Magazín Elita

Podzim plný ovoce a zeleniny: Jak s plody naložit co nejlépe, abychom je nemuseli vyhazovat?

Podzim plný ovoce a zeleniny: Jak s plody naložit co nejlépe, abychom je nemuseli vyhazovat?

Ovoce a zelenina se u Čechů těší stále větší oblibě, vyplývá to z dat Českého statistického úřadu[1]. Přestože jsou tyto suroviny oblíbené, stále tvoří značnou část odpadu v našich domácnostech. A protože právě vrcholí podzimní sklizeň mnoha druhů ovoce a zeleniny, je ideální čas se společně podívat na to, jak ze sklizně vytěžit maximum díky správnému zpracování a uskladnění. A společně tak dokážeme zabránit plýtvání potravinami.

Začátek podzimu přináší ideální čas pro sklizeň úrody z našich sadů a polí. Sklízíme širokou paletu plodové i listové zeleniny, jako jsou dýně, cibule, zelí, brambory, mrkve, petržel, ale také stále dozrávající rajčata a cukety. Na řadu přicházejí také obiloviny, těch by se podle odhadů Českého statistického úřadu mělo u nás sklidit téměř 7 milionů tun[2]. Sklízet se bude také například hrách, fazole a mák. Nyní je také čas na ovoce, včetně jablek, hrušek, švestek a hroznového vína. Nesmíme zapomínat ani na ořechy a houby. Pokud se rozhodnete nakupovat podzimní ovoce a zeleninu, je vhodné volit produkty od prověřených dodavatelů, jako jsou ty s logem kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

Klíčovým krokem v péči o ovoce a zeleninu je správné skladování surovin. Obecně platí, že ideální podmínky zahrnují uchování v přítmí a při vhodné teplotě, která se liší podle druhu surovin. Mimo to existuje možnost zpracovat zeleninu různými způsoby, jako je konzervování, sušení nebo zamrazení. Pokud jde o nadbytek ovoce, existují různé způsoby jeho využití, včetně výroby džemů, kompotů nebo moštů.

Jak tedy správně skladovat podzimní ovoce a zeleninu?

Brambory

Věděli jste, že každý Čech sní průměrně 60 kilogramů brambor ročně a v Česku je registrováno 119 odrůd? A také, že nejvíce brambor se vypěstuje na Vysočině?

Jak si tedy brambory udržet co nejdéle čerstvé? V případě této oblíbené plodiny uděláte nejlépe, pokud zamezíte přístupu světla, zajistíte teplotu kolem 4 °C a relativní vlhkost v rozmezí 80–90 %. Důležité je také, aby hlízy byly umístěné v prodyšném obalu, třeba v přepravce. Uchovávání brambor v ledničce nebo v pokoji se nedoporučuje kvůli nevhodné teplotě. Nízké teploty mohou způsobit, že škrob v bramboře se přemění v cukr. To může vést ke změně chuti brambor, což je nepříjemné, pokud je plánujete použít k vaření nebo pečení. Pokojová teplota naopak může způsobit, že brambory klíčí rychleji, což může rovněž vést ke ztrátě chuti a textury, a jsou náchylnější ke zkáze.

Cibule

Dostatečně suchou cibuli skladujte v temnu a chladu, podobně jako brambory. Dejte však pozor na to, aby tyto dvě plodiny nebyly v kontaktu – v opačném případě se vám obě začnou kazit. I zde platí, že cibule (a třeba ani česnek) nejsou vhodné ke skladování v chladničce.

Dostatečně suchou cibuli je nejlepší skladovat v temnu a na chladném místě, obdobně jako brambory. Je však důležité dát pozor na to, aby tyto dvě plodiny nebyly ve vzájemném kontaktu, protože to může vést k tomu, že se obě začnou rychle kazit. Je důležité poznamenat, že cibule (a stejně tak česnek) nejsou vhodné pro skladování v chladničce. Chladnička může způsobit, že cibule změkne a ztratí svou typickou chuť. Optimální teplota pro skladování cibule je kolem 7–10 °C s dobrou cirkulací vzduchu. Chladné a suché místo, například temný sklep nebo spíž, je ideální pro dlouhodobé uchování cibule.

Mimo to doporučujeme skladovanou cibuli pravidelně kontrolovat, případně odstranit zkažené kusy a zajistit, že je uložena v suchém prostředí, aby se zabránilo vlhkosti, která by mohla způsobit zkázu.

Kořenová zelenina

Zde pro vás máme zajímavou možnost uchování. Mrkev či petržel očistěte od hlíny (ovšem nemyjte vodou) a zkraťte nať zhruba na 3 cm. Zeleninu poté umístěte do přepravky s vlhkým, ale nikoliv mokrým pískem, jako byste ji znovu chtěli zasadit. Nádobu umístěte do chladného, tmavého sklepa a zelenina tak vydrží dlouho svěží.

Dalším vhodným způsobem uchování je mražení. Avšak i při mražení je důležité provést předcházející krok, kterým je blanšírování zeleniny, aby si zachovala svou chuť a vitamíny. Blanšírování zahrnuje prudké spaření zeleniny ve vroucí vodě, následované rychlým ochlazením. Tím se zničí bakterie a prodlouží se trvanlivost zeleniny v mrazáku až na 12 měsíců.

Jablka

Jablka mají ráda studené prostory s vysokou vlhkostí. Docílíte toho například pomocí nádoby s vodou umístěnou poblíž ovoce. To skládejte do prodyšných bedýnek nejlépe v jedné vrstvě a určitě je nemyjte vodou – plody jinak zbavíte přírodní ochranné vrstvy. Pokud tyto postupy dodržíte, jablka vám vydrží klidně i několik měsíců.

Fotogalerie
18758

Další články z rubriky

Zůstaňte v suchu od hlavy k patě! S novou kolekcí Columbia OutDry Etreme Wyldwood to je možné

Zůstaňte v suchu od hlavy k patě! S novou kolekcí Columbia OutDry Etreme Wyldwood to je možné

Zahradní sezona začíná: Jak se na ni připravit?

Zahradní sezona začíná: Jak se na ni připravit?

Probuďte skleník ze zimního spánku. Nezapomeňte na nový nátěr

Probuďte skleník ze zimního spánku. Nezapomeňte na nový nátěr

Ovečkárna sází na recyklovanou vlnu

Ovečkárna sází na recyklovanou vlnu

Písecký víkend módy a designu představuje nabitý program i kampaň na Hithitu

Písecký víkend módy a designu představuje nabitý program i kampaň na Hithitu

Na vlně audioknih