Magazín Elita

Sokolský společenský oděv zdobí nová brož podle návrhu Hanuše Lamra

Sokolský společenský oděv zdobí nová brož podle návrhu Hanuše Lamra

S velkým ohlasem se setkala podoba nového společenského oděvu pro organizaci Sokol, který pochází z dílny módní návrhářky Štěpánky Pivcové. Dlouholetá tradice se zde potkává s moderními nároky 21. století. Jedinečné jsou i doplňky, které připomínají bohatou historii sokolského kroje. Unikátní brož s názvem Sokolí pírko vznikla podle návrhu uznávaného umělce Hanuše Lamra, jehož díla jsou zastoupena v našich i světových sbírkách a jehož šperky si oblíbily mnohé osobnosti ze světa kultury, byznysu i politiky.

Brož Sokolí pírko

Brož Sokolí pírko se stává plnohodnotným doplňkem nového sokolského společenského oděvu a přidává mu na jedinečnosti a prestiži. Tímto šperkem Hanuš Lamr potvrzuje své umělecké mistrovství, ale také příslib vytváření výjimečných a významově plných děl.

Lamrova brož není jen originálním šperkem, ale také vyjádřením hrdosti a příslušnosti k sokolskému hnutí. Je důkazem toho, jak může tradiční symbolika nalézt své místo v současném uměleckém vyjádření i jak mohou historické hodnoty inspirovat současné tvůrce k vytváření děl s hlubokým přesahem.

Vytvoření brože v podobě sokolího pírka nebylo rozhodně jednoduchou záležitostí, jak potvrzuje i samotný autor. „Zobrazení struktury dravčího pera i charakteristických dvoubarevných pruhů je výsledkem složité, často až filigránské modelace. Věřím, že typickou kresebnost modelu se mi podařilo do materiálu v podobě zlacené mosazi věrně otisknout.“

Sokol jako symbol vítězství, svobody, ušlechtilosti i duchovního prozření

Díky vynikajícímu zraku je sokol vnímán jako symbol duchovního i mentálního prozření či intuice, schopnosti vidět pravdu a dosáhnout vyššího porozumění. Jeho let ztělesňuje svobodu, nezávislost, silnou vůli a schopnost uniknout omezením pozemského života. Rychlost a obratnost při lovu odkazuje na strategickou mysl, efektivitu a schopnost rychle se rozhodovat a jednat.

V různých kulturách je sokol považován za vítězného bojovníka, který triumfuje nad svými protivníky. Sokolí pírko pak může být vnímáno i jako atribut vítězství a převahy.

Podle mnohých duchovních tradic je sokol spojován s vyššími mocnostmi a považován za posla mezi nebem a zemí. Jeho let do výšin představuje touhu po duchovním růstu a vzestupu k vyššímu porozumění.

Vznešený vzhled sokola bývá často spojován i s moudrostí, ušlechtilostí a královskou důstojností. Dravec se vztyčenou hlavou poukazuje na hrdost a sebevědomí, pevnou víru v sebe sama a své vlastní schopnosti.

V kontextu organizace Sokol tento dravec symbolicky odráží hodnoty, které byly vždy jádrem její filozofie a cílů: fyzickou zdatnost, vlastenectví, morální integritu a komunitního ducha. Sokol představuje nejen fyzickou sílu a obratnost, které jsou v sokolském hnutí oslavovány, ale i duchovní sílu a odvahu stát za svými principy a hodnotami.

Poděkování patří speciálně Michalu Burianovi, vzdělavateli ČOS, a Štěpánce Pivcové, módní návrhářce, za možnost podílet se na tomto prestižním projektu.

Foto kredit: oděv – David Surowiecki

Fotogalerie
19504

Další články z rubriky

Zůstaňte v suchu od hlavy k patě! S novou kolekcí Columbia OutDry Etreme Wyldwood to je možné

Zůstaňte v suchu od hlavy k patě! S novou kolekcí Columbia OutDry Etreme Wyldwood to je možné

Zahradní sezona začíná: Jak se na ni připravit?

Zahradní sezona začíná: Jak se na ni připravit?

Probuďte skleník ze zimního spánku. Nezapomeňte na nový nátěr

Probuďte skleník ze zimního spánku. Nezapomeňte na nový nátěr

Ovečkárna sází na recyklovanou vlnu

Ovečkárna sází na recyklovanou vlnu

Písecký víkend módy a designu představuje nabitý program i kampaň na Hithitu

Písecký víkend módy a designu představuje nabitý program i kampaň na Hithitu

Na vlně audioknih