Magazín Elita

Hanuš a Zlatka Lamrovi vystavují v působivých prostorách Havlíčkovy vily v Břeclavi-Poštorné

Hanuš a Zlatka Lamrovi vystavují v působivých prostorách Havlíčkovy vily v Břeclavi-Poštorné

Od 18. června do 31. října 2023 se v Havlíčkově vile v Břeclavi-Poštorné koná výstava Z luhů a hájů, která v překvapivých souvislostech představí práce Hanuše a Zlatky Lamrových. Více než rok vznikal tento unikátní projekt, který spojil kreativitu a um manželů Lamrových, kurátorky Terezie Zemánkové, dvorní architektky Halvlíčkovy vily Heleny Dařbujánové a týmu Moravské krásy.

„Manželské duo, které vás v okamžiku setkání srdečně přijme do své bubliny zenového klidu a nečekané skromnosti. Zlatka a Hanuš Lamrovi jsou uměleckým párem, kdy nevíte jestli se nejdřív rozplývat nad jejími jemně nadýchanými výšivkami nebo nad jeho do detailů propracovanými úchvatnými šperky. Dvojici z Prahy do Havlíčkovy vily coby své přátele jednoho slunečného letního dne přivedla Helena Dařbujánová, naše dvorní architektka. A my jsme jí za to ohromně vděční,“ říká ředitelka nadačního fondu Moravská krása Monika Vintrlíková.

Návštěvníci, kteří vnímají Hanuše Lamra jako tvůrce křehkých šperků s převážně přírodními motivy, mohou být lehce zaskočeni. Nakonec budou ale spolu s těmi, kdo sledují jeho tvorbu dlouhodobě a systematicky, vtaženi do důmyslné hry protikladů.

V instalacích inspirovaných barokem, dekadencí i surrealismem se objeví průřez kolekcemi, a to v podobě prolínání zdánlivě nekompatibilních světů - artového a folklórního, mužského a ženského, života a smrti, města a venkova, křehkosti i tíhy. Symfonie kontrastů však v závěru vyústí v očekávaný soulad, podobně jako v přírodě či životě.

„Koncept výstavy počítá s místnostmi, které se nacházejí v našem imaginárním domě. Procházející návštěvníci jsou konfrontováni s našimi vzpomínkami, příběhy, sny a vizemi,“ vysvětluje Hanuš Lamr. Jaké obrazy se jim postupně odkryjí?

Hodovní síň

Už v první instalaci se dokonale prolnou umělecké světy obou manželů. Zlatčinu křehkou výšivku s motivem granátových jablek na prostírání či utěrkách protne Hanušova upomínka na úspěšnou artovou kolekci Lust for Eden a symbolika vanitas v podobě dekadentních zátiší nebo částečně rozbitého nádobí, jímž prorůstají rostliny jako durman či blín. Hlavním motivem je zde hostina, symbolizovaná několika stylizovanými talíři s večeří pro pozvané hosty. Dají přednost italskému stylu s krabím krunýřem vyloženým plátkovou mědí, moravské variantě v podobě pokladů z říčky Kyjovky plné mušlí, perel a přívěsků, nebo upřednostní „pichlavý“ mosazný talíř z Lust for Eden? Další výtvarné techniky zastupují krajiny, malované Lamrovými v dobách, kdy se začínali poznávat. Je zajímavé sledovat, jak každý z nich vnímá stejnou předlohu svým osobitým způsobem. Stejně jako malované nápisy na stěnách a stoly, u kterých se nakonec všichni sejdou, symbolizují typickou výzdobu venkovských stavení.

Budoár výšivky

Už podle názvu je zřejmé, že v hlavní roli tu bude hrát výšivka Zlatky Lamrové, volně zavěšená v prostoru. Stylovou čistotu této místnosti umocňuje důmyslná hra s průsvity.

Modrá jizba

Ikonická technika modrotisku představuje esenci skutečného folklóru v jeho původní podobě. V Modré jizbě se mu bohatě dostává prostoru na zdech, doplňuje ho několik Hanušových soch.

Kabinet kuriozit

Symbióza tvorby manželů Lamrových je dobře patrná i v další místnosti nazvané Kabinet kuriozit. Polootevřená komoda, nebo také ne-oltář, vybízí k objevování skrytých tajemství, nad ní umístěná Zlatčina výšivka mechorostových obličejů je originální připomínkou slavných arcimboldovských kompozic. Nachází se zde i dvě zbrusu nové plastiky Frňákovník a Duboví bratři.

Komnata srdce

V menším prostoru můžete obdivovat zarámované výšivky ze společné expozice Cereal, adorující vztah k půdě a obilným lánům. Právě tyto výšivky stály na počátku spolupráce Hanuše a Zlatka Lamrových a týmu Moravské krásy, která vyústila v tuto nádhernou výstavu. V místnosti se nalézá i prosklený stolek ukrývající vínek, jeden z klíčových motivů Lamrovy práce, a něžné srdcovky z oblíbené kolekce Sacré Coeur. V netypických instalacích tu na vás čeká průřez dalšími kolekcemi, rám, který Hanuš vytvářel na své milované chalupě v Potštejně. Doplňuje ho vínek, který uvila Zlatka a Hanuš ho odlil do vosku a galvanoplasticky pokovil. Toto patro pak uzavírá jejich společný imaginární, „srdeční“ svět. 

Podkroví snů

Samostatnou kapitolou je atmosférický prostor půdy s dřevěnými trámy a dechberoucím světlem. Na návštěvníky tu čekají skleněné Hanušovy plastiky jako včelí oltář nebo opuštěné sršní hnízdo i Zlatčina kolekce z Designbloku v podobě upcyklovaných šatů ze starých prostěradel či povlečení instalovaných ve skříních nebo na prádelních šňůrách – stejně, jako by to udělali obyvatelé nějakého stavení. Unikátem je i téměř metrová plastika durmanu, svařeného ze 13 kusů, symbolizujícího sušení bylin.

Pestrý rok Hanuše Lamra

Na nedostatek zájmu a výstavních příležitostí si letos Hanuš Lamr rozhodně nemůže stěžovat. Jeho spanilou jízdu Českem odstartovali rodinní Tři Lamři ve Svitavách (16. 4. – 28. 5.), následovaná výstavou manželů Lamrových v Ústí nad Orlicí (19. 4. – 4. 6.). V prostorách kláštera Kladruby budou od 25. 6. do 30. 9. k vidění jeho práce v rámci skupinové výstavy Madona. V srpnu pak společně se Zlatkou zamíří do Galerie 12 v Náměšti nad Oslavou.

S velkým ohlasem veřejnosti se setkala jeho brož s názvem Květ růžového kaštanu, který vynesla u příležitosti vyhlášení vítězství ve volbách manželka prezidenta paní Eva Pavlová. Obdivovat ji můžete na výstavě První dámy – móda a styl v Nové budově Národního muzea do 30. 4. 2024.

Ve větší míře se letos s díly Hanuše Lamra mohou setkávat i zahraniční milovníci umění a designu. Lamrovy šperky či objekty sklízely úspěchy např. v rámci prestižní výstavy autorského šperku Radical Nature v Českém centru Mnichov (9. – 12. 3. - součást Mnichovského týdne šperků) nebo veletrhu šperku SIERAAD Art Fair v Amsterdamu (18. – 22. 5. 2023). Diadém Sbírka, vytvořený pro Národní muzeum v rámci 200. výročí založení této významné kulturní instituce, je součástí výstavy Brilliant Bohemian Garnets v Iowě. Expozice starožitností i modernějších předmětů s českými granáty ze sbírek Národního muzea je ve zdejším National Czech & Slovak Museum & Library k vidění do 14. 1. 2024. V září pak Hanuš zavítá i do Barcelony na veletrh Contemporania.

Fotogalerie
18070 18071 18072 18073 18074 18075

Další články z rubriky

Zůstaňte v suchu od hlavy k patě! S novou kolekcí Columbia OutDry Etreme Wyldwood to je možné

Zůstaňte v suchu od hlavy k patě! S novou kolekcí Columbia OutDry Etreme Wyldwood to je možné

Zahradní sezona začíná: Jak se na ni připravit?

Zahradní sezona začíná: Jak se na ni připravit?

Probuďte skleník ze zimního spánku. Nezapomeňte na nový nátěr

Probuďte skleník ze zimního spánku. Nezapomeňte na nový nátěr

Ovečkárna sází na recyklovanou vlnu

Ovečkárna sází na recyklovanou vlnu

Písecký víkend módy a designu představuje nabitý program i kampaň na Hithitu

Písecký víkend módy a designu představuje nabitý program i kampaň na Hithitu

Na vlně audioknih