Magazín Elita

Hudební festival Rosa Bohemica rozezní místa s poutavými příběhy

Hudební festival Rosa Bohemica rozezní místa s poutavými příběhy

Zážitek z hudby spojený s atmosférou okouzlujících historických míst nabídne letos už třetí ročník festivalu Rosa Bohemica. Začne 10. června, potrvá po celé léto a pokračuje až do 21. listopadu. Jeho součástí je čtrnáct akcí, které se opět uskuteční v pomyslné růžici v okolí Prahy, jejich dějišti se ale stanou i místa v Ústeckém a Jihočeském kraji. Koncertovat se bude letos poprvé třeba na poutní Makové hoře na Příbramsku, v anglickém parku zámku Krásný Dvůr a v kostele svatého Jakuba v Cítolibech. Festival zavítá také do Blatné, města růží. „Smyslem festivalu je oživovat krásnou, kvalitně interpretovanou hudbou pozoruhodná historická místa se silným geniem loci. Posluchačům i letos představíme inspirativní umělce a připomeneme poutavé příběhy z minulosti,“ říká sopranistka Gabriela Eibenová, zakladatelka festivalu. Program, mapu dějišť, termíny jednotlivých akcí, informace o účinkujících i o vstupenkách lze najít na www.rosabohemica.cz

„Festival zahajujeme 10. června v Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše. Karel Čapek s Olgou Scheinpflugovou měli hodně přátel z hereckého světa – Adinu Mandlovou, Hugo Haase, Jiřinu Šejbalovou a další. Na Strži bývali častými hosty a tradicí se zde staly koncerty na hrázi přilehlého rybníka. Zpívalo se a Jiřina Šejbalová coby vynikající zpěvačka a hudebnice hrála na akordeon. Připomínkou těchto hereckých sešlostí bude letošní úvodní koncert festivalu, na němž vystoupí Rozálie, zpěvačka, herečka a akordeonistka, která si pro Strž připravila své sólové vystoupení,“ láká do Památníku Gabriela Eibenová. Koncert se zde uskuteční v rámci Muzejní noci.

Barokní hudba v růžemi vonící Blatné, Sólo pro violu v Krásném Dvoře

Další z koncertů se uskuteční 1. července v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Blatné jako součást tamější Výstavy růží. „Letos jsme pozvali soubor Capella Ornamentata a na programu bude raně barokní hudba. Zazní při ní i jedinečný zvuk vzácného barokního dechového nástroje jménem cink. Ten se v dávných dobách těšil nesmírné popularitě a díky jeho lahodné barvě ho přirovnávali k lidskému hlasu,“ vypráví Gabriela Eibenová.

Ve stejný den jako blatenská Výstava růží se na zámku v Krásném Dvoře koná další festivalová událost spojená s tamějšími zahradními Slavnostmi Jana Rudolfa. „Pro cestovatele a hudební nadšence jsme koncerty v Blatné a v Krásném Dvoře připravili v takovém časovém odstupu, aby je bylo možné stihnout oba,“ uvádí Eibenová.

„Jan Rudolf Černín, majitel zámku v době klasicismu, byl milovníkem vědy, hudby a umění. Studoval v Salcburku a osobně se znal s Mozartem i Haydnem. Zajímal se také o nejnovější trendy v budování zámeckých parků, a právě v Krásném Dvoře založil největší anglický park na našem území. V jednom ze zahradních pavilonů i sám hrával na violu. Koncert jsme proto věnovali právě tomuto významnému šlechtici. Nazvali jsme ho Sólo pro violu a posluchače na něj pozveme do altánu Gloriet v zámeckém parku,“ dodává Gabriela Eibenová. 

Hold citolibským mistrům i místo, kde se nebe dotýká země

Na konci července se v rámci festivalu poprvé uskuteční koncert v barokním kostele v Cítolibech. „Každý konzervatorista se dnes učí o citolibských mistrech, kdo ale přesně ví, kde Cítoliby jsou a co se tu odehrálo,“ říká Gabriela Eibenová a líčí dávný příběh. „Všechno začalo v roce 1720, kdy získal panství Cítoliby na Lounsku hudbymilovný rod Pachtů z Rájova. Kdokoli chtěl vstoupit do zdejších služeb, musel umět číst noty a ovládat hru na nějaký hudební nástroj. Některé noty pak zůstaly až do 20. století na kůru citolibského kostela sv. Jakuba. Tam je objevil malý kluk – pozdější profesor Zdeněk Šesták, který v tamějším kostele působil jako varhaník. A právě v tomto kostele se uskuteční i náš koncert harfenistky Kateřiny Englichové,“ dodává Gabriela Eibenová. Také ona - coby sopranistka specializující se na starou hudbu - 30. července v Cítolibech vystoupí. Zpívat zde bude v rámci poutní mše svaté, která koncertu pro harfu předchází, za doprovodu vynikajícího varhaníka Adama Viktory.

„Hudba se 18. srpna rozezní i na krásném zámku Pátek nad Ohří. A hned vzápětí, 20. srpna, zavítá festival na dechberoucí poutní místo Maková hora u Smolotel - barokní skvost Povltaví, kde se prý nebe dotýká země,“ zve na obě místa Gabriela Eibenová.

Rosa Bohemica rozkvete i na podzim

„Festival pak bude hostit zámek v Nižboru, kostel v Roudnici nad Labem a přijedeme i do kostela sv. Jiří v Panenském Týnci, kde se nachází i tajuplný nedostavěný chrám. Navštívíme rodiště Jana Dismase Zelenky Louňovice pod Blaníkem a už tradičně vystoupíme také v Praze. Listopadový závěr festivalu bude patřit zámečku ve Vysoké u Příbramě, kde našel druhý domov skladatel Antonín Dvořák. A poprvé zavítáme na zámek v Děčíně. Chceme totiž uctít i památku Jana Blažeje Santiniho, věhlasného barokního architekta, jehož třísetleté výročí si v tomto roce připomínáme. A právě tento architekt je autorem barokní přestavby děčínského zámku,“ vysvětluje zakladatelka Rosy Bohemicy. Festival bude už tradičně zakončen v Kosmonosích, kde se 21. listopadu uskuteční poslední z jeho koncertů.

„Záběr festivalu veliký. Našimi posluchači bývají většinou místní lidé. Ale i nadšenci, kteří cestují podle naší festivalové mapy, z čehož máme velikou radost. Lidé s námi na festivalových koncertech uslyší skvělou hudbu a objeví nová místa. Radost z hudby, z nových setkání a zážitků, které tu lidé prožívají, je nakažlivá. To vše k nám láká další publikum,“ dodává Eibenová. Pokud jde o rodiče s dětmi, mohou podle Eibenové přijít na každý z letošních koncertů. „Speciální představení pro děti sice letos nemáme, zároveň ale není nic, co by děti nemohly navštívit,“ uzavírá.

Festival se koná za podpory Ministerstva kultury ČR, Středočeského a Ústeckého kraje. Záštitu 3. ročníku poskytl ministr kultury Mgr. Martin Baxa.

Festival Rosa Bohemica, 10.6. – 21.11. 2023, vstupné dle jednotlivých akcí (v průměru okolo 160,- Kč). Studenti, senioři, ZTP a ZTP/P mají slevu. Vstupenky lze koupit na www.goout.cz nebo na stránkách festivalu www.rosabohemica.cz, kde je i mapa s místy dějišť všech koncertů a dalších akcí.

 

Fotogalerie
17819 17820 17821

Další články z rubriky

Kultovní album Lenky Filipové Zamilovaná je ponorem do harmonie a krásy

Kultovní album Lenky Filipové Zamilovaná je ponorem do harmonie a krásy

Legendární Slunce, seno, jahody se po 40 letech vrátí do Hoštic!

Legendární Slunce, seno, jahody se po 40 letech vrátí do Hoštic!

Hudební festival Musica Holešov slibuje žánrovou rozmanitost i slavné umělce

Hudební festival Musica Holešov slibuje žánrovou rozmanitost i slavné umělce

KUK! V Praze vzniká první batolecí divadlo v České republice

KUK! V Praze vzniká první batolecí divadlo v České republice

Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat

Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat