Magazín Elita

VERONIKA SUCHÁ POMÁHÁ, JAK NEJLÉPE UMÍ

VERONIKA SUCHÁ POMÁHÁ, JAK NEJLÉPE UMÍ

Veronice Suché nejsou lhostejné nepříznivé osudy druhých, které slýchává, a tak se rozhodla pomáhat tak, jak nejlépe umí. Nerozvíjí jen zbytečné hypotézy, co by…, kdyby..., ale koná. Společně se svým manželem založili na podzim v roce 2016 Nadační fond Daruj vlasy a jeho prostřednictvím pomáhají onkologicky nemocným ženám a dívkám, které po chemoterapii přišly o vlasy či je zradilo tělo a přišly o vlasy. Uvědomili si, že tyto ženy a dívky často provází soucitné pohledy, které jim připomínají jejich diagnózu, ale ony chtějí jít dál a myslet na lepší zítřky. Samotná práce Veroniku prý po třinácti letech přestala naplňovat a toto byl nový náboj, který měl hlubší smysl. Stala se členkou správní rady a je i ředitelkou nadačního fondu. Přes 10 let žila a pracovala v USA. Za ty roky získala cenné zkušenosti v oboru vlásenkářství i v oblasti podnikání. V nadačním fondu má na starost celkový chod organizace, spolupracuje s donátory a podporovateli. Do její činnosti spadá také komunikace s médii, externími spolupracovníky a partnery.  

Co je přimělo pomáhat právě těmto ženám?

„Během své práce se dostáváme do kontaktu s ženami s vypadávajícími vlasy, pány s pleší, ale i s malými dětmi s hlavičkami, na nichž stěží naleznete vlásek. Setkáváme se s mnoha osudy,“ prozradila Veronika. Po malé odmlce ještě dodala: „Chceme, aby lidé, kteří trpí ztrátou vlasů, ať už vlivem onkologické léčby nebo vlivem psychické či kožní choroby, mohli svůj život žít stejně plnohodnotně, jako kdyby byli zcela zdraví.“ S manželem chtěli nejen pomáhat, ale i ukázat, jak lze pomáhat především onkologickým pacientkám, které přichází o vlasy. Inspirace přišla ze zahraničí, kde podobné projekty fungují už 20 let. Dlouho pracovali na systému a chtěli ukázat směr i dalším organizacím, že to jde a zcela transparentně.

Začátky nebyly příliš uspokojivé

Neodradil je ani nepříliš optimistický začátek. Nevzdávali se, odmítali neúspěch. Konečně přišel den, kdy se karta začala otáčet. S každým dalším týdnem přicházelo více a více darovaných copů. Zvyšoval se i počet fanoušků na Facebooku, připojovaly se partnerské salóny a vzestupný trend se do dnešních dnů nezastavil. „Dnes se nám nabízejí nové a zajímavé spolupráce, kterých bychom rádi využili, protože chceme rozdávat více paruk,“ potvrdila nám Veronika, která se chce projektu věnovat ještě o trochu více než do současnosti. Hned také vysvětlila proč: „Zajistit pro nemocné ženy a holčičky paruku na míru, kterou zhotoví hlavní partner nadačního fondu společnost ProfiBeauty s.r.o. není úplně tak jednoduché. Darujete-li někdo vlasy, musí projít tříděním, měřením, vážením, vyčesáváním a až teprve poté putují k hlavnímu partnerovi společnosti ProfiBeauty s.r.o.,“ nastínila zkrácený proces Veronika.

Věděli jste, že darovat vlasy nadačnímu fondu může kdokoliv, třeba i muži? Vlasy od pánů prý mnohdy bývají kvalitnější než dámské, protože nejsou oslabené barvením a stylingem. Přijímají se však i vlasy prošedivělé či barvené. Ideální délka darovaných vlasů je nad 35 cm, vhodné jsou však i ty nad 20 cm. Vlasy do 35 cm na trhu nemají žádnou výkupní hodnotu, zato delší doslova financují výrobu paruk. Mají totiž hodnotu i několika tisíc korun.

Výroba paruky zpravidla zabere jeden měsíc, jde totiž o velmi jemnou ruční práci, vždy se navíc jedná o zpracování přesně na míru žadatelky. Primární se realizační tým snaží, co nejvíce se přiblížit odstínu, jaký si žadatelka přeje, stejně tak vytoužené délce, jakou často měly její vlasy, než o ně přišla. Komfortní paruky z pravých vlasů stojí 20 a více tisíc a na předpis je jen tak nezískáte…

I vy se můžete podílet na chodu nadačního fondu, pokud do něj přispějete! Díky vám pak mohou ženy a dívky získat paruku na míru zcela zdarma. Všichni dárci jsou uvedeni na seznamu dárců a výše jejich příspěvku je dohledatelná na transparentním účtu.

Více informací o projektu rozhodně naleznete na internetové stránce Nadační fond Daruj vlasy.


Další články z rubriky

Miele je partnerem beachvolejbalových šampionů Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera na cestě za olympijským snem

Miele je partnerem beachvolejbalových šampionů Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera na cestě za olympijským snem

Ve skate parku v Rokycanech proběhla první česká instalace veřejných kompostovacích toalet BIOCULTUS Public

Ve skate parku v Rokycanech proběhla první česká instalace veřejných kompostovacích toalet BIOCULTUS Public

Kongres Uzdravení prenatálních traumat se nezadržitelně blíží

Kongres Uzdravení prenatálních traumat se nezadržitelně blíží

Pluxee: Firemní benefity v roce 2024

Pluxee: Firemní benefity v roce 2024

Myslete i vy lepší zítřky

Myslete i vy lepší zítřky

Na vlně audioknih