Magazín Elita

Chytrá domácnost: Moderní technologie ušetří energii, finance i čas

Chytrá domácnost: Moderní technologie ušetří energii, finance i čas

Chytrá domácnost už není jen výstřelkem „nerdů“ – stále více rodin spoléhá na moderní technologie! Ty umožní automatizaci a ovládání domácích spotřebičů pomocí chytrých zařízení, což ušetří čas i finanční prostředky. Díky těmto technologiím lze zabezpečit dům, propojit různé přístroje, jednoduše ovládat jednotlivé prvky domácnosti nebo si navolit vlastní „scénáře“ pro každodenní situace. Mobilní aplikace pak zajišťují kontrolu nad stíněním, kvalitou vzduchu i kvalitou úklidu. Díky chytré domácnosti si dopřejete efektivní správu vašeho domova a zlepšíte si kvalitu života.

Dříve sci-fi, dnes realita! Trendem se stávají chytré domácnosti, které dokážou zjednodušit svým obyvatelům život a ušetřit jejich čas a ve výsledku i peníze. Můžete automatizovat topení, klimatizaci, přístroje na úklid, multimédia v podobě přehrávání hudby či filmů, osvětlení, zabezpečení, ale i stínicí techniku. „V dnešní době není problém ovládat naše produkty prostřednictvím mobilu či tabletu a vytvořit si tak vlastní systém automatizace domácnosti. Zákazník má na výběr celou řadu motorizovaných systémů, včetně těch inteligentních, které stačí bezdrátově připojit k řídící jednotce a může si navolit například různé typy scénářů pro jednotlivé typy stínicích prvků nebo světové strany,“ říká Bohumír Blachut, majitel společnosti ISOTRA, která se zabývá stínicí technikou.

Hlavně bezpečně

Už nemusíte po kapsách nosit klíče kvůli odemčení dveří a děsit se, že je ztratíte! Koncept chytré domácnosti zajišťuje nejen pohodlí, ale především zvyšuje bezpečnost. Díky kameře a ovládání domovních dveří lze na dálku přes aplikaci určit, kdy a koho chcete vpustit do domu, případně zjistit podezřelý pohyb nevítaných návštěvníků. Když vyteče pračka či myčka, vypne se automaticky přívod vody – a přitom ještě pro výstrahu začne svítit červeně světlo. Také stínící technika se díky čidlům chová inteligentně –pokud například začne foukat silný vítr, automaticky se sklopí venkovní žaluzie. „U elektrického pohonu existuje větrné a sluneční čidlo, které umožňuje automatické řízení podle počasí,“ vysvětluje Jan Žižlavský ze společnosti ISOTRA.

Šetří energii i peníze

Chytrá domácnost sice vyžaduje počáteční investice, ale ty se do jisté míry vrátí díky ušetření času, energie – a potažmo tedy nákladů. Například prostřednictvím pohybových čidel lze automatizovat osvětlení tak, aby se zbytečně nesvítilo v místnostech, kde nikdo není, anebo dle časového úseku nastavit typ svícení. Možné je také udržování konstantní teploty nastavením kotle či ventilátoru – a to opět v takové době, aby to korespondovalo s pobytem obyvatel domu. Při úspoře energie hraje velmi důležitou roli stínění. Zejména venkovní žaluzie a rolety mají významný termoregulační efekt – v zimním období zabraňují úniku tepla a v létě zase snižují prostup slunečních paprsků až o 90 % a tím omezují teplotu v interiéru. Automatizované systémy řízení budov, jejich propojení s řídicími systémy žaluzií, energetická nezávislost těchto systémů a snížení prostupu tepla tak umožňují dosažení vyššího komfortu při celkově nižších nákladech.

Pomocníci, kteří vám usnadní život...

Spoustu času a úsilí vám pomohou ušetřit i různé přístroje a technologické „vychytávky“, které pomáhají s péčí o domácnost. Díky nim si ulehčíte každodenní práci a zároveň zvýšíte její efektivitu – a v konečném důsledku vytvoříte zdravější prostředí.

Domácnost bez prachu a nečistot

Nejen alergici a ti, kdo mají doma chlupaté domácí mazlíčky, ocení, když podlaha v domě zůstane beze smítka. Aby byl úklid podlahy co nejrychlejší a nejefektivnější, je důležité zvolit vysavač s výkonným motorem, který zajišťuje vysoký sací výkon – pak je vysávání hračka. Inteligentní vysávání nabízí například vysavač Dyson Gen5detect™. Jedná se o bezkabelový vysavač, který je zkonstruován tak, aby zachytil 99,9 % částic. Dyson Gen5detect je vybavený novou generací hyperdymiového motoru, který se otáčí rychlostí až 135 000 otáček za minutu a poskytuje bezkonkurenčně silný sací výkon. Inovovaná podlahová hubice Fluffy OpticTM odhaluje díky zvýšení intenzity a dosahu zeleného paprsku dvojnásobné množství mikroskopického prachu. Nově od června 2024 bude možné zakoupit i nástroj Dyson Clean Trace. Tento software společně s vysavačem dokáží odhalit i neviditelné nečistoty a identifikují místa, která jste vynechali, a po vysátí dokážou, že je u vás doma opravdu čisto.

Kontrola vzduchu i na dálku

Moderní přístroje dokážou samy zajistit také ideální ovzduší v domácnosti, aby byla v útrobách domu zachována přednastavená teplota a čistý vzduch. Například Dyson Biq+Quite Formaldehyde je revoluční čistička vzduchu, která přináší nejmodernější technologie pro zlepšení kvality ovzduší ve vašem domově. Díky inovativnímu systému HEPA a aktivnímu filtru odstraňuje 99,97 % mikroskopických částic, včetně alergenů, prachu, pylu a eliminuje škodlivé plyny a výpary, včetně formaldehydu. Čistička je navíc tichá a elegantní, díky čemuž se stane nenápadnou, ale efektivní součástí vašeho interiéru, přinášející čistý a zdravý vzduch pro celou rodinu. „U čističek vzduchu oceňuji možnost neustálého monitorování kvality ovzduší a automatického režimu, kdy v případě zhoršení kvality dojde k okamžitému vyčištění, aniž bych se musel jakkoliv starat o nastavení,“ vysvětluje Adam Burkuš, že společnosti Solight a dále pokračuje: „Mám nadefinováno, kdy a jak se má která čistička chovat v závislosti na jejím umístění – ať už se jedná o dětské pokoje, ložnici, či obývací pokoj. Díky přehledné aplikaci mám možnost sledovat stav prostředí, teplotu, vlhkost v reálném čase a mohu vše ponechat buď na automatice, či nad zařízením a jeho funkcemi plně převzít kontrolu, ať už jsem kdekoliv.“

Nastavte si scénáře podle svého gusta!

Pokud patříte mezi náročnější uživatele, kteří hledají sofistikovaná řešení a mají možnost investovat vyšší finanční obnos, můžete využít komplexní a centralizovanou chytrou domácnost a nechat si přednastavit nejrůznější scény, při nichž spolu jednotlivé aktivní prvky komunikují – kupříkladu stačí stisknutím jednoho spínače nebo prostřednictvím aplikace aktivovat režim „romantický večer“. Tím se automaticky nastaví intimní osvětlení, pustí hudba, stáhnou se rolety... Takto lze nastavit řadu dalších scénářů dle individuálních požadavků: na ranní probouzení, večerní usínání, příchod domů...

Více informací naleznete na www.isotra.cz a www.dyson.cz.

Fotogalerie
19967 19968

Další články z rubriky

LD Seating představuje nové židličky Lotus od designéra Martina Ballendata

LD Seating představuje nové židličky Lotus od designéra Martina Ballendata

Co s ojetými pneumatikami? Vyrobte z nich venkovní posezení!

Co s ojetými pneumatikami? Vyrobte z nich venkovní posezení!

Formální móda podzimu přichází opět s proužky

Formální móda podzimu přichází opět s proužky

Táňa Tkadlecová a Bohdana Kolínková tvoří kolekce s něžným dotekem folklóru

Táňa Tkadlecová a Bohdana Kolínková tvoří kolekce s něžným dotekem folklóru

Umění v kuchyni: Miele povyšuje digestoře na mistrovská díla

Umění v kuchyni: Miele povyšuje digestoře na mistrovská díla