Magazín Elita

Low carb hamburger pro rodinné oslavy i silvestr s přáteli podle Rudolfa Pohla z JakJíst.cz

Low carb hamburger pro rodinné oslavy i silvestr s přáteli podle Rudolfa Pohla z JakJíst.cz

Kdo říká, že přirozené jídlo musí být nudné, ještě neochutnal nízkosacharidový hamburger podle zásad projektu JakJíst.cz. Tento recept je důkazem, že i během oslav nebo posezení s přáteli si můžete dopřát poctivé, chutné a sytivé jídlo bez zbytečných sacharidů. „To je totiž základní poslání celého projektu: Při zlepšování zdraví i hubnutí rozhodně nemusíte trpět hladem, jen je třeba dodržovat jednoduché principy, co a jak jíst,“ říká zakladatel projektu a výživový poradce Rudolf Pohl. 

Recept na low carb burger

Základní surovinou na housku je cizrna, což je velmi vhodná luštěnina, obsahující vlákninu, bílkoviny a mnoho dalších prospěšných látek. Dále sem patří lněná semínka a vejce, o jejichž prospěšnosti taky není třeba pochybovat. Pojďme tedy na to!

Ingredience na „housku“ – 2 ks

  • vařená / konzervovaná cizrna 220 g
  • 2 vejce
  • 20 g lněných semínek
  • prášek do pečiva
  • sůl
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje nebo sádla

Ostatní ingredience:

  • mletý hovězí hamburger (mleté maso, pepř, sůl) nebo plátek sýru halloumi
  • okurka, salát, červená cibule, paprika, nakládaná okurka a další vhodné přílohy
  • kvalitní hořčice nebo kečup, dip z tučného jogurtu a česneku

Postup:

  1. Umeleme lněná semínka, nejlépe v mlýnku na kávu.
  2. Do vhodné nádoby dáme všechny ingredience na housku a rozmixujeme tyčovým mixérem.
  3. Dvě zapékací misky o průměru asi 10 cm lehce vymažeme máslem a nalijeme do nich těsto
  4. Posypeme semínky, nejlépe sezamovými.
  5. Dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C na 20 až 30 minut.
  6. Poté necháme vychladnout a vyklopíme. Mělo by jít velmi snadno.
  7. Mezitím si připravíme ingredience do burgeru – nakrájíme zeleninu, připravíme dipy.
  8. Obvyklým způsobem upečeme hovězí mleté maso nebo sýr halloumi.
  9. Housky rozřízneme, opečeme z obou stran na pánvi na sucho. Postupně vkládáme maso (sýr), zeleninu, dipy.
  10. Do každého burgeru zapíchneme bambusové napichovátko.

Poznámka:

Maso na hamburger doporučuji z krav, které měly možnost se pást na louce. Opravdu si myslím, že jejich maso je jiné než ze zvířat, která byla krmena zrninami a která za celý život neviděla slunce. Sýr halloumi byl z farmy, kde dojí mléko s kaseinem A2, což je mléčná bílkovina, které je pro člověka mnohem vhodnější. V zahraničí se mléko A2 prodává v běžné obchodní síti, u nás ne.

Dobrou chuť přeje Rudolf Pohl.

Fotogalerie
23632

Další články z rubriky

Nový rok, nový režim: jak na zdravější život se psem i kočkou

Nový rok, nový režim: jak na zdravější život se psem i kočkou

Z podzimních Vánoc do zimy během pár dní. Přijde prudké ochlazení

Z podzimních Vánoc do zimy během pár dní. Přijde prudké ochlazení

Když kašel nechce odejít: proč po viróze přetrvává a kdy zpozornět

Když kašel nechce odejít: proč po viróze přetrvává a kdy zpozornět

Když oči slaví s námi: péče o zrak o Vánocích

Když oči slaví s námi: péče o zrak o Vánocích

Vánoce s lehkostí: přírodní pomocníci pro klidné svátky

Vánoce s lehkostí: přírodní pomocníci pro klidné svátky