Magazín Elita

Máte správně zorganizovanou lednici? Víme, jak v ní udržet pořádek

Máte správně zorganizovanou lednici? Víme, jak v ní udržet pořádek

Udržet v lednici pořádek není jednoduché. V úkolu, který zní na první pohled snadno, alespoň částečně selhává většina domácností. Naštěstí pro vás máme návod, jak vše správně zorganizovat.

Nedávejte do lednice, co do ní nepatří

V první řadě byste se měli naučit, že některé potraviny do ledničky zkrátka nepatří. Typicky jde o ovoce a zeleninu. Některé plody umisťujeme do ledničky zcela zbytečně. Chlad na ně nemá buď žádný efekt, nebo má efekt dokonce záporný. Potraviny tak mohou ztrácet chuť nebo se rychleji kazit.

Typickým příkladem jsou brambory. Ty v ledničce mohou začít zahnívat. Lépe jim bude ve tmě při pokojové teplotě či mírném chladu (nejlepším místem pro brambory je sklep). Do ledničky ale nepatří ani rajčata (zastavíte proces dozrávání, neuchráníte je ale před plísní) a obecně se v ní nedoporučuje skladovat ani citrusy, mango či ananas a mnohé další plodiny.

Vše se ale mění ve chvíli, kdy už je plod rozkrojený či nakrájený. V takovém případě, pokud jej ihned nesníme, patří jednoznačně do ledničky.

Tím, že do ledničky nedáváte potraviny, které do ní nepatří, si ušetříte mnoho starostí. Omezíte riziko plísně v lednici, navíc vám zbyde více místa na potraviny, které v ledničce být mají. Díky tomu je můžete lépe uspořádat.

Dole bývá chladněji

Pravděpodobně víte, že teplo má tendenci stoupat vzhůru. Platí to i v případě vnitřku lednice, ve které rozhodně není teplota rovnoměrná. Nahoře bývá nejtepleji, dole nejchladněji. Výjimkou mohou být malé lednice s mrazákem v nejvyšší přihrádce. Máte-li ale prostor, lepší volbou bude lednice s mrazákem dole, který je od chladicí části zcela oddělen.

Skvělé také je, pokud máte v lednici tzv. nulovou zónu. Jde o jeden nebo dva šuplíky v nejnižší části lednice, kde teplota klesá až k nula stupňům. Vlhkost lze naopak nastavit vyšší. Jde o ideální místo na skladování čerstvé zeleniny a ovoce v jednom ze šuplíků. V tom druhém lze uchovávat čerstvé maso nebo ryby. Můžete se spolehnout, že potravina vydrží až do doporučené doby spotřeby v dokonalé kondici.

Čím „stoupáte výše“, tím je v lednici tepleji. Až nahoře tak bude (dle vašeho nastavení) teplota mezi 4 až 8 stupni. Výše proto dávejte potraviny „trvanlivější“. Může jít o balené mléčné výrobky, uzeniny nebo předpřipravené pokrmy z obchodu. Do nejvyšší poličky patří potraviny určené k rychlé spotřebě – zbytek od oběda, chlebíčky z obchodu apod. Z nejvyšší poličky by ale mělo vše do druhého dne zmizet.

Do dveří nápoje a nejtrvanlivější potraviny

Ve dveřích bývá nejtepleji. Patří tam proto nápoje. Nad ně umístíme nejrůznější dresinky, džemy, paštiky a další. Své místo by tam měla mít i vejce nebo máslo, sádlo či rostlinné tuky.

Lednici pravidelně dezinfikujte

I když se budete snažit sebevíc, žádná lednice se neobejde bez pravidelného čištění. V takovém případě z ní vyndejte všechny potraviny a vytřete jednotlivé poličky i lednici jako takovou. Díky tomu prodloužíte její životnost a hygienickou nezávadnost.


Další články z rubriky

Zahradní sezona začíná: Jak se na ni připravit?

Zahradní sezona začíná: Jak se na ni připravit?

Probuďte skleník ze zimního spánku. Nezapomeňte na nový nátěr

Probuďte skleník ze zimního spánku. Nezapomeňte na nový nátěr

Ovečkárna sází na recyklovanou vlnu

Ovečkárna sází na recyklovanou vlnu

Písecký víkend módy a designu představuje nabitý program i kampaň na Hithitu

Písecký víkend módy a designu představuje nabitý program i kampaň na Hithitu

Limitovaná edice PRIM ART – umělecké dílo na zápěstí

Limitovaná edice PRIM ART – umělecké dílo na zápěstí

Na vlně audioknih