Magazín Elita

Léto ve Švanďáku bude spíše komediální a hrát se bude za každého počasí

Léto ve Švanďáku bude spíše komediální a hrát se bude za každého počasí

Úspěšné inscenace, které zaručeně pobaví, jsou zapotřebí jako sůl.  Pražské Švandovo divadlo letos plánuje i prázdninovou sezonu. „Léto ve Švanďáku“ potrvá 30 večerů, zahájeno bude 25. června a potrvá do 10. července, pak přijde krátká přestávka pokračovat, bude od 16. do 31. srpna. Nač se můžete těšit? Sedm titulů, včetně oblíbených komedií Kdo je tady ředitel? a Smrt mu sluší. Na programu je také nově nastudovaná hororová lovestory Ať vejde ten pravý a další lákadla.

Publika i hereckých kolegů se už nemůže dočkat například Robert Jašków, Denisa Barešová, Natálie Řehořová, Marie Štípková, Michal Dlouhý, Kamil Halbich, Luboš Veselý, Oskar Hes, Klára Cibulková a další členky a členové smíchovského souboru i jeho stálí hosté. Představení začínají vždy od 19 hodin ve Velkém sále a hrát se bude za každého počasí.

Pět komedií, manželské drama i hororová lovestory

Na diváky čekají zejména inscenace slibující zábavu a známé herecké tváře: Léto ve Švanďáku zahajuje Smrt mu sluší, původní komedie z divadelního prostředí s Michalem Dlouhým a Kamilem Halbichem. Tatáž sehraná dvojice se objeví v hitech Kdo je tady ředitel? a Kurz negativního myšlení, které budou mít do konce tohoto roku svoji derniéru. Vtipné dialogy a situace, u nichž se publikum směje nahlas, nabízí také CRY BABY CRY,zábavná hra o pětici žen hledajících návod na štěstí, a Pohřeb až zítra, svižná komedie Natálie Kocábové vyprávějící možná i o vaší rodině. Léto ve Švanďáku nabídne rovněž Scény z manželského života, drama o proměnách vztahů mezi mužem a ženou nastudované podle slavného filmu Ingmara Bergmana. A úspěšný film posloužil jako předloha i k zatím nejnovější inscenaci, hře Ať vejde ten pravý s Denisou Barešovou a Oskarem Hesem, originální lovestory na pomezí hororu a detektivky.

Těšíme se, přijďte!

„Těším se na diváky v hledišti, na jejich hlad po kultuře,“ říká Natálie Řehořová. „Cítím, že atmosféra bude takové poděkování lidem, že vydrželi, že nás podporovali a že s námi stále jsou a potřebují nás, tak jako my je. Ve vzduchu bude cítit pospolitost a sdílení,“ věří herečka, která se loni ocitla v širší nominaci na Cenu Thálie.

Po setkání v jedinečné divadelní atmosféře touží iMarie Štípková: „Těším se na všechny kolegy, na zlomyslné jiskřičky v očích Michala Dlouhého, když ze sebe soukám text v Řediteli, na to, že se stanu součástí parádní dámské jízdy v inscenaci CRY BABY CRY, na Natálii, která určitě na jevišti upadne a vůbec... na všechno to "živé", co se kolem divadla děje. Také se velmi těším na diváky. Na jejich energii, která je tak neuvěřitelně nabíjející. A nejvíc ze všeho se těším na ten moment, kdy budu poprvé po tak dlouhé době stát zase na jevišti, zhasne se v sále i na scéně, já uslyším, že jde opona nahoru a v břiše budu mít takový to vzrušující šimrání,“ přeje si Marie Štípková.

Robert Jašków posílá divákům jednoznačný vzkaz: „Divákům bych rád vzkázal, že pokud to situace dovolí a my budeme moci skutečně hrát, tak nás uvidí v plné síle a s nadšením větším než kdy jindy. Nebojte se přijít, my se také nebojíme!,“vyzývá herec, který kvůli hraní v létě obětuje podstatný kus divadelních prázdnin.

Stejně je na tom Michal Dlouhý, který svou přestávku v hraní vynucenou pandemií neváhá vtipně zrekapitulovat: „Samozřejmě, jak už jsem se mnohokrát veřejně přiznal, jsem nadšený, že díky této pauze mé dcery konečně vědí, kdo je jejich otec! A i já jsem se na chvíli, v tom cca desetiletém maratonu, zastavil a nadechl k normálnímu životu,“ přiznává herec, jenž se objeví hned v pěti ze sedmi naplánovaných titulů. „Diváci se mohou těšit na hladové herce - dle slov našeho prezidenta v tomto stavu vydáváme to nejlepší. Potvrdilo se nám to v září, kdy po půlroční nucené uzávěře, byla na chvíli divadla otevřena a těch pár představení, které jsme stihli odehrát, byla úžasná. Svou atmosférou a soudržností,“ říká Michal Dlouhý.

A co když do letního hraní opět zasáhnou proti-pandemická omezení? I na to jsou u Švandů připraveni. Zakoupené vstupenky si bude možné přesunout na jiný termín až do konce roku, a to podle vlastního výběru.  Výjimečně vstřícný přístup k divákům, jimž v případě zrušených představení divadlo nabízí náhradní termíny tak, aby nepřišli o zážitky ani peníze, praktikuje smíchovská scéna už od března loňského roku. Vstupenky lze vyměnit také za poukazy platné 1-2 roky a pro každý případ bude mít Švandovo divadlo připravenou i variantu programu dostupného on-line.

www.svandovodivadlo.cz

Zdroj: Magdalena Bičíková, mediální servis, Švandovo divadlo na Smíchově

Fotogalerie
13886 13887 13888 13889

Další články z rubriky

Kultovní album Lenky Filipové Zamilovaná je ponorem do harmonie a krásy

Kultovní album Lenky Filipové Zamilovaná je ponorem do harmonie a krásy

Legendární Slunce, seno, jahody se po 40 letech vrátí do Hoštic!

Legendární Slunce, seno, jahody se po 40 letech vrátí do Hoštic!

Hudební festival Musica Holešov slibuje žánrovou rozmanitost i slavné umělce

Hudební festival Musica Holešov slibuje žánrovou rozmanitost i slavné umělce

KUK! V Praze vzniká první batolecí divadlo v České republice

KUK! V Praze vzniká první batolecí divadlo v České republice

Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat

Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat