Magazín Elita

BEZPRECEDENTNÍ ROZSÁHLÁ KLINICKÁ STUDIE ZABÝVAJÍCÍ SE VLASTNOSTMI PROBIOTIK SPOLEČNOSTI CHR. HANSEN K POSÍLENÍ IMUNITY

BEZPRECEDENTNÍ ROZSÁHLÁ KLINICKÁ STUDIE ZABÝVAJÍCÍ SE VLASTNOSTMI PROBIOTIK SPOLEČNOSTI CHR. HANSEN K POSÍLENÍ IMUNITY

Praha 7. října (PROTEXT) - Chr. Hansen právě představuje nejrozsáhlejší studii svého druhu, která se zabývá probiotiky k posílení imunity a v široké míře zdůvodňuje vědeckou dokumentaci svých probiotických kmenů. V samé podstatě je cílem prokázat, že konzumovaná probiotika pomohou lidem ochránit se před chřipkou a běžným nachlazením.

Chřipka a jiné virové infekce dýchacího ústrojí jako například běžné nachlazení, které každoročně postihuje ohromné množství lidí, představuje závažný zdravotní problém včetně obrovských nákladů.

Jen v samotných Spojených státech amerických je každoročně zaznamenáno přibližně 500 milionů případů nechřipkových virových infekcí dýchacího ústrojí. Celkový ekonomický dopad léčby těchto infekcí se blíží ke 40 miliardám dolarů ročně(1). Dále každoroční epidemie chřipky v USA představuje průměrné náklady na přímou léčbu ve výši 10,4 miliardy dolarů ročně a celková ekonomická zátěž každoroční epidemie chřipky dosahuje 87,1 miliardy dolarů(2).

Role probiotik v posílení imunity

S použitím modelu vakcinace proti chřipce bude nová studie Chr. Hansen zahrnující 1058 zdravých dospělých účastníků zkoumat, jak konzumace ‘L. casei 431(R)’- jako jedné z vlajkových lodí probiotických kmenů Chr. Hansen - podporuje imunitní systém zdravých lidí v boji proti virovým infekcím dýchacího ústrojí.

"Portfolio probiotik Chr. Hansen již patří mezi vědecky nejlépe zdokumentované na světě a nedávno vyšla v britském časopise Výživa studie imunity s pozoruhodnými zjištěními. Tato studie, kterou právě představujeme, významně utvrzuje vědecký důkaz o přínosech našich probiotik na podporu imunity zdravých lidí," říká za Ch. Hansen Birgit Michelsen, ředitelka vědeckých záležitostí, oddělení zdraví a výživy. Studie vyniká tím, že je velmi rozsáhlá, zahrnuje zdravé jedince a také využívá stejných měřítek a nástrojů kvality jako farmaceutické studie.

(1) Zdroj: Fendrick et al. The economic burden of non-influenza-related viral respiratory tract infection in the United States. Arch Intern Med 2003;163:487-494 (2001 numbers)

(2) Zdroj: Molinari et al: The annual impact of seasonal influenza in the US: Measuring disease burden and costs. Vaccine 2007 (2003 US population)

Přístup multicentra

Studie se provádí ve spolupráci s oddělením výživy lidí, fakulty biologických věd, Univerzity v Kodani (Dánsko) a ve smluvní výzkumné společnosti Harrison Clinical Research v Mnichově (Německo). Profesor Lars O. Dragsted, který vede výzkumný tým Univerzity v Kodani zapojený do studie, říká: "Jsme obzvláště rádi a hrdí na to, že na této prestižní studii spolupracujeme právě se společností Chr. Hansen. Prosazení této neobvykle rozsáhlé a ambiciózní studie vyžaduje klinickou znamenitost a naše očekávání je v přínosu nového významného důkazního materiálu v oblasti výzkumu a také přínosu Univerzitě v Kodani v podobě důvěryhodného a kompetentního akademického partnera."

Multicentrum provádí nábor účastníků studie od září do listopadu 2011. Podrobnosti o této studii nazvanou "Účinek laktobacilů na imunitní systém zdravých dospělých osob" jsou k dispozici na registru právě probíhajících pokusů ISRCTN:

http://www.controlled-trials.com/ISRCTN08280229

O společnosti Chr. Hansen

Chr. Hansen je globální společnost, která působí na poli biologických věd a vyvíjí řešení v oblasti přírodních přísad pro potravinářský, nutriční a farmaceutický průmysl a zemědělství. Veškerá řešení jsou založena na vysoce kompetentním výzkumu a vývoji, stejně jako na významných investicích do technologií. Výše tržeb ve finančním roce 2009/10 dosáhla 576 milionů euro. Společnost se těší vedoucímu postavení na trhu ve všech svých divizích: Kultury a enzymy, Zdraví a výživa a Barviva a směsi. Společnost má přes 2300 motivovaných zaměstnanců ve více než 30 zemích.

Další informace naleznete na http://www.chr-hansen.com.


Další články z rubriky

Miele je partnerem beachvolejbalových šampionů Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera na cestě za olympijským snem

Miele je partnerem beachvolejbalových šampionů Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera na cestě za olympijským snem

Ve skate parku v Rokycanech proběhla první česká instalace veřejných kompostovacích toalet BIOCULTUS Public

Ve skate parku v Rokycanech proběhla první česká instalace veřejných kompostovacích toalet BIOCULTUS Public

Kongres Uzdravení prenatálních traumat se nezadržitelně blíží

Kongres Uzdravení prenatálních traumat se nezadržitelně blíží

Pluxee: Firemní benefity v roce 2024

Pluxee: Firemní benefity v roce 2024

Myslete i vy lepší zítřky

Myslete i vy lepší zítřky

Na vlně audioknih