Magazín Elita

ČEŠKY VYSTŘÍDAJÍ ZA ŽIVOT PRŮMĚRNĚ 7 SEXUÁLNÍCH PARTNERŮ

ČEŠKY VYSTŘÍDAJÍ ZA ŽIVOT PRŮMĚRNĚ 7 SEXUÁLNÍCH PARTNERŮ

Doby, kdy každá žena měla obvykle jednoho sexuálního partnera po celý život, dávno minuly. Výzkumná agentura Millward Brown se dotázala téměř 7000 žen ve věku 15-49 let na dosavadní počet jejich sexuálních partnerů a zjistila, že průměrně jich vystřídají pět. Češky tento průměr přesahují a přiznávají 7 partnerů.

Zhruba polovina dotázaných žen užívá hormonální antikoncepci. Ty, které se tímto způsobem nechrání a jako hlavní ochrannou metodu používají kondom. Z výzkumu je také zřejmé, že po problematickém sexu často vyčkávají příliš dlouho.

 Situaci pak musí řešit ve více než 10% případů drasticky, a to interrupcí. Jen málo žen využije například řešení takzvanou „pilulkou po“  Escapelle, která při užití do 72 hodin po rizikovém pohlavním styku předejde otěhotnění.

Průzkum pro společnost Gedeon Richter provedený agenturou Millward Brown se v 15 zemích včetně České republiky zabýval počtem sexuálních partnerů a metodami antikoncepce se zvláštním důrazem na ženy, které jako hlavní antikoncepční metodu používají kondom.  „Dotázali jsme se 500 žen v České republice, což odpovídá velikosti národního reprezentativního vzorku,“ uvedl Peter van der Wildt, Group Account Director výzkumné agentury Millward Brown. V počtu sexuálních partnerů Češky převyšují průměr a uvádějí jich sedm, 19 % z nich přiznává 10 a více sexuálních partnerů v dosavadním životě. Ze sledovaných zemí je to třetí nejvyšší počet, po Rakousku (9) a Velké Británii (8).  

14 % z dotázaných Češek uvedlo, že jako hlavní antikoncepční metodu používají kondom.  Téměř třetina z nich přiznala, že se jim při sexu stala s kondomem nehoda a vyvstalo tak riziko nechtěného otěhotnění. Jen tři z deseti takto ohrožených žen by bezprostředně po nechráněném sexu použilo pohotovostní antikoncepční pilulku. Vystavují se tak riziku drastického řešení v podobě potratu, který prodělala každá devátá žena z těch, které kondom jako hlavní ochrannou metodu uvedly. To je více než ve sledovaných západoevropských zemích, i v zemích sousedních včetně Slovenska.

„Potrat je obrovským zásahem do zdraví a především psychiky ženy, který ji může ovlivnit na celý život,“ uvádí doc. PhDr. Dr. phil. Laura Janáčková,CSc., docentka klinické psychologie Sexuologického ústavu    1. LF UK a VFN v Praze. „Má také výrazný vliv na partnerské vztahy jak aktuální, tak i budoucí, do kterých žena vstupuje. Proto je rozhodně žádoucí se tomuto zákroku v maximální možné míře vyhnout,“ doplňuje doc. Janáčková.

Společnost Gedeon Richter spouští nové webové stránky www.escapelle.cz, kde najdou ženy seznam lékáren, kde mohou pilulky zakoupit a také kalkulačku, kde zadají přesné časové údaje nechráněného styku a dostane se jim výpočtu, kolik času k možnosti využít Escapelle ještě zbývá. Pohotovostní antikoncepce je dostupná bez lékařského předpisu, byť s omezením. Bez receptu si ji mohou koupit ženy a dívky od 16 let na základě předložení osobního dokladu. Dívky, kterým ještě nebylo 16 let, musí navštívit lékaře a požádat o vystavení receptu. Na www.escapelle.cz  najdou i poradnu, kde jim odborník z řad gynekologů pomůže s jejich problémem.                                                                                                                

Agentura Millward Brown provedla výzkum v 15 zemích, kromě České republiky například na Slovensku, v Rakousku, Bulharsku, Litvě, Rusku, Španělsku a dalších.  Průzkumu se zúčastnilo téměř 7000 žen. Millward Brown je jednou z předních světových agentur zabývající se výzkumem trhu. Vznikla v roce 1973 v Anglii a nyní působí v 50 zemích světa, kde má 77 poboček a tento počet neustále roste. Je součástí holdingu WPP.

-red-


Další články z rubriky

Bilingvních rodin v Česku přibývá. S výchovou dětí pomáhají 3 základní modely

Bilingvních rodin v Česku přibývá. S výchovou dětí pomáhají 3 základní modely

Evropský týden vakcinace

Evropský týden vakcinace

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Na vlně audioknih