Magazín Elita

Ve skate parku v Rokycanech proběhla první česká instalace veřejných kompostovacích toalet BIOCULTUS Public

Ve skate parku v Rokycanech proběhla první česká instalace veřejných kompostovacích toalet BIOCULTUS Public

V Rokycanech byla zrealizována historicky první instalace veřejných kompostovacích toalet BIOCULTUS Public, která označuje novou éru v oblasti ekologických hygienických zařízení. Tyto kabiny české výroby, opatřené osvědčenou finskou technologií, nyní hrdě slouží v místním skate parku, kde jsou plně přístupné veřejnosti.

Slavnostní otevření v Rokycanech proběhlo za účasti starosty města Rokycany Tomáše Rady, finského velvyslance v ČR Pasi Tuominena a člena rady pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libora Picka.

Jedním z klíčových rysů kabiny Public je její všestrannost, která umožňuje přizpůsobení konkrétním potřebám místa instalace a zajištění perfektní integrace do okolního prostředí. Tento inovativní typ toalety funguje zcela ekologicky bez potřeby připojení k inženýrským sítím. Bezodpadový provoz je zajištěn díky oddělené a dostatečně prostorné nádobě, která umožňuje materiálům projít vhodným procesem kompostování. Výsledný kompost je využitelný například v kompostárnách.

Fungování BIOCULTUS je jednoduché a efektivní. Kabina je vybavena plastovou kompostovací nádrží s kapilárním dnem finského výrobce GREEN TOILET. Nezávislý systém odvětrání, zakončený robustním ventilátorem, zajišťuje neustálé provzdušňování obsahu nádrže a odvádění nepříjemných pachů mimo kabinu. Tento proces podporuje použití dřevěných hoblin, vedlejšího produktu při výrobě kabiny. A co je hlavní, splachuje se posypáním biomateriálu, nikoliv zalitím litry pitné vody. Jde tedy o šetření pitné vody v praxi.

První prototyp veřejné kompostovací toalety BIOCULTUS Public již slouží na Šumavě v Národním parku na turisticky známém a oblíbeném místě Rovina, kde je spravována obcí Hartmanice a efektivně zapadá do okolní přírody.

V nabídce ekologických toalet nechybí dostupná řešení pro chataře a chalupáře, ale i pro moderní glamping. Pokud se zákazníkům nechce budovat vlastní zahradní toaletu, v nabídce společnosti naleznete i reinkarnaci klasické „kadibudky“ opatřenou kompostovací technologií s praktickou a efektivní obsluhou. 

Společnost BIOCULTUS přináší ekologická řešení toalet jak do veřejného, tak do domácího prostředí. Projekt byl zahájen v roce 2022 jako ekologický start-up s cílem nabídnout řešení toalet do přírodních lokalit, kde není dostupné napojení na inženýrské sítě. Ve veřejném prostoru cílíme na místa s velkým pohybem osob a chybějící infrastrukturou jako jsou turistické křižovatky, výletní místa, záchytná parkoviště, ale i hřbitovy nebo třeba hřiště. Tam všude chybí toalety a nedobrovolně vznikají ilegální záchody, často v místech, kde by bylo hezčí se rozhlížet kolem sebe, nikoliv pod nohy.

Kdo je BIOCULTUS

Mladá česká společnost, jejíž příběh začal při natáčení seriálu Život na Šumavě. Tehdy autorům došlo, že na většině krásných míst, jež běžně navštěvují turisté, chybí veřejné toalety. Inspiraci pro ekologické řešení situace našli ve Skandinávii, kde má tato infrastruktura letitou tradici. "Naším cílem je vytvořit veřejné toalety dostupnější, tak jako fungují například toalety v centrálním parku Helsinek:" říkají zakladatelé BIOCULTUS a dodávají, že problém s fekáliemi se nemá řešit omezením vstupů a dalšími zákazy: "Záchod je sice pořád záchodem, ale může fungovat udržitelně a nemusí zatěžovat své okolí."

https://www.biocultus.com

Fotogalerie
19794 19795

Další články z rubriky

Rumfest 2024 zve na degustace nejlepších rumů z celého světa

Rumfest 2024 zve na degustace nejlepších rumů z celého světa

Soutěž především pro ty, kteří často létají a občas něco zapomenou

Soutěž především pro ty, kteří často létají a občas něco zapomenou

Projekt Na kole jen s přilbou letos rozšíří komunikační kampaň směrem k rodinám

Projekt Na kole jen s přilbou letos rozšíří komunikační kampaň směrem k rodinám

Co si nezapomenout zabalit s sebou na festival?

Co si nezapomenout zabalit s sebou na festival?

Yoga Movement potěší maminky i děti

Yoga Movement potěší maminky i děti