Zrodila se z chudoby, dobyla svět a dnes patří mezi nejoblíbenější pokrmy na světě. Pizza – symbol italské vášně pro jídlo – prošla dlouhou cestou od skromného plochého chleba až po moderní fenomén. Existují nespočty ingrediencí, které už téměř nikoho nepřekvapí. My vám přinášíme skvělou a neotřelou kombinaci, která vládne letošnímu podzimu: modrý sýr, jablko, slanina a javorový sirup. Toto spojení zaujme svou harmonickou chutí, která nadchne každého gurmána!
Komu patří pizza?
To, co kdysi bývalo jídlem chudých Neapolců, se dnes stalo jedním z nejoblíbenějších pokrmů na světě. Pro Itálii se pizza stala symbolem národní kuchyně i kulturním dědictvím, které je dokonce chráněno Evropskou unií. Kde ale leží její skutečný původ?
Moderní pizza se vyvinula z jednoduchého plochého chleba pocházejícího z Neapole. Bylo to skromné jídlo, oblíbené především mezi chudšími a pracujícími vrstvami, které si probojovalo cestu i do vyšší společnosti díky své jednoduchosti a variabilitě. První pizzy se podávaly s česnekem, sádlem a solí. Luxusnější verze pak obsahovaly tvrdý sýr caciocavallo – původně vyráběný z koňského mléka, dnes většinou z kravského nebo bůvolího – dále bazalku a drobné rybky v larválním stádiu zvané cecenielli. V dnešní době už nikoho pravděpodobně nepřekvapí žádná přísada, která by se na pizze mohla objevit. Ananas už je pro mnohé běžnou záležitostí a v nabídkách restaurací se objevují i sladké pizzy. Ať už ale patříte mezi zastánce tradičních chutí či rádi povolíte uzdu své kreativitě, máme tu pro vás tip na podzimní kombinaci, která pohladí vaše chuťové pohárky! Modrý sýr, jablko, slanina a javorový sirup – to je spojení, které vládne letošnímu podzimu.
Základem každé lahodné pizzy je dokonalé těsto
Podle každého Itala je dokonalá pizza výsledkem dvou věcí: čerstvých surovin a perfektně tenkého těsta. Jak si ale lahodné těsto na pizzu připravit i v pohodlí domova? Těsto je základem celé pizzy, a proto se stává její nejdůležitější částí. Základem každého pečení je zase kvalitní mouka. Jak ale vybrat tu pravou? Pro přípravu těsta na pizzu se skvěle hodí vysokolepková mouka, která zajistí tenké a křupavé těsto, přesně jako z Neapole. A přesně takové vlastnosti nabízí Hladká PIZZA mouka Babiččina volba, která je držitelkou značky Klasa a je ze 100% české pšenice. Mouka se skvěle hodí i na ostatní italské recepty jako je focaccia, calzone nebo ciabatta – pokud tedy patříte mezi milovníky Itálie, je to sázka na jistotu! Mouka je k dostání v prodejnách Billa, Albert a na Košík.cz.
Ingredience
Na těsto:
- 100 g Hladké pizza mouky Babiččina volba
- 90 g vlažné vody
- 5 g čerstvého droždí
- špetka soli
- lžička olivového oleje
Na dokončení:
- 1 jablko, nakrájené na tenké plátky
- ⅓ šálku javorového sirupu
- 100 g strouhaného italského sýra
- 4 plátky slaniny, nakrájené na širší proužky
- 50 g kvalitního modrého sýra
Postup
Všechny suroviny na těsto vložte do hluboké mísy a ručně nebo hnětačem zpracujte v hladké, nelepivé těsto. Nechte deset minut odpočívat, těsto pak buď hned použijte, nebo ho můžete nechat přes noc v lednici. Nakrájená jablka dejte do malé misky, nalijte na ně javorový sirup a dejte stranou. Začnete zahřívat troubu na 180 °C. Z těsta vyválejte tenkou placku přibližně ve tvaru obdélníku a připravte na plech s pečicím papírem. Na těsto navrstvěte polovinu strouhaného italského sýra, na něj naskládejte plátky jablka, slaninu a kousky modrého sýra. Pečte 8–10 minut, nebo dokud se sýr neroztaví a kůrka nezezlátne. Pokapejte ještě javorovým sirupem, nakrájejte a ihned podávejte.












