Magazín Elita

Mezinárodní den psů: Průzkum ukázal, jak Češi pečují o své „chlupáče“

Mezinárodní den psů: Průzkum ukázal, jak Češi pečují o své „chlupáče“

Mezinárodní den psů slavíme 26. srpna. V roce 2004 a vyhlásila ho přední americká odbornice na chov domácích mazlíčků Colleen Paigeová. Dnes už není jen jeho úkolem pomáhat při lovu nebo hlídat obydlí, mnozí se stávají nepostradatelnými členy rodiny. Podle německých expertů byl domestikovaný již před více než šestnácti tisíci lety. Vědci tak soudí z nálezu lebky a zubů, objevených v jeskyni Kesslerloch na severu Švýcarska. Pravděpodobně však historie vzájemného soužití sahá ještě dále... Od těch dob sdílí psi nejednu lidskou domácnost. A zvláště o Češích se říká, že jsou národem pejskařů! Podle průzkumu technologické společnosti Dyson „Dust Study 2022-3“ je v České republice pes nejčastějším domácím mazlíčkem, má ho více než polovina dotázaných.

Praktický pomocník pro úklid pelíšku

O tom, že jsou pejsci svým majitelům opravdu blízcí, svědčí i fakt, že 54 % Čechů dotázaných v uvedené studii neomezuje, kam jejich pes v domě chodí. Hlavním místem, kde obvykle majitelé umožňují svému psovi či psům strávit noc, je pelíšek. Celosvětově v něm podle průzkumu spí 59 % zdomácnělých pejsků. Třetina českých respondentů však přiznala, že s nimi jejich chlupatý miláček sdílí společné lůžko. Dalších 30 % odpovědělo, že nechává psa spát v ložnici na podlaze. Čištění míst, kde chlupáč tráví nejvíce času, je však někdy náročné, zejména u dlouhosrstých plemen. Inženýři ze společnosti Dyson proto vyvinuli speciální hubici na vysavač (kompatibilní například s bezdrátovými vysavači Dyson V12 Detect Slim nebo Dyson V15 Detect), která má kónický kartáč. Dokáže rychle sbírat chlupy bez namotávání na kartáčovou tyč. Postupně se svinou a nasají do sběrné nádoby, takže nemusíte složitě čistit kartáč jako u jiných vysavačů. Hubice je poháněná motorem a vhodná pro menší prostory – je tedy ideálním pomocníkem pro čištění pelíšků, ale i matrací, čalouněného nábytku nebo interiéru aut, kde ulpívají psí chlupy.

Přílišná péče může někdy škodit

Oddanou lásku svých čtyřnohých přátel vracejí majitelé svým pejskům často až vrchovatě. Doby, kdy k výbavě psa patřil obojek, vodítko, košík a misky na vodu a žrádlo jsou v nenávratnu. Tatam jsou také časy, kdy se „hafan“ koupal maximálně v rybníce a sem tam se mu ostříhala srst. Dnes si mohou chlupatí společníci připadat jako Kleopatra v lázních a dopřát si v salónech nejrůznější kosmetické a wellness programy, jako jsou ozonové koupele pro lepší srst, kůži, svaly, krevní oběh a psychiku psa, perličkové koupele, aromaterapii nebo masáže. Existují i nejrůznější výstřelky, včetně psích parfémů. Ovšem pozor: Například časté koupele s přídavkem mýdel či šamponů mohou psům i uškodit, jelikož přílišné odmašťování srsti může narušit mikroflóru kůže a přirozený ochranný tukový film. Nic se tedy nemá přehánět. Ideální je čistá voda a pokud dojde k velkému znečištění, vždy je potřeba použít speciální kosmetické přípravky určené pro psy.

Polovina Čechů bere kartáčování pejska jako rutinu

Oproti tomu pravidelné česání a kartáčování je pro hygienu psů přínosné, navíc se při něm provádí i masáž kůže, její prokrvení a přívod nových živin. Průzkum společnosti Dyson zjistil, že polovina Čechů považuje vyčesávání svých mazlíčků za pravidelnou rutinu – dokonce je to nejvyšší počet v porovnání s jinými zeměmi regionu Evropy, Blízkého východu a Afriky. Češi nejčastěji uvedli, že při vyčesávání je největší prioritou odstranit části písku a půdy – tuto odpověď zvolilo 48 % respondentů. Dále chtějí odstranit prach (37 %), vlasy (33 %), bakterie (30 %), části kůže/lupiny (28 %), ale také viry, roztoče a jejich výkaly, prach a zbytky jídla.

Samočistící kartáč na vysavač odstraňuje alergeny i odumřelé kožní buňky

Čtvrtina českých páníčků vyčesává svého psa každý den a zdaleka nejoblíbenějším nástrojem pro péči o srst je kartáč či hřeben. Pouze 8 % respondentů využívá speciální nástavec na vysavač – zatímco celosvětově volí tento způsob téměř pětina majitelů psů. Přitom se jedná o užitečnou pomůcku. Samočistící kartáč se připojí na vysavač, takže veškeré chloupky míří přímo do útrob přístroje. Díky této jednoduché proceduře můžete snadno odstranit alergeny, jako jsou pyly, které po procházce ulpívají na srsti vašeho miláčka. Současně odstraňuje odumřelé kožní buňky a zlepšuje tak kvalitu srsti. Například společnost Dyson nabízí tento speciální nástavec, který lze nastavit pro různou délku srsti, takže se hodí pro středně dlouhou i dlouhou srst.

Fotogalerie
18327 18328 18329 18330 18331

Další články z rubriky

Zůstaňte v suchu od hlavy k patě! S novou kolekcí Columbia OutDry Etreme Wyldwood to je možné

Zůstaňte v suchu od hlavy k patě! S novou kolekcí Columbia OutDry Etreme Wyldwood to je možné

Zahradní sezona začíná: Jak se na ni připravit?

Zahradní sezona začíná: Jak se na ni připravit?

Probuďte skleník ze zimního spánku. Nezapomeňte na nový nátěr

Probuďte skleník ze zimního spánku. Nezapomeňte na nový nátěr

Ovečkárna sází na recyklovanou vlnu

Ovečkárna sází na recyklovanou vlnu

Písecký víkend módy a designu představuje nabitý program i kampaň na Hithitu

Písecký víkend módy a designu představuje nabitý program i kampaň na Hithitu

Na vlně audioknih