Magazín Elita

V Miele Experience Center vařil Lukáš Hlaváček, nový šéfkuchař prestižních restaurací Alcron

V Miele Experience Center vařil Lukáš Hlaváček, nový šéfkuchař prestižních restaurací Alcron

Miele Experience Center (MEC) v Praze a Brně fungují nejen jako showroomy prémiových přístrojů pro domácnost značky Miele, ale také jako místo inspirativních setkání. Jedním z nich byla také návštěva Lukáše Hlaváčka, nového šéfkuchaře jedné z nejlepších restaurací v Česku, kterou najdete v hotelu Alcron v Praze.

Lukáši Hlaváčkovi byla k dispozici aktivní kuchyně, vybavená aktuálními modely kuchyňských přístrojů Miele nejnovější generace 7000. Kuchařským profesionálům i zapáleným amatérům z řad veřejnosti jsou zde k dispozici pečicí, parní i kombinované parní trouby Miele, kompletní varné i mycí centrum i další pomůcky nezbytné pro ty nejlepší kulinářské výtvory.

„Moc děkuji značce Miele za neuvěřitelnou kvalitu, kterou svými výrobky poskytuje, a současně také za přístup celého týmu, který je více než vstřícný a profesionální. Mám rád po boku profi partnera, který mi pomáhá podávat špičkové výkony,“ říká Lukáš Hlaváček.

A jaký pokrm si pro nás Lukáš Hlaváček v Miele Experience Center připravil?

Když se řekne květák, mnozí si představí obalované růžičky, nezřídka smažené v přepáleném tuku a podávané s „průmyslovou“ tatarskou omáčkou. V podání Lukáše Hlaváčka můžete sledovat povýšení této běžné a možná leckdy opomíjené suroviny na skutečnou delikatesu, která si získá srdce vegetariánů i milovníků spíše masových pokrmů. Vydejte se s námi cestou neotřelého přístupu a dokonalé symfonie chutí!

Pečený květák s konfitovanými brambory, bramborovou emulzí, houbovým máslem a houbami shimeji

Ingredience a postup:

Bramborová emulze

  • 15 porcí
  • 100 g pasterizovaných žloutků
  • 300 g oleje z konfitovaných brambor
  • 160 g konfitovaných brambor
  • 25 g blanšírovaného česneku
  • 200 g vody
  • 1 g želírovače Gelespessa
  • 80 g bílého řeckého jogurtu
  • Sůl

Postup:

Rozmixujeme žloutky, vodu a česnek v Thermomixu, přidáme želírovač Gelespessa a opatrně zamixujeme olej. Poté přidáme brambory a rozmixujeme dohladka, vychladíme a zašleháme jogurt, propasírujeme, dochutíme solí, popřípadě rozmarýnovým olejem.

Houbové máslo

  • 3 šalotky
  • 100 ml vína Fino
  • 150 ml smetany 33%
  • 750 g másla
  • 10 g prachu ze sušených hub

Postup:
Na troše extra másla pomalu restujeme doměkka (ale bez barvy) šalotku nakrájenou na drobné kostičky, přidáme prach ze sušených hub, zarestujeme a zalijeme vínem Fino (sherry). Zredukujeme a přilijeme smetanu, znovu zredukujeme a vzniklou směs necháme vychladit rozprostřenou na plechu v lednici. Máslo vyšleháme v robotu do bílé pěny, přidáme šalotkovou směs, vychladíme ve vakuovacím sáčku a nakrájíme na kostky.

Květák

  • květák
  • čerstvé máslo
  • přepuštěné máslo
  • sůl

Postup:

Květák vložíme do pánve, přidáme přepuštěné a čerstvé máslo a osolíme. Ochuceným máslem přeléváme květák na pánvi, dokud se nezbarví do zlaté barvy, poté ho vložíme do trouby a dopečeme doměkka. Trvá to cca 20 minut.

Konfitované brambory

  • 300 g brambor Grenaille
  • 500 ml oleje z hroznových semínek
  • 2 stroužky česneku
  • 4 snítky rozmarýnu
  • 5 g soli Maldon

Postup:

Oloupané brambory a všechny ostatní suroviny promíchejte a vložte do sous-vide sáčku a vařte v parní (kombinované parní) troubě při 95 °C cca 60 minut doměkka.

Houby:

  • houby shimeji
  • 1 stroužek česneku
  • máslo
  • sůl
  • zeleninový vývar na podlití

Postup:

Houby shimeji vložíme rozebrané do pánve, přidáme stroužek česneku, máslo a opékáme dozlatova. Osolíme mořskou solí, podlijeme zeleninovým vývarem, stáhneme z plamene, přidáme houbové máslo, zamícháme a na závěr přidáme opláchnutý špenát. Promícháme mimo plamen.

Videorecept můžete zhlédnout zde,

Přejeme dobrou chuť a těšíme se, až vás budeme moci přivítat na některém z oblíbených kurzů vaření v Miele Experience Center v Praze nebo Brně.

www.miele.cz  

www.alcronhotel.com                           

FCB: @Miele.CZ

 

Fotogalerie
13818

Další články z rubriky

Střechy Křižíkových pavilonů Na Výstavišti se proměnily v zelené pobytové terasy pro relax, zábavu i akce

Střechy Křižíkových pavilonů Na Výstavišti se proměnily v zelené pobytové terasy pro relax, zábavu i akce

V Mandarin Oriental, Prague je postaráno o všechny

V Mandarin Oriental, Prague je postaráno o všechny

Enoturistika: Rozmanité zážitky z vinařské turistiky ve Valpolicelle

Enoturistika: Rozmanité zážitky z vinařské turistiky ve Valpolicelle

Mandarin Oriental, Prague vzdává čest českému kulinářskému dědictví

Mandarin Oriental, Prague vzdává čest českému kulinářskému dědictví

Klub českých turistů pořádá Mezinárodní setkání na Stezce Českem

Klub českých turistů pořádá Mezinárodní setkání na Stezce Českem