Magazín Elita

Užívejte si chytrou domácnost s čistým svědomím

Užívejte si chytrou domácnost s čistým svědomím

Mnoho lidí si udržitelný životní styl stále spojuje s omezeními a odříkáním. Miele ukazuje, že to jde i jinak – s novými síťovými aplikacemi a službami, které usnadňují každodenní život, přináší na stůl chutné jídlo, šetří vaši peněženku, a navíc jsou šetrné k životnímu prostředí. Jinými slovy: místo frustrace radost z větší udržitelnosti díky chytré domácnosti Miele.

Pokud se u domácího spotřebiče objeví chybové hlášení, první otázka zní: "Co dělat?". Odpověď přináší nová aplikace AI Diagnostics v aplikaci Miele*. Pokud je například zablokovaný přívod vody do pračky, může to mít podle typu spotřebiče různé příčiny, které se však často dají snadno odstranit. AI Diagnostics identifikuje nejpravděpodobnější zdroj závady a v aplikaci poskytne návod pro její odstranění. Pokud to nevede k úspěchu, je k dispozici přímý kontakt na servis Miele. V této souvislosti je třeba zmínit, že je poměrně velký počet volání servisních techniků Miele kvůli poměrně jednoduchým poruchám spotřebičů. Pokud technik vůbec nemusí přijet na místo, ušetří to náklady, nepříjemné domlouvání termínů a všeobecně je to dobré pro životní prostředí díky každému nenajetému kilometru.

V pozdější fázi vývoje bude umělá inteligence dokonce předpovídat poruchy spotřebičů na základě analýzy dat ze senzorů. Jedním z příkladů je nadměrná tvorba pěny v důsledku vysokého dávkování mycího prostředku zákazníky při současném částečném naplnění spotřebiče. Umělá inteligence poté doporučí správné dávkování. AI Diagnostics bude v aplikaci dostupná během několika měsíců, nejprve pro pračky, ale poté se postupně rozšíří i na další výrobky.

Hravě šetřit energií pomocí panelu spotřeby (Consumption Dashboard)

Od spuštění jedna z nejoblíbenějších nových síťových aplikací u Miele: hovoříme o Consumption Dashboard, který firma Miele představila před rokem jako exkluzivní funkci a nyní jej rozšiřuje. Panel v aplikaci poskytuje zákazníkům úplnou transparentnost o spotřebě elektrické energie a vody jejich pračky a myčky nádobí. Týká se to jednotlivých programů, včetně informací o průměrných hodnotách, tipů pro efektivnější využívání spotřebičů a analýz, jak změněné chování při používání zlepšuje osobní ekologickou bilanci a šetří náklady.

Novinkou v této souvislosti je „Měsíční přehled“. Ukazuje využívání ekologických programů v porovnání s předchozími měsíci a vybízí uživatele ke kontrole vlastního chování při používání - včetně výzvy: kdo bude chtít, může porovnat své výsledky s průměrnými údaji o používání ostatních uživatelů Miele. „Záměrně jsme zařadili tuto malou 'soutěžní složku', protože chceme, aby bylo zábavné používat naše spotřebiče co nejšetrněji k životnímu prostředí,“ říká Matthias Frankewitsch z týmu Miele Smart Home. Kromě toho Miele kombinuje Consumption Dashboard s hlasovým ovládáním*. Ti, kteří nechtějí pokaždé kontrolovat údaje o spotřebě pomocí svého chytrého telefonu, se brzy jednoduše zeptají Alexy od Amazonu. Odpověď přijde okamžitě a bude podpořena podrobnými informacemi na Echo Show.

Základy trvale udržitelného vaření

Ekologicky pěstované potraviny, místní suroviny, vegetariánská a veganská kuchyně - udržitelnost už dávno dorazila i do kuchyně, a to nejen jako trend, ale i proto, aby zůstala. Společnost Miele, která má za sebou mnoho desetiletí zkušeností s vařením, podporuje své zákazníky v těchto megatrendech, počínaje správným skladováním potravin v chladničce, přes tipy na přípravu, až po recepty v aplikaci, které byly vyvinuty podle kritérií udržitelnosti.

Správné skladování potravin v chladničce a mrazničce a maximální využití inovativní chladicí technologie spotřebičů Miele zabraňuje plýtvání potravinami a šetří energii. Aplikace ukazuje, jak je to snadné, v části „Eco & Storage Tips“. Příklady: pro šetrné rozmrazování zmrazených potravin je nejlepší skladovat je v chladicí zóně. Chladicí kompresor tak bude mít dodatečné přestávky a odmění se nižší spotřebou elektřiny. Aplikace také poskytuje tipy, které potraviny do chladničky nepatří. Patří mezi ně citrusové plody, banány, brambory, ale také některá zelenina, například okurky a rajčata. V neposlední řadě jsou vysvětleny funkce spotřebiče, jako jsou NoFrost, SuperCool, režim Eco a Dovolená.

Vaření je zábavné a inspirativní a aplikace Miele vám k tomu poskytne spoustu podnětů, počínaje tipy a triky pro minimalizaci spotřeby energie. Například předehřívání pečicí trouby a podobně je ve většině případů zbytečné a má smysl jen při krátké době pečení a vaření. Naopak bez předehřívání lze ušetřit až 20 % elektrické energie. Recepty obsahují také široký výběr veganských a vegetariánských specialit v samostatné části, odkazují na regionální suroviny a věnují se také problematice plýtvání potravinami a mají překvapivé tipy, jak lze chutně zpracovat stonek zeleniny či ovocnou slupku.

*Síťové aplikace popsané v textu jsou dodatečné digitální nabídky společnosti Miele & Cie. KG nebo partnerských společností. Všechny chytré aplikace jsou umožněny systémem Miele@home. Rozsah funkcí se může lišit v závislosti na modelu a zemi.

www.miele.cz


Další články z rubriky

Zůstaňte v suchu od hlavy k patě! S novou kolekcí Columbia OutDry Etreme Wyldwood to je možné

Zůstaňte v suchu od hlavy k patě! S novou kolekcí Columbia OutDry Etreme Wyldwood to je možné

Zahradní sezona začíná: Jak se na ni připravit?

Zahradní sezona začíná: Jak se na ni připravit?

Probuďte skleník ze zimního spánku. Nezapomeňte na nový nátěr

Probuďte skleník ze zimního spánku. Nezapomeňte na nový nátěr

Ovečkárna sází na recyklovanou vlnu

Ovečkárna sází na recyklovanou vlnu

Písecký víkend módy a designu představuje nabitý program i kampaň na Hithitu

Písecký víkend módy a designu představuje nabitý program i kampaň na Hithitu

Na vlně audioknih