republiky i Slovenska se prezentoval kolekcemi Andělé kolem nás, Komtesa, Hřebci, Doudlebské motivy, Hřebci, Romance o Krásce a Zvířeti, La Divina, Edith a Marelene, Tisíc tváří černovlásky nebo ... láskou a múzou políbená. Retrospektivu své tvorby představil na výstavách Robert Retro Rohál a Věčné návraty.

 

 

Fotogalerie
8047 8048

Další články z rubriky

Jakub Vencl: „To, že se můžu kolu věnovat naplno, je můj splněný sen.“

Jakub Vencl: „To, že se můžu kolu věnovat naplno, je můj splněný sen.“

Pavel Soukup získává Cenu za mimořádný přínos v oblasti audioknih a mluveného slova za rok 2023

Pavel Soukup získává Cenu za mimořádný přínos v oblasti audioknih a mluveného slova za rok 2023

Lenka Kočišová: Mám ráda složité osobnosti, vrstvené charaktery, které můžu v rámci zkoušení zkoumat

Lenka Kočišová: Mám ráda složité osobnosti, vrstvené charaktery, které můžu v rámci zkoušení zkoumat

Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Thomas Verny opět zavítá do Česka a prozradí více o životě nenarozeného dítěte

Thomas Verny opět zavítá do Česka a prozradí více o životě nenarozeného dítěte

Na vlně audioknih