Magazín Elita

Zvyšte hodnotu svého domu správnou renovací

Zvyšte hodnotu svého domu správnou renovací

Jak efektivně zvýšit hodnotu svého domu před prodejem a jak prodloužit životnost a funkčnost stavby, ve které žijete? Rekonstrukce koupelny, výměna podlah, zateplení, obnova fasády a revitalizace zahrady včetně drobných funkčních staveb jsou podle odborníků nejčastější a nejefektivnější způsoby, jak zvýšit hodnotu nemovitosti. Klíčem přitom nejsou drahé, ale kvalitní materiály a odborné znalosti.   

Před zahájením doporučují vypracovat podrobný plán, ideálně formou projektu. „Základním pravidlem, kterým je třeba se při renovaci řídit, je požadovat vypracování detailů již ve fázi projektu,“ radí odborník společnosti Sika Branislav Augustín.

Ať už investujete čas a peníze do zateplení nebo renovace interiéru, měli byste si předem promyslet i použité materiály. Jsou důležitou součástí rozpočtu a mají také vliv na životnost přestavby. „Nejlevnější řešení často nevydrží ani deklarovanou životnost. Kvalitní systém, tj. použití materiálů a postupů, které fungují společně a ve vzájemné harmonii, je alfou a omegou kvalitní renovace,“ upozorňuje Bc. Augustín.

Základní hodnocení

Nejen zvýšení hodnoty nemovitosti, ale také úsporu nákladů na vytápění a chlazení přináší izolace - obvodového pláště, podlah a střechy. Podle Lukáše Kmenty, odborníka na izolace z Huntsman Building Solutions, je dobrá izolace paropropustná, prodyšná a časem nedegraduje. Měla by být schopna pohlcovat zvuk, v ideálním případě také chránit před zářením a být ekologicky nezávadná.

Stříkanou pěnou lze izolovat efektivně (spojitě, bez přechodů a spár) a zároveň extrémně rychle a bez nepořádku. „Standardní dům lze kanadskou pěnou zateplit za jediný den. Musí ji však provádět certifikovaní pracovníci, nelze ji aplikovat svépomocí,“ upozornil L. Kmenta, country manager HBS pro Českou republiku a Slovensko.

Svépomocné, neprofesionální zateplení přináší pouze vzhledové úspory, protože izolace bude pravděpodobně nedokonalá, budou se tvořit tepelné mosty a ve vlhkých prostorách plísně. Odborníci doporučují před úpravou fasády vyměnit také stará okna a vstupní dřevěné prvky. I tento krok zvyšuje hodnotu nemovitosti.

Zaměřeno na koupelnu

Základem dobré koupelny je funkční hydroizolace, zajištěné větrání a použití materiálů, které vlhkost nepoškodí a snadno se udržují v čistotě. I proto se stále více koupelen osvěžuje použitím pohledového betonu.

„Má zajímavou strukturu a vlastnosti, které z něj dělají příjemný a snadno udržovatelný funkční i designový povrch,“ hodnotí B. Augustín ze společnosti Sika. „Pokud na podlahy nebo stěny použijete dekorativní stěrku z mikrocementu, výsledek bude elegantní, nadčasový, s autentickým designem. Stěrka je vysoce přilnavá, aplikace je jednoduchá a rychlá a pro efektivní výsledek stačí nanést pouze tenkou vrstvu. Betonová podlaha i stěrka jsou paropropustné, což zabraňuje vzniku plísní.“

Doporučuje také myslet na detaily: do malých koupelnových prostor se hodí dlažba většího formátu, ale orientovaná na krajinu. Všechny rohy a místa, kam se může dostat voda, by měly být utěsněny silikonem a stoupačky by měly být provedeny tak, aby se k nim dalo dostat bez bourání.

Zahrada s dalšími možnostmi

Podle realitních makléřů lidé často zapomínají, že zahrada má také vliv na celkovou hodnotu nemovitosti. Nejen její velikost, ale také stav a vybavení. To znamená například bazén, altán, ale také kůlna na zahradní techniku a nářadí, zahradní domek nebo letní kuchyň. Tyto drobné stavby do 25 m² stačí pouze ohlásit stavebnímu úřadu, nepotřebují povolení.

„Pro některé kutily může stavba přístavby rodinného domu znít jako výzva k seberealizaci. Zárukou kvality, úspory času a námahy je však realizace zahradní stavby s pomocí odborníků. Proto doporučuji udělat si průzkum trhu,“ radí Marek Choleva, odborník na montované zahradní domky a garáže ze společnosti Gardeon.

Dodává, že přístavba nemusí být pouze zděná. Může být vyrobena i na zakázku. Kromě toho, že je hotová za několik hodin, lze ji v případě potřeby snadno demontovat, přemístit, zvětšit nebo zmenšit. Je také možné k ní přistavět kůlnu.


Další články z rubriky

Zůstaňte v suchu od hlavy k patě! S novou kolekcí Columbia OutDry Etreme Wyldwood to je možné

Zůstaňte v suchu od hlavy k patě! S novou kolekcí Columbia OutDry Etreme Wyldwood to je možné

Zahradní sezona začíná: Jak se na ni připravit?

Zahradní sezona začíná: Jak se na ni připravit?

Probuďte skleník ze zimního spánku. Nezapomeňte na nový nátěr

Probuďte skleník ze zimního spánku. Nezapomeňte na nový nátěr

Ovečkárna sází na recyklovanou vlnu

Ovečkárna sází na recyklovanou vlnu

Písecký víkend módy a designu představuje nabitý program i kampaň na Hithitu

Písecký víkend módy a designu představuje nabitý program i kampaň na Hithitu

Na vlně audioknih