Magazín Elita

Low carb hamburger pro rodinné oslavy i silvestr s přáteli podle Rudolfa Pohla z JakJíst.cz

Low carb hamburger pro rodinné oslavy i silvestr s přáteli podle Rudolfa Pohla z JakJíst.cz

Kdo říká, že přirozené jídlo musí být nudné, ještě neochutnal nízkosacharidový hamburger podle zásad projektu JakJíst.cz. Tento recept je důkazem, že i během oslav nebo posezení s přáteli si můžete dopřát poctivé, chutné a sytivé jídlo bez zbytečných sacharidů. „To je totiž základní poslání celého projektu: Při zlepšování zdraví i hubnutí rozhodně nemusíte trpět hladem, jen je třeba dodržovat jednoduché principy, co a jak jíst,“ říká zakladatel projektu a výživový poradce Rudolf Pohl. 

Recept na low carb burger

Základní surovinou na housku je cizrna, což je velmi vhodná luštěnina, obsahující vlákninu, bílkoviny a mnoho dalších prospěšných látek. Dále sem patří lněná semínka a vejce, o jejichž prospěšnosti taky není třeba pochybovat. Pojďme tedy na to!

Ingredience na „housku“ – 2 ks

  • vařená / konzervovaná cizrna 220 g
  • 2 vejce
  • 20 g lněných semínek
  • prášek do pečiva
  • sůl
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje nebo sádla

Ostatní ingredience:

  • mletý hovězí hamburger (mleté maso, pepř, sůl) nebo plátek sýru halloumi
  • okurka, salát, červená cibule, paprika, nakládaná okurka a další vhodné přílohy
  • kvalitní hořčice nebo kečup, dip z tučného jogurtu a česneku

Postup:

  1. Umeleme lněná semínka, nejlépe v mlýnku na kávu.
  2. Do vhodné nádoby dáme všechny ingredience na housku a rozmixujeme tyčovým mixérem.
  3. Dvě zapékací misky o průměru asi 10 cm lehce vymažeme máslem a nalijeme do nich těsto
  4. Posypeme semínky, nejlépe sezamovými.
  5. Dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C na 20 až 30 minut.
  6. Poté necháme vychladnout a vyklopíme. Mělo by jít velmi snadno.
  7. Mezitím si připravíme ingredience do burgeru – nakrájíme zeleninu, připravíme dipy.
  8. Obvyklým způsobem upečeme hovězí mleté maso nebo sýr halloumi.
  9. Housky rozřízneme, opečeme z obou stran na pánvi na sucho. Postupně vkládáme maso (sýr), zeleninu, dipy.
  10. Do každého burgeru zapíchneme bambusové napichovátko.

Poznámka:

Maso na hamburger doporučuji z krav, které měly možnost se pást na louce. Opravdu si myslím, že jejich maso je jiné než ze zvířat, která byla krmena zrninami a která za celý život neviděla slunce. Sýr halloumi byl z farmy, kde dojí mléko s kaseinem A2, což je mléčná bílkovina, které je pro člověka mnohem vhodnější. V zahraničí se mléko A2 prodává v běžné obchodní síti, u nás ne.

Dobrou chuť přeje Rudolf Pohl.

Fotogalerie
23632

Další články z rubriky

Mandarin Oriental, Prague představuje první spa ošetření menopauzy s globální certifikací M-Tic

Mandarin Oriental, Prague představuje první spa ošetření menopauzy s globální certifikací M-Tic

Silná imunita začíná v játrech: Podzimní tipy pro lepší obranyschopnost

Silná imunita začíná v játrech: Podzimní tipy pro lepší obranyschopnost

Kořen života: jak ho využít?

Kořen života: jak ho využít?

Chcete se zbavit rýmy za 30 minut? Není to zázrak. Je to biochemie.

Chcete se zbavit rýmy za 30 minut? Není to zázrak. Je to biochemie.

Zdravý mazlíček i na podzim: Osvědčené rady proti nachlazení a únavě

Zdravý mazlíček i na podzim: Osvědčené rady proti nachlazení a únavě