Magazín Elita

KDO VYDÝCHÁVÁ PROHRU I NĚKOLIK DESETILETÍ?

KDO VYDÝCHÁVÁ PROHRU I NĚKOLIK DESETILETÍ?

Také patříte k těm, kteří bezmezně zbožňují letní grilování a večerní posezení na terase s přáteli? A neustále přemýšlíte, co byste svým hostům naservírovali jedinečného? Tak to jste na tom stejně, jako partička našich VIP, které se sešly na Terase hotelu U Prince. Aby zdokonalily své kuchařské dovednosti, navštívily místního šéfkuchaře a přihlásily se k němu do učení.

Cílem Jany Bernáškové, Martiny Hudečkové, Veroniky Kubařové, Vlastiny Svátkové, Lenky Vlasákové, Jana Dolanského a Miroslava Etzlera bylo naučit se rychlá jednoduchá, ale přesto delikatesní lehká jídla, díky kterým lze z obyčejného grilování udělat slavnostní večer s gurmánským zážitkem. „Ráda bych uměla hodiny připravovat jídlo, ale nejsem bohužel kuchařka tohoto typu. Vařím spíš jako chlap – rychle a ostře. Zato jíst to pak dokážu hodiny,“ smála se Martina Hudečková, která se kurzu zúčastnila s nadšením. Kvůli grilovačkám si prý dokonce nechala postavit i pergolu.

Ještě předtím, než se všichni pustili do vaření, si oblékli zástěry, aby se neumazali, rozlosovali se do dvojic a vylosovali si jídlo, které poté začali připravovat. Šéfkuchař Lukáš Vácha, o kterém se říká, že dokáže jídlu vdechnout duši, připravil tříchodové menu a každá skupina tak připravovala jednu část. Nejzapálenějším kuchařem byl bezpochyby Miroslav Etzler, který ani nečekal na pokyny šéfkuchaře a začal jídlo připravovat dle svého: „Vařím strašně rád. Cokoliv. Jakoukoliv kuchyni. Od čočky po kachnu s domácím zelím a bramborovým knedlíkem. Nikdy jsem nevařil podle receptu,“nadšeně komentoval své kuchařské nadšení Miroslav Etzler a k soutěži s ostatními VIP s lehkým humorem dodal: „Soutěžím rád a nerad prohrávám. Prohru vydýchávám i několik let, či desetiletí.“

VIP kuchaři měli na výběr: Tuňákový tartar s wasabi majonézou, Grilované mušle sv. Jakuba s šafránovým rizotem a Hovězí roštěnou s ratatouille s pečeným bramborem a silnou rozmarýnovou redukcí - tedy jídla, která se běžně objevují na jídelním lístku hotelu U Prince, který se nachází v samém srdci Prahy - na Staroměstském náměstí. „Srdečně zvu všechny, kteří u nás ještě nebyli, aby přišli. U nás na Terase totiž nebudete vědět, jestli máte jíst, pít, nebo se jen kochat krásami historické Prahy,“vyřídil budoucím i stálým hostům Michal Marek, manažer hotelu U Prince.

Šéfkuchař Lukáš Vácha na vaření přítomných VIP celou dobu dohlížel a byl jim k ruce. Při přípravě pokrmů si jednotlivé dvojice sehraně pomáhaly a i přes prvotní obavy Vlastiny Svátkové dopadlo vše na jedničku: „Rozhodně vařím raději sama. Vařím a zároveň po sobě hned všechno uklízím. A když někdo vaří se mnou, mám tendence uklidit jeho nůž dřív, než stihl dokrájet,“ prozradila na sebe pořádkumilovná Vlastina.

Do vaření byli všichni tak zapálení, že se nakonec z kurzu stala soutěž, kterou si všichni navzájem bodově ohodnotili. Při hodnocení se všichni zaměřili pouze na estetický dojem připravovaných pokrmů, protože chuťově se jídla srovnávat nedala. „Ráda soutěžím, když o nic velkého nejde. Jinak mě to nebaví, protože se bojím, že nevyhraju,“ žertovala Jana Bernášková a k přípravě jídla se smíchem dodala: „Jsem ráda, že jsme měli k ruce dozor, protože jinak bych udělala kuře na paprice, nebo jinou jistotu.“

Své výtvory si v průběhu vaření všichni navzájem ochutnávali a debatovali o lahodných chutích. „Před přípravou jídel jsem byl opravdu zvědavý. Nikdy jsem nic z toho nezkoušel připravit, ale byl jsem si jistý, že to zvládnu. Zastávám názor, že vaření není složité, jen se člověk nesmí bát, že něco zkazí,“ přiznal svou oblibu ve vaření Jan Dolanský, kterému na Terase hotelu U Prince, o které se říká, že patří mezi nejkrásnější terasy s výhledem v celé Praze, pomáhala jeho partnerka Lenka Vlasáková.

To Veronika Kubařová si zpočátku vůbec jistá svým kuchařským uměním nebyla: „Nic z toho, co jsme dnes vařili, jsem nikdy předtím nepřipravovala. Byla jsem si jistá, že to nezvládnu a budu potřebovat pomoc. Ale co, právě proto jsem tu byla a myslím, že jsem se toho hodně naučila,“ svěřila se Veronika Kubařová, která už se nemůže dočkat, až těmito delikatesami pohostí své přátelé na jedné z letních zahradních oslav.

www.hoteluprince.com

Foto: hotel U Prince

Fotogalerie
4534 4536 4537

Další články z rubriky

Vibrační plošina Galileo dává sílu do pohybu a pomáhá handicapovaným dětem udělat první krůčky

Vibrační plošina Galileo dává sílu do pohybu a pomáhá handicapovaným dětem udělat první krůčky

Velikonoce jsou jedním z hlavních křesťanských svátků

Velikonoce jsou jedním z hlavních křesťanských svátků

Michaela Gemrotová připravuje sólovou desku. Prvním singlem je píseň věnovaná dceři Anežce

Michaela Gemrotová připravuje sólovou desku. Prvním singlem je píseň věnovaná dceři Anežce

Film VÝJIMEČNÝ STAV s Ondřejem Vetchým je o dezinformacích, které hýbou světem

Film VÝJIMEČNÝ STAV s Ondřejem Vetchým je o dezinformacích, které hýbou světem

V Praze povědomí o autismu podpoří charitativním během

V Praze povědomí o autismu podpoří charitativním během