Magazín Elita

Den kůže upozorňuje na důležitost prevence a správnou péči

Den kůže upozorňuje na důležitost prevence a správnou péči

Den kůže připadá každoročně na 5. května. Tento den byl vybrán pro podobnost s přirozeným pH zdravé pokožky, které je 5,5. Plocha kůže u dospělého člověka dosahuje 1,6 až 1,8 m², což z ní dělá největší orgán lidského těla. Jednou z nejzásadnějších funkcí lidské kůže je ochrana těla před vnějšími škodlivými vlivy, je také klíčovým orgánem pro regulaci teploty těla a v neposlední řadě je důležitým orgánem pro vylučování odpadních a toxických látek z těla.  

Je asi zbytečné zdůrazňovat, jak důležitá je správná péče o naši pokožku. Přesto i dnes trpí kožními onemocněními velký počet lidí. Jsou způsobeny genetickými předpoklady, vlivy životního prostředí, psychickým stavem, různými nemocemi a mnoha dalšími faktory.  Například lupénkou trpí v Čechách okolo 300 tisíc lidí. Léčba kožních onemocnění bývá zdlouhavá a často i radikální, například pomocí kortikoidů. Často tak hledáme i další cesty, ať již jako šetrnější léčbu nebo jako účinný doplněk léčby. Efektivní cestou jsou pak přírodní zdroje a lázeňská léčba.  

Nedaleko hranic na úpatí Bílých Karpat se nachází slovenské lázně Smrdáky, kterým se ne nadarmo přezdívá „Mrtvé moře Evropy“. Tyto lázně se totiž pyšní minerální vodou s nejvyšší koncentrací sirovodíku na světě a nabízejí nejúčinnější lázeňskou péči o pokožku v Evropě. Díky tomu se staly vysoce vyhledávanou destinací pro léčbu kožních onemocnění a souvisejících zánětlivých onemocnění pohybové soustavy. Léčebné výsledky kožních onemocnění jako lupénka, atopický ekzém, akné a další onemocnění, jsou díky balneoterapií ve Smrdácích vynikající. Ve Smrdácích se léčí dospělí i děti od 3 let. Lékařští experti lázní Smrdáky znají kožní nemoci a problémy od A-Z – příčiny, léčbu, genetické dispozice, důsledky, kdy a co stavy zhoršuje, tipy a triky atd. 

„Těžké případy onemocnění kůže dokážeme zaléčit až na 8 měsíců, lehčí případy onemocnění kůže dokážeme zaléčit i na několik let,“ vysvětluje MUDr. Michal Scheibenreif z léčebných lázní Smrdáky. A jaká je doporučená délka pobytu? „Intenzivní pobyt trvá 10 dnů, my ale doporučujeme náš standartní pobyt, který trvá 3-4 týdny,“ doplňuje MUDr. Michal Scheibenreif.

Dalším faktorem, na který bychom si měli dávat pozor, je sluneční záření. Dokáže totiž kožní nemoci nejen léčit, ale i poškodit naši kůži a způsobit různé problémy.  Včetně předčasného stárnutí, popálenin, a dokonce i rakoviny kůže. Proto je velmi důležité chránit kůži před slunečním zářením a dodržovat následující preventivní opatření. Vyhýbat se přímému slunci kolem oběda, hodinu před a hodinu po, tj. mezi 11-13 hodinou. Osobám s citlivou pokožkou se doporučuje vyhýbat se slunci mezi 10-15 hodinou.  Dále nosit pokrývku hlavy a používat opalovací krém s ochranným UV faktorem podle svého fototypu.  A také pravidelně kontrolovat kůži. Pokud si všimnete jakýchkoli podezřelých změn, obraťte se urychleně na dermatologa. 
Také nezapomeňte kontrolovat mateřská znaménka. Vyšetření znamének a podezřelých pigmentových kožních změn je obvykle hrazeno ze zdravotního pojištění. Při vyšetření se lékař zaměřuje především na detekci maligního melanomu nebo jiných potenciálně nebezpečných kožních onemocnění (např. bazaliom, spinaliom apod.). Mateřská znaménka, pihy a další pigmentové projevy si můžete nechat vyšetřit v každé dermatologické ambulanci, na pravidelné preventivní prohlídky se doporučuje chodit jednou ročně.

Ještě pro vás máme tip, ve dnech 24. - 26. května se ve Smrdácích uskuteční Den otevřených dveří, kde si budete moct zakoupit procedury za zvýhodněné ceny, chybět nebude ani bohatý program, kde na návštěvníky čeká například losovaní o atraktivní lázeňské pobyty.

Skvělou zprávou je, že do lázní Smrdáky mohou jet klienti z České republiky na poukaz od své zdravotní pojišťovny.

www.ensanahotels.com


Další články z rubriky

5 tipů, jak získat zpět důvěru zákazníků. Rozhodující je otevřenost a poučení se z chyb

5 tipů, jak získat zpět důvěru zákazníků. Rozhodující je otevřenost a poučení se z chyb

Lázně Luhačovice navrátily Slunečním lázním původní lesk

Lázně Luhačovice navrátily Slunečním lázním původní lesk

Placenta je fascinující a komplexní orgán

Placenta je fascinující a komplexní orgán

Revoluce v rehabilitacích: Síla virtuální reality ve zdravotnictví

Revoluce v rehabilitacích: Síla virtuální reality ve zdravotnictví

Najděte si čas a začněte o sebe pečovat, vaše tělo vám bude vděčné

Najděte si čas a začněte o sebe pečovat, vaše tělo vám bude vděčné