Magazín Elita

RECEPTY PRO JARNÍ DETOXIKACI ORGANISMU

RECEPTY PRO JARNÍ DETOXIKACI ORGANISMU

Jaro je za dveřmi a vy byste měli provést nejen velký jarní úklid doma, ale udělat si pořádek i ve svém těle. K tomu vám může skvěle posloužit jarní detoxikace organismu, která nastartuje metabolismus a dodá vám potřebnou energii.

Po zimě je tělo vyčerpané a chybí mu mnoho vitamínů a minerálů, proto se detoxikace skládá zejména z velkého příjmu tekutin a ovoce a zeleniny. Neznamená to ale, že musíte trpět hlady. Zkuste proto následující dva recepty z kulinářského serveru Recepto.cz. Představíme vám v nich i dvě neobvyklé suroviny, které můžete zařadit i do svých běžných pokrmů. Další recepty a informace pak naleznete v článku Jídelníček pro jarní detoxikaci organismu.

Zeleninová quinoa s ořechy

Quinoa neboli merlík je ne příliš známá surovina, která ale dokáže v kuchyni divy. Skvěle zastoupí luštěniny nebo rýži, a na rozdíl od jiných obilovin je výborným zdrojem vlákniny, fosforu, železa a hořčíku. Navíc neobsahuje lepek, takže v kuchyni by rozhodně měla mít své místo.

Potřebujete: 2 hrnky quinoi, červenou papriku, hrst čerstvého hrášku, petrželovou naťku, sůl, pepř, rozmarýn, trochu burských ořechů

Quinou namočte na pár hodin do vody. Poté vodu osolte a dejte quinou asi na 15 minut vařit. Mezitím si nakrájejte papriku a osmahněte ji spolu s vyloupaným čerstvým hráškem na pánvi. Až bude quinoa hotová slejte ji, přidejte rozmarýn, trochu opepřete a smíchejte se osmahnutou zeleninou a pokrájenou petrželovou náťkou. Nakonec osmahněte trochu burských ořechů a jídlo nandané na misce jimi posypte.

Květákovo-amarantové placičky

Druhou u nás ne tolik známou surovinou je amarant. Ten představuje obilninu, která se připravuje celá nebo se mele na mouku. Amarant je bohatý na bílkoviny, železo, vápník, hořčík a další minerály, a stejně jako quinoa neobsahuje lepek.  Celkové posílení organismu, které poskytuje, je vlastně patrné již z názvu amarant, což znamená nesmrtelný.

Potřebujete: 125g květáku, 2 bílky, 25g amarantové mouky, 25 g amarantového listu, sůl, pepř, menší cibuli, pažitku

Květák rozebraný na růžičky uvařte spolu s amarantovým listem do poloměkka v mírně osolené vodě. Poté oboje rozsekejte na drobné kousky. Přidejte amarantovou mouku a koření a vše zamíchejte. Nakonec ušlehejte z bílků tuhý sníh a vmíchejte ho do směsi, tak aby vzniklo vláčné těsto. Z toho utvořte malé placičky, které z obou stran osmažte na malém množství olivového oleje.

Chutnalo vám? Podívejte se i na další recepty na serveru Recepto.cz. Po jarní detoxikaci jistě oceníte i celou řadu tradičních českých jídel, lehké recepty z kuřecího masa nebo neodolatelné moučníky všeho druhu.


Další články z rubriky

Když tělo volá o pomoc: Přírodní kapky pro rychlou úlevu

Když tělo volá o pomoc: Přírodní kapky pro rychlou úlevu

Prokažte svým vlasům službu, s láskou je po zimě opečujte

Prokažte svým vlasům službu, s láskou je po zimě opečujte

Blíží se Evropský týden očkování, který je tradiční součástí Světového týdne očkování

Blíží se Evropský týden očkování, který je tradiční součástí Světového týdne očkování

Podpůrné terapie jako klíčová součást dětské paliativní péče

Podpůrné terapie jako klíčová součást dětské paliativní péče

Víme, jak zvládnout pylovou sezónu a ulevit hlavně podrážděným očím

Víme, jak zvládnout pylovou sezónu a ulevit hlavně podrážděným očím

PURE fest

Písecký víkend módy a designu