Magazín Elita

Lékaři bijí na poplach: Nepodceňujte prevenci zeleného zákalu!

Lékaři bijí na poplach: Nepodceňujte prevenci zeleného zákalu!

Glaukom, známý také jako zelený zákal, je vážné oční onemocnění, které může vést k postupné ztrátě zraku až slepotě. Nejen České republice, ale i v mnoha jiných zemích se počet lidí postižených glaukomem zvyšuje, což je sice také dáno stárnutím populace. Glaukom však může být diagnostikován během rutinních očních vyšetření. Víte, kdy jste naposledy podstoupili preventivní prohlídku zraku? V rámci Světového týdne glaukomu od 10. do 16. března máte šanci.

Zelený zákal je na rozdíl od šedého zákalu nevratné oční onemocnění, u kterého dochází k odumírání a degeneraci zrakového nervu, a je druhou nejčastější příčinou ztráty zraku. S glaukomem se potýká přibližně 2 % osob nad 40 let a 3,5 % osob nad 70 let, přičemž dvakrát častěji jsou postiženy ženy. Podle posledních dostupných dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR z roku 2021 bylo diagnostikováno 378 000 lidí se zeleným zákalem, což znamenalo nárůst za předchozí roky (viz 351 tis. v roce 2015 a 195 tis. v roce 2000). Úskalí spočívá také v tom, že každý druhý člověk s glaukomem o své nemoci neví, přičemž včasná diagnostika může rozhodnou o vašem zraku.

Rizikové skupiny a příznaky

Pokud se ve vaší rodině už vyskytl zelený zákal, neměli byste návštěvu očního lékaře zbytečně odkládat. U těchto lidí bývá až o 10 % častější výskyt zeleného zákalu. Mezi rizikové skupiny obyvatel patří lidé nad 40 let, kteří trpí závažnější formou krátkozrakosti, nebo naopak silnou dalekozrakostí, mají cévní nemoci, cukrovku, poruchy štítné žlázy a vysoký tlak.

Mezi nejčastější příznaky patří vidění duhových kruhů okolo světel, změna či ztráta zraku, rozmazané vidění, zúžené tunelové vidění, nebo zčervenání oka. Samotný zelený zákal se nedá vyléčit, ale k dispozici je léčba, která snižuje nitrooční tlak. „Po 40. roce života byste měli oční vyšetření absolvovat minimálně jednou za dva roky. Pokud patříte do některé z rizikových skupin, je vhodné navštívit očního lékaře každý rok," vysvětluje Kristýna Štěbetáková, optometristka společnosti Alensa.cz, online prodejce dioptrických i slunečních brýlí, kontaktních čoček a produktů pro péči o oči.

Nejčastější příznaky glaukomu v závislosti na typu a stádiu jsou:

-          zamlžené až zúžené zorné pole,

-          ztráta prostorového vidění,

-          světloplachost,

-          bolesti hlavy hlavně v oblasti očí až nevolnost,

-          ztráta zrakové ostrosti v pokročilém stádiu nemoci,

-          glaukomový záchvat - náhlá ztráta zraku

Důležitá je prevence i léčba

Pravidelné oční kontroly jsou klíčové pro včasnou diagnostiku a léčbu glaukomu. Důležitost těchto kontrol se zvyšuje s věkem a přítomností rizikových faktorů. Léčba glaukomu může zahrnovat oční kapky pro snížení tlaku v oku, laserovou terapii nebo chirurgické zákroky, v závislosti na typu a stadiu onemocnění. „Klíčovým ukazatelem je nitrooční tlak. Proto je důležitá prevence. Vyšetření spojené s výskytem zeleného zákalu probíhá pomocí tonometru, který měří nitrooční tlak, a je většinou velmi rychlé a bezbolestné,” upozorňuje optometristka Kristýna Štěbetáková z optiky Alensa, kde si také můžete nechat změřit nitrooční tlak.

Světový týden glaukomu

Příležitost budete mít na prevenci v březnu v rámci Světového týdne glaukomu (od 10. do 16. března), kdy si budete moci dát bezplatně vyšetřit nitrooční tlak bez doporučení praktického lékaře.

Náš tip: Bezplatné vyšetření zraku v Alensa

Optiky Alensa v Praze i Brně vám nabízí bezplatné vyšetření vašeho zraku i nitroočního tlaku zdarma. Objednat se můžete on-line a v kalendáři si zvolíte jen datum a čas vyšetření. Prohlídka trvá maximálně třicet minut.  www.alensa.cz


Další články z rubriky

Najděte si čas a začněte o sebe pečovat, vaše tělo vám bude vděčné

Najděte si čas a začněte o sebe pečovat, vaše tělo vám bude vděčné

Bilingvních rodin v Česku přibývá. S výchovou dětí pomáhají 3 základní modely

Bilingvních rodin v Česku přibývá. S výchovou dětí pomáhají 3 základní modely

Evropský týden vakcinace

Evropský týden vakcinace

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Na vlně audioknih