Magazín Elita

Zdeněk Pohlreich a Iva Kubelková připravili nejen polentovou placku s jarním salátem

Zdeněk Pohlreich a Iva Kubelková připravili nejen polentovou placku s jarním salátem

Online seriál o vaření se Zdeňkem Pohlreichem pokračuje novým receptem, při jehož přípravě zdatně asistovala půvabná Iva Kubelková. Pokud máte chuť na něco jarně odlehčeného, pak si jistě na následujících pokrmech opravdu pochutnáte. Suroviny seženete v běžných obchodech nebo u svých oblíbených farmářů a postup vám také žádné vrásky na čele neudělá. Tak se pojďme do našeho menu bez obav pustit.

Polentová placka s jarním salátem a burratou

4 porce

Ingredience:

Polenta

  • 180 ml mléka
  • 180 ml smetany na vaření
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 1 snítka tymiánu
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g instantní polenty
  • 30 g parmazánu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Salát

  • 100 g zelených fazolek
  • 4 ředkvičky
  • 100 g hrášku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 ½ lžíce bílého vinného octa
  • 2 burraty (á 160 g)
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 10 lístků máty
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Mléko a smetanu vlijte do rendlíku, přidejte rozmarýn, tymián a oloupaný česnek a zahřívejte až k varu. Vyjměte bylinky a česnek a vsypte polentu. Míchejte, dokud kaše nezhoustne, aby nevznikly hrudky. Osolte a opepřete a vařte za stálého míchání do zhoustnutí, zhruba 5 minut dle druhu polenty. Přidejte strouhaný parmazán a promíchejte. Hlubší plech vyložte potravinářskou fólií a rozetřete na ni rovnoměrně polentovou kaši, aby zchladla. Ztuhne a půjde snadno vyklopit. Plech uložte na 1 hodinu do lednice. V pánvi rozehřejte olej, polentu vyjměte, rozkrojte na čtvrtky a opečte ji z každé strany asi 1 minutu. Fazole krátce povařte ve vroucí osolené vodě a zchlaďte je.
  2. Na salát očistěte ředkvičky, rozpulte je a každou půlku rozkrájejte na čtvrtiny. Promíchejte s hráškem a fazolemi. Olej prošlehejte s octem, osolte, opepřete a přelijte přes zeleninu. Opečenou polentu podávejte se salátem a polovinou burraty zakápnuté olejem a posypané čerstvě drceným pepřem a lístky máty.

Bezmléčná panna cotta

4 porce

Ingredience:

  • 600 ml sójového mléka
  • 3 lžíce medu
  • 1 vanilka
  • 2 cm citronové trávy
  • špetka soli
  • 5 plátků želatiny
  • 1 mango, nakrájené na kostičky
  • 2 lžíce limetové šťávy
  • 1 lžička vody
  • mistička malin

Postup:

  1. Do mléka vmíchejte med, vyškrábejte semínka z 1/2 vanilky (zbylé vyškrábejte do misky), přidejte i tobolku, citronovou trávu a sůl a zahřívejte až k varu. Povařte 1 minutu, odstavte a nechte pár minut chladnout. Želatinu namočte do studené vody a nechte nabobtnat, trvá to zhruba 5 minut. Vymačkejte z ní přebytečnou vodu, vmíchejte do svařeného mléka, rozlijte do čtyř skleniček a uložte do druhého dne do lednice.
  2. Mango promíchejte s 1 lžící limetové šťávy, vodou a zbylými vanilkovými semínky. V druhé míse promíchejte zbylou limetovou šťávu s malinami.
  3. Mističky ponořte do teplé vody a opatrně vyklepněte panna cottu na talíř. Kolem rozdělte mango a maliny, nebo ovoce nasypte na panna cottu a podávejte ji ve sklenicích.

Pozn.: Při natáčení pořadu byla dodržena aktuální hygienická opatření v souvislosti s pandemií COVID-19.

www.miele.cz

Fotogalerie
13966

Další články z rubriky

Vychutnejte si kávu s jedinečnými zrnkovými kávami od Miele. Přesně podle vaší chuti

Vychutnejte si kávu s jedinečnými zrnkovými kávami od Miele. Přesně podle vaší chuti

Šampaňský dům Ruinart odhaluje nové ekologicky navržené „second skin“ balení šampaňského z papíru

Šampaňský dům Ruinart odhaluje nové ekologicky navržené „second skin“ balení šampaňského z papíru

Doba se mění, ale tradiční bylinné nápoje Fernet Stock však zůstávají!

Doba se mění, ale tradiční bylinné nápoje Fernet Stock však zůstávají!

Zdroj fotografií a receptů: Akademie kvality

Zdroj fotografií a receptů: Akademie kvality

Oslavte první máj drinky, které dodají dnu zamilovaných nový rozměr

Oslavte první máj drinky, které dodají dnu zamilovaných nový rozměr

ŠTĚSTÍ PŘEJE PŘIPRAVENÝM