Magazín Elita

Na výlety hravě: vyzkoušejte některou z venkovních her

Na výlety hravě: vyzkoušejte některou z venkovních her

Pokud si chcete ozvláštnit výlety a cestování, můžete využít některou z venkovních her, kterou města pro své návštěvníky připravila. K většině z nich budete potřebovat pouze chytrý telefon, nebo tužku s papírem a chuť pustit se do luštění úkolů přímo v ulicích. Tento způsob cestování bude bavit celou rodinu, hravou formou tak poznáte nová místa a dozvíte se informace, které vám rozšíří obzory. Můžete si zvolit i tematiku, zajímá vás historie, chcete nahlédnout do pohádky nebo se vydat po stopách známých filmů? Stačí si vybrat a řídit se dalšími pokyny.

Kafka na prázdninách v Třešti

Desetiletý Franz Kafka vystoupil z dýmajícího vlaku Česko-moravské tranverzální dráhy na zastávce v polích za městečkem Triesch. Průvodčí městečku říkal Třešť, ale pak si s Franzem ujasnili, že mluví o tom samém. Franz ve své rodné Praze zatím nepoznal moc lidí, kteří by mluvili česky. Jeho rodiče byli německy mluvící židé. Tady v Třešti bude potkávat hodně Čechů a ti budou katolíci. Jede sice za svým strýčkem, který je zde lékařem a váženým občanem, ale pro Franze je to tu úplně jiný svět. Jako byste mola ze skříně ve skladu zboží za obchodem s galanterií poslali na prázdniny na louku na Vysočinu. Franz si odložil svůj kufr pletený z proutí, popostrčil si slaměný placatý klobouk a utřel si hřbetem ruky nos. Čekal, že ho strýček Löwy přijde přivítat, ale nikde ho nevidí. Tak začíná příběh hry, která je pro vás připraven v Třešti, trasa měří 7,5 kilometru a během procházky se seznámíte s místy, které jsou spojeny s Kafkovým pobytem na Vysočině.

Santiniho hvězda a šifra

Stačí si do mobilního telefonu stáhnout aplikaci Skryté příběhy a vydat se na terasu žďárského zámku, kde hra Santiniho hvězda začíná. Spolu se stavitelem Janem Blažejem Santinim vyrazíte po stopách jeho stavební činnosti v zámeckém areálu a jeho blízkém okolí. Charismatický stavitel s hlasem herce Viktora Dvořáka, kterého znáte třeba z filmu Havel, potřebuje vaši pomoc a inspiraci. Společně postavíte barokní konírny, morový hřbitov, hospodářský dvůr, ale také jeho nejdokonalejší dílo – poutní kostel na Zelené hoře. Čeká vás čtyřkilometrová procházka s osmi zastaveními, kterou zvládnete projít i s kočárkem nebo dětským odrážedlem. Více informací o hře najdete na www.skrytepribehy.cz . Vyzkoušet můžete také další hru v terénu, která je rovněž spojena se Santinim a jmenuje se Santiniho šifra. Při svém putování vypátrejte symboly, tvary, písmena, čísla nebo šifry, které nám tu zanechali naši předkové na fasádách kostelů, pod vytesanými sochami nebo v lesních zátiších.
Kam vás tahle cesta zavede? To zjistíte po rozluštění 27 úkolů, ale můžeme vám slíbit, že na konci putování na vás čeká vskutku magická a pozoruhodná stavba, která je plná nejrůznějších symbolů, tvarů a čísel. Tam najdete vzkaz, který ukrývá Santiniho šifra. K rozluštění šifry vás zavedeme na šest míst, která už před 300 lety vytvořil stavitel Santini, jenž se proslavil jedinečným architektonickým stylem nazývaným barokní gotika. Více na korunavysociny.cz.

Gestapo ve sklárně, Tasice

Tento příběh se odehrává v roce 1941. Čechy a Morava jsou obsazeny německou nacistickou říší a prohlášeny za takzvaný protektorát. Nacistické Německo rozpoutalo válku, které se později neřekne jinak než „2. světová”, a všechny české a moravské továrny, které vyrábějí cokoliv využitelného pro válčení, jsou pod přísným dohledem a musejí dodávat pro německou armádu. Nejinak tomu bylo i ve sklárně v Tasicích, kterou vlastní už pátým rokem Čeněk František Císař. Zdejší výroba skla byla zachována, ale místo broušených skleniček se zde vyrábí skleněné hranoly do tankových zaměřovačů. Čeněk Císař má v Praze bratra Rudolfa, který je zapojený do odboje proti nacistům a pracuje pro tajnou skupinu RU-DA, která provádí špionáž i záškodnické akce. Musíte proniknout do sklárny a usvědčující materiály najít a zničit dřív, než bude pozdě. Více na skrytepribehy.cz.

Mahlerova duše, Jihlava

Zahrajte si s dětmi hru Skryté příběhy. V pátrací venkovní hře Skryté příběhy vás přeneseme strojem času o 146 let zpět do roku 1874, abyste pozměnili dějiny. Na herní trase nazvané Mahlerova duše budete muset pomoct mladému, ale talentovanému studentovi Gustavu Mahlerovi, aby se vyrovnal s rodinou tragédií, nepřestal skládat hudbu a taky aby se nevykašlal na školu a udělal maturitu. Až pochopíte, co ho zasáhlo, pochopíte, že bez vaší pomoci to zvládne jen velmi velmi těžko.

Hurá do pohádky! S čerty na Doubravu

Chotěboř a její okolí s malebnou krajinou řeky Doubravy je opředeno mnoha tajemstvími. Seznamte se s pověstí, která vás díky své tajemnosti zavede až do samých spárů pekel. Nejen to odhalíte po vyluštění šifry v tajné sekci výletů TRIPPER.

Bosý a rozkošatělý Pacov - město Antonína Sovy, dvou věží a 15. poledníku

Přijměte pozvánku do příjemného města v západní části Vysočiny mezi Táborem a Pelhřimovem, které na sebe už zdálky upozorní dvěma věžemi. V Pacově se narodil básník Antonín Sova, nedaleko leží obec s nejkratším názvem v Česku a k návštěvě rovněž láká blízký hrad Kámen. Ve hře Velká dobrodružství se vydáte hlavně ve stopách bosých karmelitánů, překročíte 15. poledník a budete hledat nápisy na sochách, indiány na kostelech, památné stromy a židovské památky.

Více tipů na hravé výlety najdete na vysocina.eu

Fotogalerie
18364 18365

Další články z rubriky

Láskyplné květnové speciality v pekařství PAUL

Láskyplné květnové speciality v pekařství PAUL

První hit letošního léta. Novinka waterdrop® Microdrink ICE TEA RASPBERRY

První hit letošního léta. Novinka waterdrop® Microdrink ICE TEA RASPBERRY

Poznejte sílu „léčivého obilí“ a vyzkoušejte recepty z pšenice jednozrnky a dvouzrnky

Poznejte sílu „léčivého obilí“ a vyzkoušejte recepty z pšenice jednozrnky a dvouzrnky

Mezinárodní hudební festival zve v létě na krásu klasické hudby, poprvé nabízí i prohlídky barokních kostelů

Mezinárodní hudební festival zve v létě na krásu klasické hudby, poprvé nabízí i prohlídky barokních kostelů

Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan

Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan