Magazín Elita

Na podzim se chystá do kin film plný sexu s Hanou Vagnerovou

Na podzim se chystá do kin film plný sexu s Hanou Vagnerovou

Jedním z nejodvážnějších letošních filmových počinů se jistě stane nový český film Hranice lásky, který představí Hanu Vagnerovou, jež se ze stojatých vod svého vztahu s Petrem (Matyáš Řezníček) vydá prozkoumat hranice vlastní upřímnosti, otevřenosti, sexuality a zážitků s jinými partnery. Snímek režíroval jako svůj debut polský režisér a scenárista Tomasz Wiński a v kinech ho diváci uvidí již letos na podzim.

„Hana se v tomto filmu rozhodne testovat s Petrem hranice upřímnosti ve vztahu. Jestli unesou to, že budou stoprocentně otevření, nebudou nic skrývat, budou sami sebou, budou sdílet všechny myšlenky a pocity,“ popsala snímek spoluautorka námětu, scénáře a představitelka hlavní role Hana Vagnerová. „Snažíme se v něm zkoumat emoce v intimních vztazích a to, nakolik jsme ve vztazích upřímní. Lidé často ve vztazích něco cítí, něco potřebují, ale bojí se to říct na rovinu a hrají hry,“ dodal spoluautor námětu, scénáře a režisér snímku Tomasz Wiński.

Námět, který se věnuje u nás zatím nezvyklému tématu ženské sexuality, vznikl po společné diskuzi a oba autoři jej rozvíjeli několik let. Ve finální fázi do něj postupně zasahovalo několik dalších lidí včetně například Petry Hůlové či Olma Omerzu. „Pro mě to byla první zkušenost v pozici autora. Byl to ale strašně zajímavý proces a velké dobrodružství,“ osvětlila vznik filmu Hana Vagnerová. „Tomasz si to vlastně psal pro sebe, aby to mohl režírovat, a já pro sebe, abych to mohla hrát,“ dodala s tím, že se podílela i na výběru svého filmového partnera. „Bylo důležité, aby mezi námi fungovala nějaká chemie, aby to bylo na plátně uvěřitelné. A když přišel na casting Matyáš Řezníček, bylo to jasné.“

Co se týče obsazení dalších rolí, měl režisér také poměrně jasnou představu. „Řekl jsem si, že oslovím všechny ty, kteří mi v této zemi připadají autentičtí a silní ve svém přirozeném projevu. Myslím, že všechny oslovilo téma samotné, tedy upřímnost ve vztahu. A také metoda improvizace, kde mohli velmi svobodně zacházet s textem a vnášet do toho něco svého,“ dodal absolvent pražské FAMU, který pochází z Polska. „Máme tak hvězdný ansámbl. Takový můj splněný sen – Hanka Vagnerová a Matyáš Řezníček, Eliška Křenková, Martin Hofmann, Hynek Čermák, Lenka Krobotová, Antonie Formanová, Elizaveta Maximová, Beáta Kaňoková…“

Jediné, s čím herci trochu bojovali, byla nahota a intimní situace na place. „To se prostě nedalo obejít. A nebylo to snadné. Nedalo se nic předstírat. Šlo o to, aby tomu všichni věřili a nestyděli se. Myslím, že film je do určité míry odvážnější. Velká část filmu se odehrává v posteli, což je takový hezký, mrtvý, uzavřený svět, ve kterém je sexualita jediný živý element. Herci velmi otevřeně mluví o intimitě, o svých fantaziích, zážitcích, potřebách. Nic takového jsem v české kinematografii doposud neviděl,“ řekl Tomasz Wiński.

„Ten film je extrémní. Ať už se to týká emocí, nahoty nebo intimity. Nikdy jsem ale neměla pocit, že by toho režisér nějak zneužil. Chtěli jsme, aby diváci měli pocit, že s tím párem opravdu žijí, takže jsme se museli nějak ‚napojit‘, aby si lidé kladli stejné otázky, jako si kladou ti dva na plátně,“ dodala Hana Vagnerová.

Film Hranice lásky, který přijde do českých kin 3. 11. 2022, byl podpořen Státním fondem kinematografie, koproducentem je Česká televize, distributorem společnost Aerofilms. Zahraničním sales agentem francouzská společnost Loco Films.

Synopse:

Hana (Hana Vagnerová) začíná cítit, že její vztah s Petrem (Matyáš Řezníček) se pohybuje
v příliš zajetých kolejích. Rozhodne se ho tedy osvěžit a začne s Petrem sdílet své erotické představy a tajné sny. Od vyprávění je pak už jen krůček k činům. Ke zkoumání vlastní intimity, k zážitkům s jinými partnery a ke stále intenzivnějšímu hledání hranic, za které se dá v lásce
a sexu zajít. Experiment se svobodou se však může snadno vymknout z rukou…

Foto: Fabiana Hrubiš Mertová

Hrají:

Hana Vagnerová

Matyáš Řezníček

Eliška Křenková

Martin Hofmann

Lenka Krobotová

Hynek Čermák

Antonie Formanová

Cyril Dobrý

Johana Matoušková

Jiří Rendl

Elizaveta Maximová

Ondřej Bauer

Marie Poulová

Václav Vašák

Sára Affašová

Daniel Tůma

Beáta Kaňoková

Kristýna Zemánková

Facebook: www.facebook.com/bordersoflovefilm

Fotogalerie
15933

Další články z rubriky

Vyšehraní „Dvacetiny… 2004-2024“ …ročník věnovaný vzpomínkám, Bedřichu Smetanovi a síle národní hrdosti

Vyšehraní „Dvacetiny… 2004-2024“ …ročník věnovaný vzpomínkám, Bedřichu Smetanovi a síle národní hrdosti

Cirk La Putyka oslaví 15. výročí představením Okamžik v režii Maksima Komara

Cirk La Putyka oslaví 15. výročí představením Okamžik v režii Maksima Komara

Netypickou trojici Štyrský, Toyen, Heisler představí Švandovo divadlo

Netypickou trojici Štyrský, Toyen, Heisler představí Švandovo divadlo

Haně a Petrovi Ulrychovým vychází u Supraphonu nový výběr zásadních písní

Haně a Petrovi Ulrychovým vychází u Supraphonu nový výběr zásadních písní

Největší světové popové hity v jedinečné koncertní show se symfonickým orchestrem

Největší světové popové hity v jedinečné koncertní show se symfonickým orchestrem