Magazín Elita

Cibule plněné sýrem gouda

Cibule plněné sýrem gouda

O tomto pokrmu si dovolíme tvrdit, že představuje zajímavou alternativu francouzské cibulačky. Pokud tedy milujete tuto polévku, jednoznačně vás zaujmou i naše cibule plněné goudou. Nesmí chybět ani zeleninový vývar a bílé víno. Podmínkou chutného receptu je ovšem volba surovin. Zkuste preferovat lokální. Jednou z nich je také geniální sýr naprosto fenomenální chuti, a to Ovčí gouda archivní sýr ze Statku Horní Dvorce v jižních Čechách. Jedná se o polotvrdý sýr, který se vyrábí speciální ruční technologií ze 100 % ovčího mléka. Poté poměrně dlouho zraje, díky čemuž se může pyšnit plnou, ostrou a aromatickou chutí a vůní. Tato pochoutka byla vloni oceněna Regionální potravinou v Jihočeském kraji.

Počet porcí: 4 porce, Doba přípravy: 60 minut, Náročnost: **

Ingredience:

  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 350 ml bílého vína
  • 20g másla
  • 4 velké cibule
  • 3 rajčata
  • 120 g strouhanky
  • 120 g Ovčí gouda archivní sýr (Statek Horní Dvorce s. r. o.)  
  • 50 g petržele
  • 2 stroužky česneku
  • 3 jarní cibulky

Postup:

  1. Troubu si předehřejeme na 180 °C.
  2. Malý pekáč si vytřeme máslem.
  3. Zeleninový vývar přivedeme k varu, přidáme víno a provaříme.
  4. Cibule oloupeme, rozřízneme podélně a opatrně sundáme 3 vrstvy. Vnější vrstvy cibule vložíme do vroucího vývaru a vaříme 3–4 minuty. Vytáhneme a necháme vychladnout.
  5. Připravíme náplň. Rajčata nastrouháme na hrubém struhadle, většinu slupky, která nám zůstane, vyhodíme. Přidáme strouhanku, česnek najemno, nasekanou petrželku, nakrájenou jarní cibulku, sůl, pepř a 90 g goudy nastrouhané najemno. Vše promícháme.
  6. Každou vrstvu cibule naplníme směsí a utáhneme. Cibule skládáme do pekáče vedle sebe. Podlijeme trochou vývaru a pečeme 40 minut.
  7. Po 40 minutách vytáhneme a zastrouháme zbylou goudou a pečeme dalších 10 min.

Zdroj fotografií a receptů: Regionální potravina

Fotogalerie
13620

Další články z rubriky

Vydejte se za krásami Slovenska, nebudete litovat

Vydejte se za krásami Slovenska, nebudete litovat

Slunečná Andalusie volá. Objevte ji na čtyřech kolech díky našim praktickým radám na cesty!

Slunečná Andalusie volá. Objevte ji na čtyřech kolech díky našim praktickým radám na cesty!

Bohemia Sekt Prestige se stal šampionem mezinárodní soutěže TERRAVINO 2025 v Izraeli

Bohemia Sekt Prestige se stal šampionem mezinárodní soutěže TERRAVINO 2025 v Izraeli

Becherovka rozšiřuje nabídku likérů o novinku s příchutí grepu a chmele

Becherovka rozšiřuje nabídku likérů o novinku s příchutí grepu a chmele

Sendviče, co vás dostanou do kolen – Pastrami Pop Up je zpátky v Holešovické tržnici!

Sendviče, co vás dostanou do kolen – Pastrami Pop Up je zpátky v Holešovické tržnici!

Písecký víkend módy a designu

PURE fest