Magazín Elita

Jatka78 chystají letní scénu na výstavišti, divadelní stan by měl zahájit sezónu v květnu

Jatka78 chystají letní scénu na výstavišti, divadelní stan by měl zahájit sezónu v květnu

 

Šapitó s názvem Azyl78 poskytne zázemí Cirku La Putyka, Dekkadancers a Amerikánce režiséra Viktora Tauše. Během léta si v něm zahrají také hostující soubory Městských divadel pražských, Divadla pod Palmovkou, Divadla Na zábradlí, Minoru a VOSTO5. V programu se objeví i filmové projekce, koncerty a další živá kultura. Jatka78 plánují novou letní scénu provozovat od druhé poloviny května do konce září, a vynahradit tak umělcům i divákům čas, který nemohli trávit spolu. Vše bude záviset na vývoji pandemie covidu-19 a aktuálních vládních opatřeních, nicméně přípravy jsou v plném proudu. Stan, který zvenku pomaluje výtvarník Lukáš Musil alias Musa, bude stát v zadní, parkové části Výstaviště Praha v Holešovicích.

Své nové letní působiště jsme nazvali Azyl78 proto, že chceme na konci tohoto složitého období poskytnout uprostřed parku střechu nad hlavou nejen svým domácím souborům, ale i celé řadě dalších spřátelených divadel a kulturních projektů. Těšíme se na diváky a chceme je přivítat venku, ale přesto v důstojném divadelním prostředí, které je navíc s ohledem na hygienu bezpečnější. Po roce omezování kontaktů mezi lidmi se chceme potkávat s diváky i kolegy. Chceme je vidět před i po představeních a neznáme lepší místo než na trávě a ve stínu stromů na kraji Stromovky,” říká ředitel Jatek78 Štěpán Kubišta.

Azyl78 se letos stane útočištěm mnoha divadel a živé kultury, jeho zhotovení však iniciovala Jatka78 i z důvodu plánované rekonstrukce svého stálého prostoru, hal 7 a 8 v areálu Pražské tržnice. Šapitó s kapacitou 500-800 diváků tedy znamená od domovské scény přesun jen o pár zastávek tramvají dále na Výstaviště Praha.

Jatka78 jsou neodmyslitelně spjata s novocirkusovým souborem Cirk La Putyka, který divadlo v roce 2014 založil. „Celý rok jsme se nezastavili ani na chvíli, ale vidina léta v Azylu78 nás pohání dopředu. Sezónu plánujeme otevřít kabaretem Pot a lesk, který se bude současně vysílat i na platformě Film Naživo. Zkombinuje filmový a divadelní zážitek a bude plynulým přechodem mezi karanténním online obdobím a návratem k živému divákovi,“ uvedl principál Cirku La Putyka Rosťa Novák ml., který kabaret Pot a lesk režíruje. Naváže tím také na zahájení letní scény v loňském roce, kdy jej sledovalo vzhledem k trvajícím opatřením malé množství diváků v divadle, ale na sociálních sítích si stream nenechalo ujít 140 000 fanoušků. Soubor Cirk La Putyka uvede v Azylu78 také několik dalších inscenací včetně premiéry představení Runners v režii Víta Neznala.

Šapitó vyrobené na zakázku v Itálii dorazilo do Prahy již nyní v březnu. Zkušební stavby na Výstavišti se zúčastnili i italští odborníci, kteří je rok vyráběli. Stan má černý interiér, který umožní hrát i za denního světla. Zvenku bude bílý s originální velkoplošnou malbou od výtvarníka Lukáše Musila alias Musy, jehož rukopis najdeme i v interiérech Jatek78. Šapitó se tak samo o sobě stane obrovským uměleckým objektem se šířkou 30 metrů a výškou 15 metrů.

Diváci se kromě divadelního a kulturního programu mohou těšit na filmové premiéry, divadelní běžecký závod Velká holešovická či na rodinnou akci Ukončete nástup, dveře se otvírají. Součástí letní scény bude i hudební doprovodný program a divadelní bar otevřený po celý den.

Termín zahájení provozu Azylu78 se může měnit v souvislosti s protikoronavirovými opatřeními, ale #kulturunezastavis, takže se bude v novém šapitó hrát, jakmile to půjde.

Foto: Barbora Žentelová

Fotogalerie
13830 13831

Další články z rubriky

Kultovní album Lenky Filipové Zamilovaná je ponorem do harmonie a krásy

Kultovní album Lenky Filipové Zamilovaná je ponorem do harmonie a krásy

Legendární Slunce, seno, jahody se po 40 letech vrátí do Hoštic!

Legendární Slunce, seno, jahody se po 40 letech vrátí do Hoštic!

Hudební festival Musica Holešov slibuje žánrovou rozmanitost i slavné umělce

Hudební festival Musica Holešov slibuje žánrovou rozmanitost i slavné umělce

KUK! V Praze vzniká první batolecí divadlo v České republice

KUK! V Praze vzniká první batolecí divadlo v České republice

Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat

Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat