Magazín Elita

Vánoce 2023: Jak vybrat mobilní telefon?

Vánoce 2023: Jak vybrat mobilní telefon?

Chystáte se někoho ze svých blízkých obdarovat mobilním telefonem, ale nevyznáte se v nepřeberném množství modelů, které okupují aktuální trh? S námi se zorientujete více než snadno.

Důležitým faktorem, který odstartuje celý výběr, je cílová osoba, kterou chcete obdarovat. Jiný mobilní telefon koupíte manželce/manželovi, potomkovi a jiný stárnoucímu rodičovi. Co kdo ocení?

  • Děti a dospívající: skvělý displej a fotoaparát.
  • Dospělí: spolehlivost a dlouhou výdrž baterie.
  • Senioři: přehlednost a snadné ovládání.

Další okolností, kterou je nutné zohlednit, je váš rozpočet. Ceny telefonů se mohou výrazně lišit a investice do nejnovějšího modelu nemusí být vždy nejlepší volbou. Určete si maximální částku, kterou jste ochotni za mobil utratit, a můžete začít s porovnáváním parametrů.

1. Operační systém

Na trhu najdete dva nejvíce používané operační systémy: Android a iOS (iPhone). Každý z nich má svá specifika a rozhraní, které nemusejí vyhovovat každému.

2. Výkon

Nejen pro teenagery je výkon telefonu zásadní. Procesor, RAM a úložiště (stejně jako u počítače) ovlivňují celkovou funkčnost a rychlost telefonu. Na to myslete hlavně v případě, že chcete obdarovat náročného uživatele.

Zajímavost: Průměrná spotřeba jednoho mobilního telefonu vyjde na 8,7 Kč za předpokladu, že jedno nabití spotřebuje cca 0,004 kWh a nabíjíte si telefon každý den a platíte průměrně 5,93 kWh. Pokud platíte více než je průměr, nechte si energie přepočítat a srovnejte si ceny elektřiny a zajistěte si tak úsporu svých financí.

3. Velikost a design

Velikost telefonu je důležitá hlavně kvůli pohodlnému používání. Velký telefon se snadněji ovládá a má také větší displej pro komfortnější sledování obsahu. Design je také velmi důležitý, každý má přece rád hezké věci.

4. Kamera

Počet megapixelů, optická stabilizace, noční režim, širokoúhlý objektiv a další pokročilé funkce – to všechno může potěšit milovníky fotografování a natáčení videí. Neopomeňte ani kvalitu přední kamery, která je důležitá pro selfíčka a videohovory.

5. Výdrž baterie

Skvělé funkce a výkon spotřebovávají více energie. Proto hledejte telefony s vyšší kapacitou baterie a volbou úsporných režimů, které vám umožní delší provoz bez nabíjení.

6. Paměť

Dalším důležitým faktorem při výběru mobilního telefonu je velikost úložiště. Kolik místa zaberou všechny aplikace, fotografie a další soubory? Některé modely nabízejí možnost rozšíření paměti pomocí paměťových karet, díky čemuž si můžete během používání telefonu paměť libovolně zvětšovat.

7. Značka

Záleží vám na prověřené kvalitě? Volte značky s dobrou reputací. Přečtěte si recenze uživatelů. Vycházejte i ze svých vlastních zkušeností.

Vysledujte klíčové požadavky osoby, kterou se chystáte obdarovat, a podle toho orientujte svůj výběr. Pokud si na něm necháte záležet a budete se držet všech bodů, věřte, že svým darem vedle nešlápnete – ať už se rozhodnete pro špičkový model, nebo střední střídu.


Další články z rubriky

Zůstaňte v suchu od hlavy k patě! S novou kolekcí Columbia OutDry Etreme Wyldwood to je možné

Zůstaňte v suchu od hlavy k patě! S novou kolekcí Columbia OutDry Etreme Wyldwood to je možné

Zahradní sezona začíná: Jak se na ni připravit?

Zahradní sezona začíná: Jak se na ni připravit?

Probuďte skleník ze zimního spánku. Nezapomeňte na nový nátěr

Probuďte skleník ze zimního spánku. Nezapomeňte na nový nátěr

Ovečkárna sází na recyklovanou vlnu

Ovečkárna sází na recyklovanou vlnu

Písecký víkend módy a designu představuje nabitý program i kampaň na Hithitu

Písecký víkend módy a designu představuje nabitý program i kampaň na Hithitu

Na vlně audioknih