Magazín Elita

Granule nebo kapsičky? Aneb, jaká strava je pro kočku vhodnější

Granule nebo kapsičky? Aneb, jaká strava je pro kočku vhodnější

Kočky jsou tvorové mlsní a vybíraví, a tak nejednoho chovatele často trápí fakt, čím uspokojit mlsný kočičí jazýček a zda stáhnout spíše po kapsičkách, které vypadají lákavěji nebo stravu založit na granulích. Není ani výjimkou, že kočka si zamiluje určité krmivo a příchuť, a tak nadšený páníček rychle nakoupí preferovaný druh krmiva do zásoby, aby za pár dní zjistil, že kočka jej najednou odmítá pozřít. Jak tedy uspokojit proměnlivé kočičí chutě a platí zažitá domněnka, že granule představují vyvážené komplexní krmivo, ve kterém kočce nic nechybí, a naopak kapsičky jsou spíše pro rozmazlování kočky a nejsou příliš výživné? Zjistěte, jak je to doopravdy.

Granule versus kapsičky

Granule jako krmivo pro kočky jsou obecně vnímány jako komplexní strava, která splňuje všechny požadavky na vyváženou výživu kočky. O kapsičkách se naopak často říká, že nejsou příliš kvalitní a spíše, než na výživovou hodnotu cílí na kočičí chutě a mlsný jazýček a omámí je především vůní, chutí a konzistencí. Existují dokonce chovatelé, kteří kapsičky naprosto odmítají s tvrzením, že v nich není nic kvalitního.

To vše spíše ale patří do kategorie mýtů a pověr. Granule skutečně představují vyvážené komplexní krmivo pro kočky, na našem trhu nalezneme granule se speciálními recepturami určené pro koťata, pro dospělé kočky, a dokonce i pro kočky žijících v bytech, pro venkovní kočky i pro kastrované kočky. „Receptury granulí jsou u kvalitních značek a výrobců uzpůsobeny na míru a pro podporu zdraví a organismu konkrétních kategorií koček, v jednotlivých recepturách tak nechybí prospěšné vitamíny, minerály, antioxidanty, živočišné proteiny nebo omega-3 a 6 mastné kyseliny, které dbají na podporu srdeční činnosti, trávení, imunity i močové soustavy (např. Shelma),“ vysvětluje Jan Andres ze společnosti Partner in Pet Food a dodává, že je vždy třeba pečlivě vybírat a sledovat složení, zejména obsah a podíl složek živočišného původu, obsah vitamínů a minerálů i to, zda je krmivo bez obilné. I mezi granulemi lze bohužel narazit na nekvalitní krmiva, která rozhodně kočce nezajistí komplexní výživu a nepřinesou kýžené benefity pro zdraví a vitalitu.

Kapsičky pro kočky jsou oproti granulím příkladem takzvaného mokrého krmiva. Jejich konzistence je vlhká, obsažené kousky jsou doplněny šťávou, omáčkou nebo želé a kočky často milují právě konzistenci. Chovatelé tak mnohdy žijí v domnění, že kočky mají kapsičky spíše na mlsání a nejvíce je zajímají šťávy a omáčky. To sice může být fakt, ale ne ani tolik proto, že by chtěly mlsat, ale spíše pro ně představují možnost, jak doplnit tekutiny. Celá řada koček se totiž vodu příliš nepije, mnohdy ani za účelem zapití granulí, kde je to téměř nezbytné.

Jak je to doopravdy?

Specialisté na kočičí krmiva tak dnes spíše preferují kočku krmit kombinací granulí a kapsiček. Granule je třeba mít pro kočku k dispozici po celý den, aby si dle potřeby mohla kdykoli vzít a kapičky je vhodné dávat 1x denně, ideálně ráno. „Chovatelům, kteří váhají, zda volit granule nebo kapsičky bych doporučil kombinaci. Kočky z nich získají vše potřebné a mají navíc jistotu, že díky konzistenci kapsiček je podpořen i pitný režim kočky, který bývá často problém. Je ale nezbytné sáhnout po kvalitních kapičkách, ideálně takových, které vynikají vysokým podílem masa a surovin živočišného původu, superpotravinami a vitamíny a minerály. Žádoucí je rovněž to, aby kapsičky pro kočky byly bezobilné a měly spíše podobu dušených masových filetek v omáčce a lahodné příchutě,“ vysvětluje specialista na krmiva Jan Andres.

V rámci výběru krmiv pro kočky je ale třeba myslet na základní pravidlo. Granule i kapsičky bychom měli volit vždy od jednoho výrobce. Vzájemně se tak totiž doplňují, kdy v receptuře bývají užity suroviny vycházející ze stejného základu.

Fotogalerie
18247 18248

Další články z rubriky

Zůstaňte v suchu od hlavy k patě! S novou kolekcí Columbia OutDry Etreme Wyldwood to je možné

Zůstaňte v suchu od hlavy k patě! S novou kolekcí Columbia OutDry Etreme Wyldwood to je možné

Zahradní sezona začíná: Jak se na ni připravit?

Zahradní sezona začíná: Jak se na ni připravit?

Probuďte skleník ze zimního spánku. Nezapomeňte na nový nátěr

Probuďte skleník ze zimního spánku. Nezapomeňte na nový nátěr

Ovečkárna sází na recyklovanou vlnu

Ovečkárna sází na recyklovanou vlnu

Písecký víkend módy a designu představuje nabitý program i kampaň na Hithitu

Písecký víkend módy a designu představuje nabitý program i kampaň na Hithitu

Na vlně audioknih