Magazín Elita

MALÍŘ KRISTIAN KODET SE ZAVÍRÁ NA FAŘE V JIŽNÍCH ČECHÁCH

MALÍŘ KRISTIAN KODET SE ZAVÍRÁ NA FAŘE V JIŽNÍCH ČECHÁCH

Kristian Kodet je v jednom kole. Čekají ho čtyři výstavy, a to jen ve třech měsících, což není jednoduchý úkol ani pro nejprodávanějšího českého malíře současnosti. Nezbylo tedy nic jiného než se po návratu ze svého zimního pobytu na Floridě zavřít v ateliéru na své faře v jižních Čechách, kde tvoří svá díla.

Vernisáže jeho obrazů vždy přilákají stovky zájemců, i těch koupěchtivých, neboť výstavy jsou zároveň prodejními a patří k nejúspěšnějším u nás. Již 5. července čeká Kodeta velká výstava v Galerii zámku Plumlov na Prostějovsku. Zde umělec představí svou současnou tvorbu, jež patří k nejatraktivnějším ze současného umění.

Během celých letních prázdnin mohou zájemci spatřit jeho obrazy také v jihočeském Týně nad Vltavou v rámci již 20. ročníku Vltavotýnských výtvarných dvorků. Na jihu Čech bude malíř vystavovat znovu 5. září v českobudějovické Galerii Schell a jednu z největších výstav pak zahájí vernisáží 11. září ve Výtvarném centu Chagall Ostrava.

„V současné době se opravdu pečlivě připravuju na tyto akce, kde mohu vystavovat své obrazy a grafiky. Jsem velmi mile potěšen, že o moje díla je stále takový zájem. A těším mě také, a to ve vší skromnosti, že drtivá většina mých děl bývá vyprodána v prvních dnech těchto akcí,“ říká Kristian Kodet.

Jeho největší inspirací je příroda, ženy a život sám. „Po dvou emigracích a věcech, které tak nějak za těch šestašedesát let prožijete, je těch inspirací tolik. Ale opravdu nejčastěji maluji anděly, ženy a někdy namaluji třeba i Krista. Často se mne novináři ptají, jak dlouho mi trvá jeden obraz. Na to není přímo relevantní odpověď. Někdy je to den dva tři, jindy týden, někdy třeba dva. Záleží na momentálním rozpoložení, okolnostech a času,“ přiznává malíř, jehož díla visí v českých i světových galeriích, bankovních domech a také v sídle amerických prezidentů v Bílém domě.

Nejraději maluje ve svém ateliéru na chalupě – bývalé faře na Táborsku. Tam má klid               a prostředí přímo stvořené pro své obrazy. „Je tam klid, mír, je to koncová obec, kde je pár obyvatel, okolo kilometry lesů a luk, a to je pro každého umělce prostě požehnáním. To, co dělám, považuji za velký dar od Pánaboha. A při tom všem, co jsem v životě prožil, musím říct, že jsem měl obrovské štěstí na skvělé lidi a na to, že mohu dělat to, co mě baví. Dnes jsem v situaci, kdy vlastně už „nic nemusím“, kdy zkrátka jenom „chci“…,“ podotýká nejprodávanější český malíř současnosti Kristian Kodet.

Před několika lety se stal sám obětí velkého podvodu, kdy byl zneužit padělateli obrazů jako jediný žijící malíř. Gang podvodníků skončil za mřížemi. Sám Kodet radí, že pokud si chce zájemce o umění pořídit obraz a mít jistotu, že autorem je nesporně on sám, měl by si jej zakoupit přímo od něj, případně na některé ze současných výstav či prověřených galerií.

Kristiana Kodeta čeká kromě malování a výstav ještě několik besed. V závěru prázdnin (26.8.) vystoupí spolu se zpěvačkou Hankou Křížkovou v táborském kulturním domě Střelnice v talk show Hvězdy na Střelnici. V Česku pak zůstane do podzimu. Na zimu se opět přesune do svého letoviska na Floridu, kde jeho rodina už několikátým rokem stráví i Vánoce a část jara ve společnosti Olgy Matuškové a Waldemara Matušky mladšího, s nimiž je pojí přátelství trvající desítky let. Malíř je zároveň také autorem návrhu pomníku na hrobce jeho celoživotního přítele, zpěváka Waldemara Matušky na pražském Vyšehradě.

-red/foto, zdroj: R. Kekely a archiv K. Kodeta-

Fotogalerie
2797 2798

Další články z rubriky

Odvážná Hanka Holišová, stres Terezy Maškové a dojemné přání Vaška Noida Bárty

Odvážná Hanka Holišová, stres Terezy Maškové a dojemné přání Vaška Noida Bárty

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

 

Motorkáři podpoří Nedoklubko!  Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Motorkáři podpoří Nedoklubko! Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Na vlně audioknih