Magazín Elita

MADAME TUSSAUDS: Z HOSPODYŇKY SE STALA JEDNA Z NEJVÝZNAMNĚJŠÍCH SOCHAŘEK

MADAME TUSSAUDS:  Z HOSPODYŇKY SE STALA JEDNA Z NEJVÝZNAMNĚJŠÍCH SOCHAŘEK

Madame Tussauds je značkou světoznámého muzea, které založila sochařka Marie Tussaudová rozená Grosholtzová. Před více než 200 lety začala vytvářet reálné postavy z vosku. První, kterou samostatně vytvořila, byl v roce 1777 básník Voltaire, následoval Benjamin Franklin a Jean Jacques Rousseau.

To že jednou bude patřit k nejznámějším sochařkám světa, neměla jistě tušení, přesto její umělecké začátky pochází z období, kdy pracovala jako hospodyně u lékaře Filipa Curtiuse, který se zabýval vytvářením voskových modelů. Curtius totéž naučil i mladinkou hospodyňku Tussaudovou. V roce 1765 Curtius vytvořil například voskovou figurínu Marie Jean de Barry, milenku Ludvíka XV. (nejstarší vystavovaný exponát). Jednou z hlavních atrakcí v té době byla síň hrůzy, kde byly předváděny i některé oběti Francouzské revoluce (v době Francouzské revoluce se snímaly posmrtné masky prominentních obětí) a postavy známých vrahů a jiných zločinců. Když Curtius v roce 1794 zemřel, zanechal své voskové osobnosti Marii Tussaudové, která v té době měla na svém kontě již také několik známých osobností, a ta se se všemi přesunula roku 1802 do Londýna. Ve Francii ji již nic nedrželo, přišla o milovaného syna a její manželství ztroskotalo. S kolekcí figurín opustila rodnou zemi navždy. Procestovala Velkou Británii a Irsko a  první stálou expozici zřídila v roce 1835 na Baker Street v londýnském obvodu Westminster.

V roce 1884 bylo muzeum přemístěno na Marylebone Road, kde sídlí dodnes. Tragédie pro muzeum však přišla v roce 1925, kdy ho zachvátil požár a poškodil mnoho figurín, přesto se podařilo jádro kolekce, včetně historických exponátů zachovat. Mezi zachovanými exponáty je také odlitek podobizny Marie Tussaudové, který sama zhotovila v roce 1842 jako poslední v celé řadě voskových uměleckých děl. Po té se stáhla se do ústraní a 15. dubna 1850 zemřela tiše při spánku v úctyhodném věku 89 let. Zachráněný odlitek můžete vidět i dnes, neboť je umístěn u vstupu do muzea. Muzeum Madame Tussaud právem patří k nejlépe hodnoceným a nejvyhledávanějším londýnským turistickým atrakcím.

Foto: V Praze Dave Gardner, zodpovědný za výrobu portrétů a Richard Jones, globální manažer Madame Tussauds se slavnou hollywoodskou dvojicí. Na druhé Mimozemšťan E. T. vezoucí se právě v Praze.

Současné atrakce Madame Tussauds jsou založeny na interaktivitě návštěvníků, nenajdete zde žádné provazy ani překážky. Návštěvníci se mohou soch dotýkat, fotit se v jejich blízkosti a „komunikovat“ s nimi o čemž se můžete sami přesvědčit a ani nemusíte do žádné ze světoznámých poboček. Stačí jen navštívit Muzeum voskových figurín Praha, kde je kousek Hollywoodu, a to v rámci jedinečné expozice, která je první výstavou Madame Tussauds v regionu střední a východní Evropy. Speciální filmová výstava, kde se můžete setkat s krasavcem Georgem Clooneym, akčním veteránem Brucem Willisem, hollywoodským zlatíčkem Nicole Kidman, talentovanou Lady Gaga, oblíbeným mimozemšťanem E. T., slavným párem Bradem Pittem a Angelinou Jolie a Oscary ověnčeným režisérem a scénáristou Quentinem Tarantinem. Expozice bude přístupná minimálně do října letošního roku.

Text, foto: Lenka Žáčková

Fotogalerie
3636 3637

Další články z rubriky

Lukáš a Pavel Šeklin se každoročně inspirují v centru světové kultury a zábavního průmyslu

Lukáš a Pavel Šeklin se každoročně inspirují v centru světové kultury a zábavního průmyslu

Významný český plastický chirurg Jan Měšťák nebyl vzorný klučík!

Významný český plastický chirurg Jan Měšťák nebyl vzorný klučík!

Náročná příprava na soustředění Muže roku. Na finále v Náchodě jsou pánové opravdu připravení

Náročná příprava na soustředění Muže roku. Na finále v Náchodě jsou pánové opravdu připravení

Písně s OK Bandem mám logicky pod kůží, říká Marcela Březinová

Písně s OK Bandem mám logicky pod kůží, říká Marcela Březinová

Divadlo Mír natáčí nový celovečerní film s názvem Srnky

Divadlo Mír natáčí nový celovečerní film s názvem Srnky