Magazín Elita

INOVATIVNÍ LÉČBA RAKOVINY PRSU HALAVEN SCHVÁLENA V ČR

INOVATIVNÍ LÉČBA RAKOVINY PRSU HALAVEN SCHVÁLENA V ČR

HATFIELD (Anglie) 6. ledna (PROTEXT/PRNewswire) - Inovativní léčba metastatické rakoviny prsu Halaven® (eribulin) byla v České republice schválena jako léčba hrazená z veřejného zdravotního pojištění.

S účinností od 1. ledna 2014 je přípravek Halaven® (eribulin), špičkové léčivo pro pacienty s metastatickou rakovinou prsu, v České republice hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

Eribulin je prvním jednosložkovým chemoterapeutikem, které ve srovnání s ostatními jednosložkovými chemoterapeutiky prokazatelně prodlužuje dobu života u významně předléčených pacientek s pokročilou rakovinou prsu.

„Hrazení přípravku eribulin z veřejného zdravotního pojištění je v České republice důležitým krokem vpřed, pro ženy s metastatickou rakovinou prsu," říká profesor MUDr. Bohuslav Melichar, PhD, vědecký tajemník České společnosti pro onkologii. „Tito pacienti urychleně potřebují nové možnosti léčby a zejména pak takové, které prokazatelně prodlužují celkovou dobu přežití u významně předléčených pacientek. Příchod eribulinu uvítají jak pacienti, tak lékaři po celé zemi."

Rakovina prsu je v České republice nejčastější rakovinou u českých žen a představuje téměř 25% nově diagnostikovaných malignit v ženské populaci. Každý rok je v České republice rakovina prsu diagnostikována u 6 400 osob, z nichž se asi ve 30% případů vyvine metastazující onemocnění.

„Metastatická rakovina prsu i nadále postihuje mnoho žen po celé Evropě. Jsme rádi, že české zdravotnické úřady uznávají toto moderní léčivo a klinický přínos, který eribulin může ženám s místně pokročilou nebo metastatickou rakovinou prsu přinést," řekl MUDr. Miloš Živanský, medicínský ředitel firmy Eisai pro střední a východní Evropu. "Hrazení tohoto léčiva z veřejného zdravotního pojištění v České republice podtrhuje potenciální důležitost této léčby a firma Eisai bude úzce spolupracovat s místními zdravotnickými úřady při zajištění rychlé dostupnosti této léčby, která prokazatelně prodlužuje celkovou dobu přežití, pro ženy v České republice."

Eribulin byl Evropskou komisí schválen 17. března 2011 na základě výsledků fáze III klinického hodnocení EMBRACE (Eisai Metastatic Breast Cancer Study Assessing Treatment of Physician's Choice (TPC) versus Eribulin E7389 - klinické hodnocení zaměřené na vyhodnocení léčby metastatické rakoviny plic na základě volby lékaře, ve srovnání s léčbou přípravkem Eribulin E7389). Dnes je Eribulin dostupný v 50 zemích celého světa.

U pacientek, které se klinického hodnocení EMBRACE zúčastnily (n=762) bylo prokázáno, že eribulin prodlužuje celkovou dobu přežití u značně předléčených pacientek s metastatickou rakovinou prsu, a to o 2,5 měsíce, oproti pacientkám, které se podrobily léčbě dle výběru lékaře (TPC), která se skládala z běžně používaných léčebných postupů (doba přežití u pacientek léčených přípravkem eribulin byla 13,1 měsíců, oproti 10,6 měsíců u pacientek léčených TPC, při HR 0.81 (95% CI 0.66, 0.99) p=0.041).[4] Aktualizovaná data potvrdila, že pacientky, léčené eribulinem přežívaly v průměru o 2,7 měsíců déle než pacientky, které byly léčeny léčbou dle výběru lékaře (TPC) (doba přežití u pacientek léčených přípravkem eribulin byla 13,2 měsíců, oproti 10,5 měsíců u pacientek léčených TPC, při HR 0.81 (95% CI 0.067, 0.99) p=0.041).[4] Předem plánovaná analýza pacientek z Regionu 1 klinického hodnocení (Severní Amerika/západní Evropa)/Austrálie) prokázala významné prodloužení délky života u pacientek užívajících eribulin, oproti pacientkám léčeným TPC, a to o 3.0 měsíců (p=0.009).[4]

Mezi nejčastěji se vyskytující nežádoucí reakce u pacientů léčených přípravkem eribulin patří asténie (únava), neutropenie, alopecie (vypadávání vlasů), periferní neuropatie (brnění a necitlivost v pažích a nohou), nevolnost a zácpa.[4]

Firma Eisai se snaží vyvíjet a nabízet vysoce přínosné nové způsoby léčby, které pomáhají zlepšovat kvalitu života lidí s rakovinou. Firma Eisai, která vznikla na základě vědeckých zkušeností, se v globálním měřítku zabývá prováděním preklinického výzkumu a vývojem malých molekul, terapeutických vakcín, biologických a podpůrných látek pro léčbu rakoviny, a to v širokém spektru indikací.

Datum vyhotovení: prosinec 2013

Číslo projektu: Halaven-UK0227

Další informace najdete na webových stránkách http://www.eisai.co.uk


Další články z rubriky

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Jarní detox v lázních na Slovensku – obnova těla i ducha zaručena

Jarní detox v lázních na Slovensku – obnova těla i ducha zaručena

Mnohočetný myelom je druhé nejčastější zhoubné onemocnění krve

Mnohočetný myelom je druhé nejčastější zhoubné onemocnění krve

Na vlně audioknih