Magazín Elita

Únorové tipy pro zdraví a imunitu z Levandulového údolí.

Únorové tipy pro zdraví a imunitu z Levandulového údolí.

Únor je čas zabijaček a radosti, měsíc, kdy oslavujeme, tančíme i zpíváme. Letos asi v jiné podobě, než na jakou jsme byli dlouho zvyklí. To ale neznamená, že si masopustní čas nemůžeme zpříjemnit i v této složité době.

V zimním období žila zabijačkami celá vesnice. Lidé se vzájemně navštěvovali a obdarovávali, slavili a odpočívali. Vedle povídání pohádek, draní peří a malé řemeslné výroby všeho druhu se tak hojně peklo, vařilo, nakládalo a hodovalo.

Jedním ze způsobů přípravy masa, aby zůstalo co nejdéle v „jedlém“ stavu, bylo uzení. Než se maso začalo udit, muselo se v sudu dobře a několikrát překládat a proležet. Zároveň se nakládalo do různého koření, nejčastěji česneku s kmínem.  Uzené vepřové koleno, ale také uzené beraní nebo králičí maso patřilo mezi tradiční masopustní lahůdky. Z mletého masa všeho druhu se pak dělávaly klobásky.

Recepty na zabijačkové lahůdky se předávaly z generace na generaci jako rodinná vzácnost.

Zkuste k letošní pečínce, masu grilovanému nebo smaženému vyzkoušet na BIO Levandulové koření z tradiční české mateřídoušky s citronovou trávou a BIO Levandulí Chodouňskou. Maso nádherně provoní a dodá mu lehce štiplavě-sladký nádech.

Když k tomu připravíte „karnevalový“ salát z naložené zeleniny, tak jak to dělávaly naše babičky, nebo z té čerstvé, kterou už dnes koupíte v jakémkoliv obchodě, pokapejte jej lehce BIO konopným olejem s česnekem. Pozvednete tak obyčejný salát na manu nebeskou. Získáte si tím i ty nejzarytější masožravce.

Náš tip na masopustní hody:

Uhlířina pozvednutá levandulí

Ingredience:

  • 6 velkých cibulí
  • škvarky
  • BIO levandulová masa
  • zelí
  • 6 velkých brambor
  • sádlo
  • sůl
  • pepř
  • BIO cukr
  • ocet

Postup

3 cibule pokrájíme nadrobno. Osmahneme cibulku doměkka. Přidáme zelí a 3 polévkové lžíce cukru, 2 polévkové lžíce octa, sůl a pepř. Zalijeme 2 dcl vody a povaříme doměkka.

Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě a po oloupání nakrájíme na kostky. Rozpálíme 3 lžíce sádla a pokrájíme na něj 3 zbylé cibule a zprudka osmahneme. Přidáváme postupně brambory, škvarky, zelí a levandulovou masu. Jídlo chudých předků je vynikající na jaře, kdy čekáme na čerstvou zeleninu a ovoce. Krásně nám dodá energii, kterou ovšem za 2 hodiny bez problému strávíte.

Po vepřové hlavě se v kotli vařily jitrnice, jelita a tlačenka. Silná polévka z vývarů všemožného masa se tak nazývala „ovarovice“. Z vařené kůže, kližek a odřezků masa se dělávala tlačenka a huspenina (dnes známe jako sulc).

Část slaniny využily babičky a dědové k uzení, ostatní se vyškvařila na sádlo, bez kterého se neobešla žádná domácnost.

„Na ostatky lužky - budou jabka, hrušky (Masopustní úterý)“

Masopustní termíny 2021:

Tučný čtvrtek: 11. února 2021

Masopustní neděle: 14. února 2021

Masopustní úterý: 16. února 2021

Popeleční středa: 17. února 2021

Vedle masa patřilo na masopustní stůl také pečivo. Protože měly hospodyňky k dispozici sádlo, hodně se také smažilo. Koblihy, šišky, různé tvary jako hřebeny, prsty, „boží milosti“, „křehůtky“, ale také „uzly“, „věnce“, „osmičky“, „šneky“ i figurky.

Z kynutých koláčů se pekly tzv. družbance, které plnily podle krajů většinou hospodyně povidly, mákem i tvarohem.

Jak projít masopustem?

Tučný čtvrtek neboli tučňák, poslední čtvrtek před masopustní nedělí, se hodovalo.

O „Taneční neděli“ se plesalo i  tančilo. Existoval tzv. mužovský bál, kam směli jen ženatí či vdané, nebo tzv. babský bál, kde po celý čas zvaly pány k tanci přítomné dámy.

Masopustní pondělí patřilo právě mužovskému bálu.

Maškarní úterý se lidé oblékli do masek a krojů i kostýmů. Při dovádění masek došlo i na divadelní hry a spoustu krajových zvyků.

Popeleční středa dostala svůj název podle svěceného popelu, kterým kněz křižuje lidi v kostelu při bohoslužbě. Popel pochází z ratolestí kvetoucích kočiček, jívy. O Popeleční středě hledali muži směšně odění Masopusta. Prohlíželi kouty, skříně a dostávali koledu. 

O Masopustu lidé dodržovali mnoho zvyků a tradic

Aby vám doma nebylo v tomto nelehkém čase smutno, zkuste si zahrát hry, kterými napodobíte masopustní tradice - stínání kohouta, porážku kobyly, babský mlýn, ostatky, pochování basy, vodění medvěda nebo růžičkovou koledu -, k tomu si nalijte pro lepší náladu a well-being náš BIO Ledový Vitafruit čaj s Levandulí Chodouňskou, který vám nejen chuťově zlepší náladu, ale také vás ozdraví - svými 9 vitamíny, antioxidanty, antibiotikem a antiseptikem z BIO Levandule Chodouňské.

Na zdraví s BIO Levandulí Chodouňskou a nádherný Masopust!

Fotogalerie
13633 13634 13635 13636

Další články z rubriky

Třetina veškerého jídla na světě končí jako odpad, říká první česká ambasadorka WPO pro celou Evropu

Třetina veškerého jídla na světě končí jako odpad, říká první česká ambasadorka WPO pro celou Evropu

V Ostravě byla dokončena záchrana památkově chráněné Grossmannovy vily

V Ostravě byla dokončena záchrana památkově chráněné Grossmannovy vily

 

Kam se starými brýlemi? Recyklujte je!

Kam se starými brýlemi? Recyklujte je!

Milovníci gastro zážitků, PASTRAMI POP-UP vol. II si opět našel cestu do Holešovické tržnice

Milovníci gastro zážitků, PASTRAMI POP-UP vol. II si opět našel cestu do Holešovické tržnice

Velikonoce klepou na dveře. Ozdobte je dekorací z vajec

Velikonoce klepou na dveře. Ozdobte je dekorací z vajec