Magazín Elita

Rockeři Martin Němec a Jan Homola vystavují společně své obrazy v pražské Galerii 1

Rockeři Martin Němec a Jan Homola vystavují společně své obrazy v pražské Galerii 1

V pražské Galerii 1 je do konce dubna k vidění společná výstava obrazů malířů a muzikantů Jana Homoly (Wohnout) a Martina Němce (Precedens, Lili Marlene), kterou připravila kurátorka PhDr. Renáta Mužíková, Ph.D.  Výstava nese zákonitě název Art and Roll. Expozice je svěží, plná barev a příběhů, které svádí k zamyšlení.  Sama kurátorka tvrdí, že nejvíc ji totiž baví tvorba autorů, kteří umí pro sebe zastavit čas a vytvoří si svůj vlastní svět, v němž tvoří. Všechno je tam jinak, než je v tomhle reálném světě, platí tam jejich pravidla, pohled, cítění a vnímání.

Jak vznikl nápad propojit zrovna tyto dva umělce?
Renáta Mužíková: „Při společných výstavách je asi důležitý průnik, koncept, propojení, ale já se nejvíc řídím intuicí a pocitem. Nemusí to být nutně podobnost v tvorbě, to spíš bývá na škodu, a nakonec to dopadne tak, že si díla mohou skoro konkurovat. Spíš je podstatné, aby se obrazy nějak doplňovaly a něco se v tvorbě autorů propojilo. Pak to funguje. Jan i Martin jsou muzikanti, rockeři, ale oba se intenzivně a aktivně věnují výtvarné tvorbě. Jan je autodidakt a Martin – to možná málokdo ví, vystudoval AVU. Možná tohle je ten pikantní kontrast, který je zároveň pojítkem. A oba jsou skvělí vypravěči příběhů."

Instalace výstavy je velice zajímavá. Dát obrazy (i na) podlahu je dost odvaha…
Renáta Mužíková: „To ano, také byl jeden z nich hned na vernisáži prošlápnut. S tímhle rizikem jsme ale do toho šli. Adjustace této série Janových obrazů si říká o svéráznou prezentaci. Mám dojem, že tahle instalace je unikát. Je zajímavé pozorovat lidi, jak si prohlížejí obrazy se skloněnou hlavou, je to úplně jiný styl vnímání – stát nad obrazem, ne se na něj dívat zpříma. Nebyl to záměr, vzniklo to přirozeně, přímo na místě. A teď si představte, že se díváte třeba na Janův obraz Veď mě ve tmě, kde je osoba snažící se s předpaženýma rukama vyjít z jakési vnitřní temnoty a zvednete pohled a na zdi visí Martinova Pieta. Silný obraz symbolizující milost a ochranu. Najednou vše, v tomto propojení dostává nový rozměr a mnoho dalších výkladů. Je zajímavé o tom pak diskutovat."

Jak na vás působí a jak vnímáte tvorbu svého kolegy na společné výstavě Art&Roll?
Jan Homola: „Martina znám mnoho let jako muzikanta, ale osobně jsme se potkali teprve nedávno. Dříve jsem netušil, že je výtvarně takto činný a byl jsem tím opravdu mile překvapen. Možná si i teď troufám tvrdit, že kdybych viděl Martinova nepodepsaná díla, poznal bych autora. To teď narážím – na pro mne jedno z nejpodstatnějších kritérií úhlu pohledu na umění – a to je rozpoznatelnost. Obrazy se mi líbí a myslím, že se vzájemně nerušeně v Galerii 1 doplňujeme."
Martin Němec: „Obrazy Honzy Homoly jsou podobné jako muzika jeho kapely Wohnout – jsou groteskní, nepřehlédnutelné, bizarní, barevně exponované, rozeznatelné na první dobrou, a přitom profesně korektní. Někdy jsou to, i díky vepsaným textům, jakési opulentní malované vtipy na pomezí poťouchlého surrealizmu. Jsem rád, že jsem se díky naší společné výstavě s Honzou seznámil. Je to moc milý člověk – na rozdíl od své hudby tichý a na rozdíl od svých obrazů jaksi až programově nenápadný, přestože velmi nápaditý."

Co vás na jejich tvorbě jako kurátorku baví?
Renáta Mužíková: „Že jsou oba stejně mladí. (smích) Nejvíc mě totiž baví tvorba autorů, kteří umí pro sebe zastavit čas a vytvoří si svůj vlastní svět, v němž tvoří. Všechno je tam jinak, než je v tomhle reálném světě, platí tam jejich pravidla, pohled, cítění a vnímání – a je absolutní zážitek mít možnost do toho světa nahlédnout. Není to pravidlem u všech tvůrců, že dokáží být v tom, co tvoří opravdu sami sebou – ačkoli si to třeba myslí. Já pracuji pouze s lidmi, kterým jejich tvorbu věřím."

Vaše výstavy mají obvykle i komentované prohlídky. Nejinak tomu bude i v případě výstavy Art and Roll. Kdy bude nejbližší?

Renáta Mužíková: „Čtvrtek 21. dubna v 17 hodin. Těšíme se na vás."

Robert Rohál

Foto Josef Rod a Reny Mužíková

Fotogalerie
15717 15718 15719

Další články z rubriky

Dr. Zuzana Macko ví, jak udržet mladost a svěžest svých klientů

Dr. Zuzana Macko ví, jak udržet mladost a svěžest svých klientů

Album Údolí včel zpěvačky Anny K. září magickou energií

Album Údolí včel zpěvačky Anny K. září magickou energií

Český otužilec překonal světový rekord slavného Wima Hofa, bosé běhání mu změnilo život

Český otužilec překonal světový rekord slavného Wima Hofa, bosé běhání mu změnilo život

Nevadí, že ve filmovém dramatu Sucho není třeskutý humor či vtipné průpovídky

Nevadí, že ve filmovém dramatu Sucho není třeskutý humor či vtipné průpovídky

Jan Levora: Mám všechny své překlady rád, jako rodič má rád všechny své děti

Jan Levora: Mám všechny své překlady rád, jako rodič má rád všechny své děti