Magazín Elita

ŽENŠEN - TAJEMNÝ KOŘEN

ŽENŠEN - TAJEMNÝ KOŘEN

Již více než 2000 let je v tradičním čínském lékařství užíván jako všelék ženšen. A dodnes se věří, že jeho stimulační účinky obnovují vnitřní sílu Č ´i. Ve starověku byl ženšen považován za královskou rostlinu a užívali jej pouze vládci; jeho cena se rovnala ceně zlata o stejné váze. Snad žádná jiná rostlina nebyla opředena tolika mýty, jako právě tento tajemný kořen ve tvaru lidského těla. Přibližme si ženšen ve světle současných poznatků...

Trocha historie

Slovo ženšen pochází z čínského žen-šen, což znamená „síla země ve tvaru člověka“. V Číně je rostlina známá jako „mužský kořen“, v Koreji jako „kořen života“, v Japonsku je nazývána „divem vesmíru“. V 1. stol. n. l. se ženšen díky Maurům dostal do Španělska. Pak na dlouhou dobu upadl do zapomnění, až zázračný kořen v roce 1642 znovuobjevil cestovatel Alvarez Samedo a na sklonku 17. století jeho věhlas vzkřísili dánští námořníci. Jiné prameny uvádějí, že do Evropy byl ženšen přivezen již v 10. století, další přičítají prvenství Holanďanům, na jejichž lodích přicestoval kořen na starý kontinent v roce 1610. Každopádně v 17. století pili dvořané Ludvíka XIV. extrakt z ženšenu, známý pod názvem „Pentao“. Za léčivou rostlinu byl ženšen konečně uznán až ve 20. století, kdy byly jeho účinky zkoumány a zdokumentovány vědeckými metodami.  Teprve moderní analytické metody spolu s metodami identifikace chemických struktur odhalily tajemství farmakologicky účinných látek ženšenu. V roce 1976 se ženšen dostal do Mezinárodní červené knihy rostlin ohrožených vyhynutím.

Trocha botaniky

Ženšen není jedna rostlina, ale pouze obecné označení celé řady druhů patřících do čeledi Araliaceae. Nejznámější je tzv. ženšen Panax Ginseng, českým názvem všehoj lékařský nebo všehoj ženšenový, který obsahuje největší množství účinných složek. Další ze známých druhů, Panax guinguefolius, pocházející ze severní Ameriky, má jen třetinové množství ginsenosidů. A takový Panax pseudoginseng, tzv. nepravý, obsahuje jen nepatrné množství těchto účinných látek. Vedle hlavních složek – zmíněných ginsenosidů – v sobě ženšen ukrývá široké spektrum aminokyselin, peptidů, polysacharidů, daukosteriny a vitamíny. Kvalitu a kvantitu ginsenosidů ovlivňuje celá řada faktorů, např. dodržování přísných podmínek kultivace rostliny, její sklizně, selekce, zpracování a uskladnění kořenů. Nejvíce ginsenosidů obsahuje rostlina v pátém až šestém roce svého vývoje.

Všelék ženšen

Komu lze kouzelný kořen doporučit? Kupříkladu všem, kdo trpí únavou, nesoustředěností, apatií. Ženšen dále významně zvyšuje příjem kyslíku při fyzické zátěži a jako adaptogen posiluje organismus proti škodlivých zevním vlivům. Důležitý je jeho stimulační účinek na imunitní systém. Ženšen zvyšuje odolnost organismu, zlepšuje krátkodobou i dlouhodobou paměť, zlepšuje soustředěnost a pozornost, zmírňuje závrati a pozitivně ovlivňuje psychofyzickou slabost. Ženšen je možné užívat i dlouhodobě preventivně, výtažky z něj jsou nenávykové a bezpečné. Neobsahují mikrobiální nečistotu, pesticidy, fungicidy, plísně ani jiné, cizorodé látky z půdy. Ženšen je proto doporučován jako doprovodná léčba při rekonvalescenci po těžkých infekčních chorobách či při bakteriálních a chemických otravách. Polyacetylenové sloučeniny obsažené v ženšenu tlumí tvorbu různých typů nádorových buněk. Ženšenové extrakty brzdí vznik bakterie, která má vliv na rozvoj žaludečních vředů, podílejí se na normalizaci střevní mikroflóry, snižují hladinu cholesterolu, zvyšují sexuální aktivitu. Dále zlepšují hojení tkání, zlepšují chuť k jídlu, odstraňují žaludeční nevolnost.

Možná rizika

Přes jistou univerzálnost však užívání kouzelného kořene přináší určitá rizika. Ženšenové výtažky by neměli užívat děti a kojící ženy. Nejsou vhodné ani pro lidi se srdečním onemocněním. Obsahové látky mohou posílit účinky kofeinu obsaženém v kávě a čaji a způsobit interakce s léčivými rostlinami a potravinovými doplňky snižujícími hladinu cukru v krvi a s prostředky proto srážení krve. Navíc výtažky z ženšenu pravého mohou negativně ovlivňovat vedlejší účinky řady léčiv používaných v psychiatrii.

Účinky ženšenu v kostce

-        pomáhá při stresu a depresi

-        zlepšuje paměť

-        pomáhá proti únavě, zlepšuje soustředění

-        regeneruje svaly

-        zpomaluje stárnutí

-        pozitivně ovlivňuje centrální nervový systém, funkci jater a oběhový systém

-        napomáhá růstu buněk

-        doplňuje a obnovuje energii

-        napomáhá redukci a eliminaci nádorových tkání

-        posiluje imunitní systém

 

Připravil Jiří Houser


Další články z rubriky

Včasné CT vyšetření může zachránit život. V brandýské nemocnici na CT nečekáte a žádanku můžete mít odkudkoliv

Včasné CT vyšetření může zachránit život. V brandýské nemocnici na CT nečekáte a žádanku můžete mít odkudkoliv

Zadýchávání může mít vážnou příčinu!

Zadýchávání může mít vážnou příčinu!

Spánek jako nejlepší ásana pro více energie

Spánek jako nejlepší ásana pro více energie

Je čas zasadit! Vyrobte jednoduchou velikonoční dekoraci

Je čas zasadit! Vyrobte jednoduchou velikonoční dekoraci

Pozor na časté mýty o pylových alergiích. Některé mohou komplikovat léčbu

Pozor na časté mýty o pylových alergiích. Některé mohou komplikovat léčbu